21. marts 2019
Her ses Lone med et spand slædehunde ved Gausdal-løbet. Foto: Gunn Merete Bergli.
gallery icon

Se billedserie

Her ses Lone med et spand slædehunde ved Gausdal-løbet. Foto: Gunn Merete Bergli.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På orlov med 30 slædehunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På orlov med 30 slædehunde
Opdateret 26. september 2018 kl. 14:04
Taastrup - 26. september 2018 kl. 06:03
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dyrlæge Lone Lykke Hansen, som mange kæledyrsejere i Taastrup kender fra Taastrup Dyreklinik, har netop været på en syv måneder lang orlov, hvor hun fik mulighed for at bruge sine evner som dyrlæge i helt nye omgivelser.

Lone var handler på gården Hoppestul i Telemark i Norge fra oktober 2017 til maj 2018 og her var hendes opgave at tage sig af 30 slædehunde samt andet forefaldende arbejde på gården.

For Lone var det en kæmpe oplevelse, som hun vil huske resten af sit liv.

- Hundene er af racen Alaskan Husky, som er avlet til at kunne løbe langdistanceløb og det er fantastisk at arbejde med dem, fortæller Lone Lykke Hansen. Denne race er dog også meget selskabelig og Lone fik et tæt forhold til hundene.

Lone deltog selv i et løb med hundene under sit ophold, Gausdal Marathon på 150 kilometer.

Løbet gik rigtig godt og Lone nød at arbejde sammen med hundene på de lange distancer.

- De er helt oppe at køre, når de skal på løb og det er fedt at komme i mål med hunde, der har overskud, fortæller Lone.

Simpel hverdag

Hunde der træner og løber så meget, som slædehundene på Hoppestul, får indimellem skader og her var Lones store erfaring som dyrlæge guld værd.

- Jeg lavede rigtig mange behandlinger under mit ophold. Jeg syede mange sår, tog mig af afrevne klør, halthed, sportsskader, fibersprængninger og overbelastninger. Det er utroligt, hvad der kan lade sig gøre på et stuegulv, smiler Lone og fortæller, at man på grund af det kolde klima anvender mindre antibiotika end i Danmark.

Lones ophold på Hoppestul bød på meget fysisk arbejde, men hun nød det i fulde drag.

- Det var en langt mere simpel hverdag og det var dejligt i en periode at slippe for det ansvar, der er herhjemme, siger Lone.

- Jeg var meget alene med hundene og jeg elskede det, men det kræver en speciel mentalitet.

Fordi Lone var på Hoppestul i syv måneder, var hun med i både langtidsplanlægning og løb.

- Jeg kom derop i oktober og allerede i november kom den første sne. I december begyndte vi at køre med slæde og så var der glæde i hundegården. Hundene bliver helt vilde, når de skal af sted. Min opgave var at træne dem op til løbene, som foregår i dyb sne. Derfor bruger hundene sokker. Hver morgen gik jeg en lang tur med en gruppe af hundene og om aftenen trænede vi og det er meget fredfyldt at være ude med hundene i sneen med hovedlygte, fortæller Lone.

Hundene har små huse, hvor de bor med en makker og fodring er en af de helt store opgaver.

- Fordi hundene er så aktive, skal de have 7-8.000 kalorier om dagen og det bruger man meget tid på.

De får tørkost, men også energisnacks som fx kyllingefedt og kalkungumpe. De har brug for rigtig meget energi fordi de har så højt et aktivitetsniveau i det kolde klima. Nogle af hundene vil helst være ude hele tiden, men der er også en del af dem, der kommer ind og sover om natten. Hundene trives rigtig godt med det liv, de har, fortæller Lone.

Får sin egen slædehund

Racen Alaskan Husky er særligt avlet til livet som slædehund og stammer fra Alaska i USA. Den er en blanding af racerne Sibirian Husky, Malamut, Gordon setter og Vorster. Lone Lykke Hansen er blevet meget begejstret for racen, som både er selskabelig, kælen og arbejdsom. Og faktisk går hun og venter på at få sin helt egen Alaskan Husky.

- Hundene bliver pensioneret, når de er otte-ni år og min yndlingshund Hærli er ved at være klar til det. Hun er kvart mynde og trekvart Alaskan Husky og en total hyggehund. Jeg glæder mig virkelig til at få hende hjem, siger Lone, som i september tager på en uges ferie til Hoppestul. Hun er gode venner med ejeren ... og glæder sig meget til at se både ham og hundene igen.

Foredrag i oktober

Hverdagen i Taastrup Dyreklinik er hun dog også glad for at være tilbage til og Lone holder foredrag om slædehunde og sin tur onsdag den 10. oktober kl. 18.30 i Taastrup Kulturcenter.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk