21. februar 2020
Gaming kan have dårlig indflydelse på synet, mener optiker. PR-foto
Gaming kan have dårlig indflydelse på synet, mener optiker. PR-foto
Foto: funstock/Getty Images/iStockphoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gaming kan skade synet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gaming kan skade synet
Taastrup - 17. juni 2019 kl. 00:53
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At spille computer er blevet så populært, at man i dag taler om gaming som en decideret sportsgren. En rapport udarbejdet af DR i 2017 viste, at særligt teenagedrenge er storforbrugere af computerspil: 96 procent af danske drenge mellem 13 og 19 år spiller computer, og 49 procent gør det dagligt. Tallene taler for sig selv: gaming er stort.

Der er i de senere år kommet stigende opmærksomhed omkring de kvalifikationer og kompetencer, der udvikles gennem computerspil; fx evnen til at kommunikere og træffe hurtige beslutninger, men teenageres skærmtid er stadig ofte til debat - både i medierne og rundt om spisebordene i danske hjem, hvor bekymringer om fysisk inaktivitet og mangel på socialt samvær fylder hos mange teenageforældre.

Desværre er synet, ifølge den lokale optiker Pia Sølling Øhlers fra Anytime i Hedehusene, et overset element i debatten:

- Som optiker savner jeg mere fokus på de konsekvenser, de mange timers gaming har for synet. Rigtig mange børn og unge, der gamer meget, vil på et eller andet tidspunkt opleve såkaldt Computer Vision Syndrome, også kaldet digital overanstrengelse af øjnene, som opstår, når øjnene eksponeres for det skadelig blåviolette lys fra digitale skærme.

Hun forklarer, at symptomerne på digital overanstrengelse viser sig som tørre, røde og sviende øjne, træthed og hovedpine.

Symptomerne skal ifølge optikeren tages alvorligt, for udover at være generende i hverdagen kan de på den lange bane få alvorlige konsekvenser:

- Det blåviolette skærmlys kan fremprovokere øjenforkalkning - dvs. for tidlig aldring af øjnene. Så når børn og teenagere spiller computer i mange timer, udsættes deres øjne for øget risiko, forklarer optikeren.

Hun har derfor en opfordring til gamer-forældre.

- Vær opmærksom på symptomerne på vegne af dit barn. Børnene er ofte så opslugte af spillet, at de slet ikke lægger mærke til, at øjnene svier eller klør. Her skal man som forældre være på forkant med problemerne.

Der er udviklet en speciel brilletype til dem, der tilbringer meget tid foran skærmen:

- I dag kan man få briller med en ny glasteknologi, som »filtrerer« det skadelige blå lys fra og beskytter øjnene. Kombinationen af glassenes overfladebehandling og styrke modvirker digital overanstrengelse ved at understøtte øjets fokusering, så kontrasterne i skærmbilledet forbedres, og øjet dermed slapper mere af, forklarer Pia Sølling Øhlers, der derfor anbefaler netop denne glastype til børn, der gamer meget.

Og ifølge optikeren er det ikke kun børn med behov for synskorrektion, som kan få glæde af et par briller til skærmbrug:

- Det blå lys fra skærmen er skadeligt for alle - også normaltseende. Så selvom det måske lyder lidt kontroversielt, kan et par briller med den nye glasteknologi være en rigtig god ide, også selvom ens barn normalt ikke bruger briller, siger Pia Sølling Øhlers og tilføjer, at der også udvikles deciderede gamerbriller til folk, der spiller meget computer.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk