28. juli 2021
Med den nye gymnasieaftale vil elevfordelingen på Høje-Taastrup Gymnasium ændre sig markant.
Med den nye gymnasieaftale vil elevfordelingen på Høje-Taastrup Gymnasium ændre sig markant.
Foto: Stina Felby Egerup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny aftale vil få stor betydning: Elevfordeling ændres markant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny aftale vil få stor betydning: Elevfordeling ændres markant
Taastrup - 10. juni 2021 kl. 17:09
Af Stina Felby Egerup

En ny model for, hvordan eleverne skal fordeles på landets gymnasier, vil få stor betydning for gymnasierne på Vestegnen.

arrow Læs også: Rektorer venter spændt på fastsættelse af kapacitet

Ifølge aftaleteksten skal den nye model blandt andet løse den »udfordring«, at der på nogle gymnasier er en højere andel af elever med »ikkevestlig herkomst«.

Med den nye elevfordelingsmodel vil aftaleparterne skabe en mere balanceret elevsammensætning på gymnasierne i hovedstadsområdet. Det betyder blandt andet, at eleverne skal fordeles efter deres forældres indkomst.

»Elevsammensætningen på en række afdelinger afspejler langt fra befolkningen i området, hverken i forhold til elevernes sociale, kulturelle eller etniske baggrund. Eksempelvis er nogle afdelinger med en høj andel elever med ikkevestlig herkomst i dag blandt andet presset af manglende søgning fra elever med dansk herkomst. Dette kan være med til at skabe parallelsamfund og gøre det vanskeligere at sikre dannelseselementet i de gymnasiale uddannelser,« lyder det blandt andet i aftalen.

Store lokale ændringer

Det gør sig blandt andet gældende på Høje-Taastrup Gymnasium, hvor andelen af elever med anden etnisk baggrund end dansk er steget de senere år.

I 2019 havde 33 procent af eleverne på gymnasiets STX-linjer en anden etnisk baggrund end dansk - og heri er indregnet de to spor på den såkaldte ASF-linje for unge med asperger, som har en større andel elever med etnisk dansk baggrund.

Berlingske har lavet en opgørelse over, hvad den nye aftale vil betyde for en række gymnasier i hovedstadsområdet, og heraf fremgår det, at andelen af elever med anden etnisk baggrund bliver sænket til 20 procent med den nye aftale.

I sidste skoleår var andelen på 57,7 procent ifølge Danmarks Statistik.

På NEXT - Sydkysten gymnasium i Ishøj var andelen i 2019 på 72 procent, og den vil med den nye fordelingsaftale blive sænket til 26 procent.

På Hvidovre Gymnasium og HF var andelen af elever med anden etnisk baggrund end dansk i 2019 på 46 procent, men den vil med den nye aftale blive sænket til 23 procent.

For NEXT Albertslund/Vestskoven Gymnasium vil den nye aftalen betyde en ændring fra 45 procent elever med anden etnisk herkomst til 26 procent.

Aftalen vil ikke få den store ændring for Rødovre Gymnasium, idet den vil ændre andelen fra 19 til estimeret 18 procent.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti samt Kristendemokraterne

arrow Flertal aftaler strammere styring med pladserne på gymnasier
10. juni 2021 kl. 16:07 Opdateret: kl. 16:08

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?