25. maj 2019
Rektor Mogens Andersen gav blomster til den første student i sommers. Foto: Kasper Ellesøe
gallery icon

Se billedserie

Rektor Mogens Andersen gav blomster til den første student i sommers. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rektor slår alarm: Vi ender med parallelsamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rektor slår alarm: Vi ender med parallelsamfund
Taastrup - 08. november 2018 kl. 11:48
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Folketingsvalget nærmer sig og i en debat, afholdt dette efterår, på Høje-Taastrup Gymnasium var etnicitet og elevtal på gymnasierne i området oppe at vende som debatemne, da fire politikere var på besøg.

57 procent af eleverne på Høje-Taastrup Gymnasium er indvandrere eller efterkommere, og altså det man kan kalde for tosprogede elever.

Det viser de seneste offentliggjorte tal fra 2017 fra Danmarks Statistik.

Andelen af elever, der er indvandrere eller efterkommere, er steget fra at være 30,7 procent i 2013 til 57 procent i 2017. Samtidig er elevtallet faldet fra cirka 650 elever til cirka 550 elever.

Den udvikling bekymrer Mogens Andersen, der er rektor på Høje-Taastrup Gymnasium.

- Stigningen er et udtryk for, at den uddannelsesdagsorden, som vi ser, honorerer unge, der er etnisk danske. De bliver i højere grad tilvalg i det frie gymnasievalg. I sig selv er det en succes, at de unge med anden etnisk baggrund end dansk klarer sig godt og kommer i gymnasiet og mange af dem videre i uddannelsessystemet. Så som udgangspunkt er det en succes, siger Mogens Andersen.

Han fortæller, at det er en udfordring for hans og andre gymnasier i Vestegns-området, at andelen af tosprogede er så stor.

- Så snart vi har 40 procent med anden etnisk oprindelse end dansk, så sker der noget, og søgningen styrtdykker blandt etnisk danske elever, der ikke søger gymnasierne på Vestegnen. Der er en klar tendens til, at de etnisk danske elever vil være i mindretal, og derfor forsvinder de fra søgningerne. Det er man nødt til at gøre noget ved, for ellers skaber man parallelsamfund, siger rektoren.

Mogens Andersen mener, at det er et problem, fordi gymnasiet gerne skulle være med til at integrere de unge menneske.

- Det er et problem, at vi har en skole, der ikke afspejler det samfund, som vi er en del af. Vi vil gerne have at unge med anden etnisk baggrund end dansk skal forstå de værdier og normer, vi har i Danmark om for eksempel køn og ligestilling, men dem får de ikke indblik i, hvis ikke vi har ligesindede etnisk dansk unge på skolerne, siger rektoren og understreger, at der ikke er problemer med eleverne på Høje-Taastrup Gymnasium.

- Mine elever er søde og dygtige elever, men de mangler rollemodeller, som er i deres øjenhøjde, for at integrationen fuldføres. De mangler etniske dansk unge at være sammen med, og det siger eleverne også selv.

Mogens Andersen foreslår, at løsningen er at ændre hele gymnasiestrukturen og lave distrikter for gymnasierne, så gymnasierne ikke som udgangspunkt selv kan vælge, hvilke elever de vil optage.

- En af løsningerne kan være at lave skoledistrikter, som man ser det på folkeskoleområdet, så man kan få en fornuftig fordeling af eleverne. Det betyder, at elever som udgangspunkt skal være det på det gymnasie, som ligger i området, medmindre man selv finder en privat løsning, siger Mogens Andersen.

Rektoren har opbakning fra Borgmester Michael Ziegler (K), der forsikrer, at selvom kommunerne ikke direkte har indflydelse på gymnasierne, vil han gøre, hvad han kan for, at ændringerne på området kan blive italesat.

- Jeg synes, det er en udfordring, at færre søger ind på Høje-Taastrup Gymnasium, og at andelen af tosprogede elever er steget. Vi har et elevgrundlag til et blandet gymnasium, og det må man kunne kombinere med det frie valg, man har i dag. Jeg er tilhænger af, at man har frit valg på gymnasierne, men der er nødt til at være en kapacitetsstyring. Vi skal bruge de politiske kontakter, vi har på Christiansborg til at få fokus på det, og det vil jeg også gøre, siger han.

Ifølge Mogens Andersen tager de fleste etnisk danske unge fra Høje-Taastrup Kommune til Roskilde for at gå på gymnasiet.

Ved den nylige debat på gymnasiet var der besøg af de fire politikere folketingskandidat Anne Sina (S), MF Sophie Carsten Nielsen (R), MF og byrådsmedlem i Høje-Taastrup Kommune Merete Scheelsbeck (K) og MF Joachim B. Olsen (LA).

Der var generel enighed blandt dem, om at det ikke er optimalt med den høje andel af tosprogede elever på Høje-Taastrup Gymnasium.

- Gymnasierne skal ikke kunne frasortere elever, så der kan komme en bredere sammensætning. Vi har en model klar, som vi kunne gennemføre i morgen, hvis der var flertal for det. Gymnasierne skal tage mere ansvar for, at der er en bred repræsentation, sagde Sofie Carsten Nielsen, mens Merete Scheelsbeck bakkede op om, at der skal gøres noget.

- Vi skal finde en løsning og blive bedre til at tale omegnsgymnasierne op.

- Løsningen er, at vi politikere skal gøre noget for at alle gymnasier tager forskellige grupper ind, sagde Anne Sina.

Joachim B. Olsen går som liberal ind for det frie valg, og mener ikke det skal styres, hvem gymnasierne optager.

- Det er ikke rart, at det hele går op i etnicitet. Det er ikke givet, at der er et problem, hvis der er mange med en særlig etnicitet. Jeg mener ikke, det skal styres centralt med kvoter. Det bryder jeg mig ikke om, lød et af budskaberne fra ham.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk