19. oktober 2019
For at få budgettet for 2019-2022 til at hænge sammen skulle der spares penge på en lang række områder. Nu har et flertal i byrådet besluttet, at nogle af pengene skal findes ved at reducere åbningstiden i daginstitutionerne. Foto: Per Christensen
For at få budgettet for 2019-2022 til at hænge sammen skulle der spares penge på en lang række områder. Nu har et flertal i byrådet besluttet, at nogle af pengene skal findes ved at reducere åbningstiden i daginstitutionerne. Foto: Per Christensen
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye besparelser: Daginstitutioner får kortere åbningstid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye besparelser: Daginstitutioner får kortere åbningstid
Taastrup - 19. februar 2019 kl. 08:02
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var ikke en nem øvelse at få Høje-Taastrup Kommunes budget for 2019-2022 til at gå op, og budgettet blev derfor vedtaget med en lang række besparelser.

Én af dem var en såkaldt rammebesparelse på 0,6 procent, som betyder, at alle centre skulle finde besparelser for samlet 15 millioner kroner.

Og en række af de besparelser er nu ved at blive udmøntet, skriver DAGBLADET Roskilde.

Med til dem er, at der skal findes tæt på en million kroner ved en såkaldt »justering« af åbningstiderne i kommunens daginstitutioner.

Justeringen dækker over, at en række daginstitutioner i fremtiden vil få en kortere åbningstid, men det er endnu ikke afgjort, hvordan åbningstiderne i de konkrete daginstitutioner vil blive påvirket.

- Vi ved godt, at det vil være en upopulær beslutning, som vil ramme nogle borgere. Derfor vil vi også forsøge at få besparelsen væk igen, så snart det er muligt, men lige nu bliver vi nødt til at finde pengene et sted, og det bliver altså her, forklarer Kurt Scheelsbeck (K), formand for institutions- og skoleudvalget.

Mange forslag i spil

Der var en lang række besparelsesforslag i spil, men et politisk flertal valgte at frede de såkaldte forebyggende tiltag.

- Vi har blandt andet valgt åbningstiderne, fordi det ikke har et decideret forebyggende sigte. Mange af de andre besparelsesforslag gik på forebyggende tiltag og indsatser, og dem vil vi meget nødigt røre, fordi vi ved, at en tidlig indsats i børnenes liv kan være altafgørende i det lange løb, siger Kurt Scheelsbeck.

Han er dog godt klar over, at en reducering af åbningstiden vil få konsekvenser for mange borgere.

- Men vi håber at kunne finde en løsning, så færrest muligt bliver berørt, understreger han.

Skal laves en plan

Daginstitutionernes åbningstider er i dag varierende med et spænd fra 51,25 timer og op til 55 timer om ugen. Daginstitutionen Minigiro ved Høje Taastrup Station har dog en særlig udvidet åbningstid på 72,33 timer om ugen.

Det er som sagt endnu ikke besluttet, hvordan den reducerede åbningstid konkret skal udmøntes i de enkelte daginstitutioner, men de foreslås justeret ud fra en vurdering af forældrenes behov i ydertimerne.

Derudover vil man sikre, at der inden for de enkelte lokalområder som for eksempel Sengeløse, Hedehusene, Torstorp osv. minimum er én institution med en udvidet åbningstid morgen og/eller aften.

Der skal nu laves en mere grundig analyse af forældrenes reelle behovsmønster inden for lokalområderne, før der ligger en endelig plan.

Med til forslaget hører selvfølgelig, at der skal ske en tilpasning af personalet, altså antallet af medarbejdertimer i de enkelte institutioner.

Besparelsen på en million kroner årligt forventes først at slå endeligt igennem fra næste år. Besparelsen vil også betyde en mindre forældrebetaling for alle forældre.

Flere besparelser

Udover besparelsen på daginstitutionernes åbningstid er det også vedtaget at stoppe den kommunale rådgivning til skilsmissepar med børn, at reducere i læsekonsulentpuljen og tilpasse ressourcer til læsekompetencecentret, spare på Ungdomsskolen, indføre differentieret sundhedspleje (så ikke alle gravide får samme antal besøg) samt ikke længere tilbyde 10. klasse i dagbehandling per automatik.

De ovenstående tiltag giver samlet besparelser for 2,1 millioner kroner i 2019 og 2,7 millioner kroner om året fremover.

Enhedslisten stemte som de eneste parti imod besparelserne, Socialdemokratiet undlod at stemme, og de øvrige partier (K, DF, R og L) stemte for.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk