25. oktober 2021
Seeker og Laika er begge med på arbejde hver dag og Laika lærer allerede nu meget af Seeker, som er Danmarks første skimmelhund. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Seeker og Laika er begge med på arbejde hver dag og Laika lærer allerede nu meget af Seeker, som er Danmarks første skimmelhund. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hunde kan finde skimmelsvamp: Trænes ligesom narkohunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hunde kan finde skimmelsvamp: Trænes ligesom narkohunde
Taastrup - 30. december 2020 kl. 06:42
Af Pernille Rohde

11 uger gamle Laika ligner en helt almindelig labradorhvalp. Hun har brune øjne, gylden pels og brede poter og så er hun meget legesyg, præcis som de fleste andre hvalpe. Men Laika er særligt udvalgt og har til forskel fra langt de fleste andre hunde udsigt til en karriere i det private erhvervsliv.

Laika skal, når hun bliver voksen, være med til at opspore skimmelsvamp i bygninger og vil dermed kunne hjælpe mennesker, der ellers ikke ville vide, at de boede et sted med skadelig svampevækst.

Da hun var otte uger gammel, blev hun hentet af Kevin Adler og Simone Servais, som arbejder for firmaet ASAP Skadeservice på Hørsvinget i Taastrup og er de første, der i Danmark har trænet en hund til at kunne finde skimmelsvamp.

De har i forvejen femårige Seeker, som er Danmarks første skimmelhund og hun har så travlt, at Simone og Kevin har besluttet, at optræne endnu en hund til at finde skimmel.

Seeker er også er en labrador, og hun skal være Laikas læremester. De to bor hos Simone og Kevin, og selvom Seeker var glad for at være 'enebarn', har hun nu også accepteret sin nye lille ven.

Ignorerede Laika

- Den første dag ignorerede Seeker Laika fuldstændig, men nu er de blevet glade for hinanden, og Laika ser tydeligvis op til Seeker og prøver at efterligne alt det, hun gør, siger Simone.

Hun og Kevin regner med, at det vil gå hurtigere med at træne Laika op som skimmelhund, end det gjorde med Seeker, netop fordi hun har en firbenet læremester.

Laika er ikke bare en tilfældig hund. Hun er udvalgt nøje fra en kennel, som har specialiseret sig i at avle labradorhvalpe, som politiet og forsvaret aftager.

Man kan læse mere, om hvordan blandt andet politihunde bliver udvalgt og trænet og arbejder i artiklen om politimanden Jesper og hans politihund Clint her.

Laika er 11 uger og ved endnu ikke, at hun har en karriere i det private erhvervsliv foran sig. Foto: Jørgen C. Jørgensen

'Formel 1'-labrador

- Hun er en 'Formel 1'-labrador og er allerede i kennelen blevet trænet til mange ting, blandt andet høje lyde og balance. Vi fortsætter miljøtræningen ved at lade hende prøve en masse forskellige ting. Når hun er omkring et halvt år gammel, begynder vi på skimmeltræning, fortæller Simone.

Både Kevin og Simone nyder, at deres hunde også er deres kollegaer. De er begge skimmel- og fugtteknikere hos ASAP Skadeservice og er også uddannede i at bekæmpe skimmelen, når den er fundet.

Når de tager ud med Seeker, er det for at identificere, om det er skimmelsvamp, og hvor den befinder sig.

- Seeker bruger sin næse til at indkredse, om der er skimmel, og vi har ikke oplevet, at hun tog fejl. Når hun er på arbejde, er hun helt fokuseret på at finde skimmel, og hun bliver meget glad, når hun finder den, fortæller Kevin og demonstrerer, hvordan han blandt andet træner med Seeker.

- Vi bruger en floorball med huller i. I den første tid, hvor vi trænede, havde vi en skimmelsvamp-prøve i bolden, så Seeker lærte at identificere netop denne lugt. I dag træner vi med også med bolden uden skimmelsvamp, for hun er fuldstændig klar over, at det er den lugt, hun skal søge efter, når hun arbejder, fortæller Kevin.

Han lægger den lille floorball i en kasse, som han stiller på gulvet og beder Seeker søge. Hun finder hurtigt ud af, hvor bolden er og giver sig til at kradse voldsomt på kassen.

- Vi træner med Seeker ca. en gang om ugen og hun er ude og arbejde fra et par gange og op til 20 gange om ugen, fortæller Kevin.

Coronapandemien har dog kunnet mærkes hos ASAP Skadeservice, hvor der længe har været færre henvendelser. Der er dog begyndt at komme gang i opgaverne igen, fortæller Simone.

Skimmel i nybyggeri

Mange tror, at skimmelsvamp primært findes i ældre byggeri, men det er desværre ikke rigtigt, fortæller Simone.

- Vi finder også ofte skimmel i nybyggeri. Huse bygges i dag så tætte, at der kan sidde noget restfugt i væggene, som bliver til skimmel. Og desværre er der stadig mange steder, blandt andet blandt ejendomsmestre en mangel på uddannelse i, hvordan man bekæmper det, fortæller Kevin.

Den skimmel, som bliver brugt, når hundene træner, stammer fra Teknologisk Institut. Da Seeker skulle oplæres, var instituttet en vigtig samarbejdspartner.

- Der findes mange slags skimmel, og det er vigtigt, at hundene kan finde alle typer. Derfor var det meget gavnligt, at få den professionelle hjælp. I dag dyrker vi videre på prøverne fra Teknologisk Institut, til brug i træningen, fortæller Simone.

Fokus på hundens sundhed

I hundetræningen er de meget opmærksomme på, at hundene ikke kommer i direkte kontakt med skimmelen og ikke udsættes for den ofte.

- Vi passer på vores hunde og sørger for, at de ofte kommer til dyrlægen og får et sundhedstjek, siger Simone.

I Sverige, Tyskland og Finland bruger man også skimmelhunde, og det var Flemming Servais, som er direktør i ASAP Skadeservice, der for ca. 10 år siden hørte om, at man kunne bruge hunde i opsporingsarbejdet.

Det var anledningen til, at Seeker blev en del af virksomheden, og da hun skulle trænes op, fik Simone og Kevin hjælp af en politimand, som er vant til at træne narkohunde.

- Man træner ens, uanset om det er narko eller skimmelsvamp, man skal have hunden til at finde. Og vi lærte meget om, hvordan man træner dengang. Derfor kan vi selv stå for at træne Laika med god hjælp fra Seeker, siger Simone.

Man kan læse mere, om hvordan blandt andet politihunde bliver udvalgt og trænet og arbejder i artiklen om politimanden Jesper og hans politihund Clint her.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?