23. januar 2019
Reparationsværkstedet har gjort MEC kendt vidt omkring. Tina Faber får her en snak med Michael Stenander, som er it-kyndig og en af de frivillige i værkstedet. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Reparationsværkstedet har gjort MEC kendt vidt omkring. Tina Faber får her en snak med Michael Stenander, som er it-kyndig og en af de frivillige i værkstedet. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøets forkæmper: Skrap men omsorgsfuld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøets forkæmper: Skrap men omsorgsfuld
Taastrup - 13. september 2018 kl. 15:33
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I mange år har Høje-Taastrup haft den heldige særstatus at have et Miljø- og Energicenter. Centret er efterhånden kendt i vide kredse og Tina Faber, som er ny leder af Miljø- og Energicentret (MEC), har i den seneste tid fået flere henvendelser fra andre byer, hvor man gerne vil opstarte centre med sådan en profil.

- Den seneste kommune jeg har hørt fra, er Farum. Og vi vil naturligvis gerne hjælpe ved at fortælle om vores erfaringer, siger Tina Faber.

Hun tiltrådte som leder af MEC på Høje Taastrup Torv i november sidste år, hvor stedets leder gennem 24 år, Knud Anker Iversen, gik på pension.

Tina Faber har blandt andet en fortid i Høje-Taastrup Kommune som projektmedarbejder og har desuden arbejdet frivilligt i Fair Trade-butikken, som engang var en del af Miljø- og Energicentret.

Privat er Tina Faber bosat i Taastrup og har tre børn.

Hun er uddannet cand.ling.merc, translatør og tolk i engelsk og sit store kendskab til sprog har hun brugt i mange sammenhænge, men der har været en rød tråd i hendes arbejdsliv.

- Bæredygtighedstanken har altid interesseret mig og det har altid været mit fokus i de forskellige projekter, jeg har arbejdet med - hvordan kan vi blive grønnere og tænke mere bæredygtigt, siger Tina Faber.

I Høje-Taastrup Kommune var hun blandt andet ansat til at indføre elbiler i hjemmeplejen og i Københavns Kommune har hun beskæftiget sig med bycykler i forsøget på at få flere cykler og færre biler i byen.

I MEC har hun udover det faglige fokuseret meget på at lære medarbejdere og frivillige på stedet godt at kende.

- De har skullet vænne sig til at have en ny chef og jeg er nok lidt mere skrap end Knud Anker var, men jeg synes det går rigtig godt og vi har en stabilitet og tryghed, som er vigtig for de medarbejdere, vi har, siger Tina Faber.

MEC har rigtig mange jern i ilden i form af både små og store miljøprojekter, men det centret er allermest kendt for, er sit reparationsværksted. Her kommer folk langvejs fra for at få repareret husholdningsapparater, som er gået i stykker. I perioder har der været meget lang ventetid på reparationer, men Tina Faber fortæller, at der er blevet arbejdet så intenst i værkstedet, at ventelisten nu er i bund.

Tina Faber er den eneste fuldtidslønnede i centret, men hun er chef for ca. 30 medarbejdere. En del er i forskellige løntilskudsordninger, fx. jobpraktik, men centret er også i den heldige situation, at mange frivillige bruger deres tid på at arbejde her.

- Det kræver noget særligt som leder, når man har mange frivillige. De bruger deres fritid på at komme her og derfor skal der meget anerkendelse til, siger Tina, som er meget bevidst om, at de frivillige har stort socialt udbytte ud af at komme i centret og at arbejdet i MEC er med til at modvirke ensomhed.

De mange medarbejdere i løntilskudsordninger har også brug for særlig opmærksomhed.

Senest viste Tina sin påskønnelse af medarbejderne ved at invitere dem hjem til sommerfest i sit eget hjem.

- Alle kom og vi havde en fantastisk dag med god mad, masser af snak og kongespil i haven. De sidste gik hjem kl. tre om natten og jeg hyggede mig lige så meget som alle andre, siger Tina.

Et af de nye tiltag hun har indført i MEC, er at Energitjenesten Øst er rykket ind i MEC's lokaler, samtidig har Tina Faber påtaget sig opgaven som leder af tjenesten.

- Det er et stort plus for stedet her og giver god synergi. Energitjenesten Øst arbejder helt professionelt med rådgivning til boligejere, fortæller Tina.

For nogle år siden blev MEC pakkeudleveringssted for GLS og det er Tina Faber glad for, fordi det giver en stor indtægt i centret.

Høringssvar

MEC er en socialøkonomisk virksomhed og Høje-Taastrup Kommune yder et driftstilskud årligt til centret og har en del borgere i jobpraktik m.m.

I de senere år har Miljø- og Energicentret dog ikke kunnet føle sig helt sikker på kommunens fortsatte opbakning. Ved budgetforhandlingerne har centret været nævnt i det sparekatalog, som politikerne bruger som udgangspunkt for budgetforhandlingerne. Det er tilfældet igen i år.

- Jeg har meget svært ved at se, hvordan vi kan undværes, fordi vi på miljøområdet har gang i så mange forskellige projekter, som Høje-Taastrup som klimakommune vil have svært ved at undvære. Samtidig påtager vi os det store sociale ansvar med vores medarbejdere i løntilskud, som har brug for den støtte, de får her.

Budget 2019 er i øjeblikket i høring og dermed er det nu, der skal skrives høringssvar.

- Vi har brug for al den opbakning vi kan få, siger Tina Faber.

Der er dog plads til at feste i forbindelse med MEC's 25 års jubilæum, som blev holdt mandag den 3. september. Her valgte centret at give alle gæsterne en gave i form af en lille pose med blomsterfrø.

- Vi ville gerne belønne alle vores medlemmer og venner af huset, fordi de har støttet os i så mange år. Vi sætter stor pris på den støtte og opbakning vi har fået i alle årene, slutter Tina Faber.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk