4. august 2021
- Tom har været rigtig godt til at holde mig i ørerne, og det havde jeg nok brug for, siger Andreas Long om sin erhvervsmentor, Tom Ewers fra Sydkystens Brolægning & Kloak i Hedehusene. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

- Tom har været rigtig godt til at holde mig i ørerne, og det havde jeg nok brug for, siger Andreas Long om sin erhvervsmentor, Tom Ewers fra Sydkystens Brolægning & Kloak i Hedehusene. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra skoletræt til ung lærling: - Uden Tom var jeg ikke nået så langt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fra skoletræt til ung lærling: - Uden Tom var jeg ikke nået så langt
Taastrup - 27. juni 2020 kl. 20:03
Af Stina Felby Egerup

- Det er Toms skyld, jeg er nået så langt.

arrow Læs også: Skoleleder om nye resultater: - Det her er exceptionelt

Så er klar er udmeldingen fra 17-årige Andreas Long om sin erhvervsmentor Tom Ewers, der har en stor del af æren for, at Andreas efter sommerferien skal begynde som VVS-lærling.

Andreas Long var nemlig skoletræt. Sådan rigtig skoletræt, »helt smadret«, som han siger i dag.

- Jeg kunne slet ikke overskue at gå i skole, men jeg ville gerne i gang med et eller andet, der skulle bare ikke være så bogligt, fortæller han.

FAKTA
  • LifeSkills LINIE 10 er en tværgående erhvervsintegreret indsats for unge i 10. klasses tilbud, som endnu ikke er blevet vurderet uddannelsesparate, og som ønsker faglig og personlig kvalificering samt afklaring i forhold til uddannelse og job.
  • Projektet har to formål: At få flere unge til at påbegynde og gennemføre en erhvervsuddannelse, og at generere ny viden om, hvordan der kan skabes meningsfulde indsatser for unge på kanten.
  • LifeSkills LINIE 10 består af et læringskoncept og en mentorordning – begge udviklet til formålet.
  • Projektet er blevet til i et samarbejde mellem LøkkeFonden, NEXT Uddannelser København og Høje-Taastrup Kommune med økonomisk støtte fra Industriens Fond.

Andreas begyndte derfor sidste sommer på 10. klassetilbuddet LINIE 10 i Høje-Taastrup - fordi det var den skole, der lå tættest på hjemmet i Albertslund, fortæller han med et skævt smil.

Fik en mentor

Men LINIE 10 var i gang med et nyt projekt sammen med LøkkeFonden, hvor de unge elever blev parret med mentorer fra det lokale erhvervsliv, og det var her, Andreas og Tom Ewers fra Sydkystens Brolægning & Kloak i Hedehusene blev sat sammen.

Og det skulle vise sig at være lige det rette for Andreas.

- Tom har været rigtig godt til at holde mig i ørerne, og det havde jeg nok brug for. Han har virkelig hjulpet mig rigtig meget, siger Andreas, som hele tiden har vidst, han gerne ville være VVS'er.

Og selvom Tom Ewers ikke er i helt samme branche, så har hans hjælp og netværk været guld værd for Andreas. Han hjalp blandt andet med at skaffe Andreas en praktikplads hos Strube VVS i Fløng, og det gik så godt, at Andreas nu har fået et fritidsjob i virksomheden og er ansat som lærling per 1. august.

Og det gjorde en forskel, at Andreas kom anbefalet fra Tom Ewers, lyder det fra hans nye chef, Jesper Strube.

- Jeg kender Tom i forvejen, og selvom vi før har haft praktikanter fra folkeskolen, så vejer det da lidt ekstra tungt, når henvendelsen kommer fra en god samarbejdspartner. Og så var det heldigvis et godt match, siger Jesper Strube, som er direktør i Strube VVS, der har 23 ansatte og fire lærlinge.

Solstrålehistorie

Tom Ewers har da også kun rosende ord til overs for sin unge mentee.

- Han er jo en sand solstrålehistorie. Andreas har været utrolig flittig og stålsat hele vejen igennem, og selvom jeg har forsøgt at lokke ham over til mig som kloakmester, så har han holdt fast i sit mål om at blive VVS'er, siger Tom Ewers med et smil.

Det er tydeligt, at kemien mellem Andreas Long og hans mentor Tom Ewers er god. »Hvor lang er den skrue?«, spørger Tom Andreas, da de to stiller op til foto, og svaret falder promte: »Fra den ene ende til den anden«, hvorefter de begge bryder ud i grin. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Andreas er langt fra den første ung, som Tom har taget under sine vinger. I alt fem drenge har han hjulpet videre de sidste 10 år, flere af dem har han ansat i sit eget firma.

- Jeg havde selv en hård barndom uden det netværk, som jeg kan være med til at skabe for unge mennesker i dag, og jeg kan mærke et behov for at hjælpe. Det er jo fantastisk, når det lykkes, siger han og understreger, at han også føler en pligt til at gøre det.

- Vi som erhvervsdrivende har et ansvar for at hjælpe og tage lærlinge. Vi får jo brug for arbejdskraften i fremtiden, og så må vi også bidrage, mener han.

Kræver en indsats

Tom Ewers vil da også stærkt opfordre andre lokale erhvervsdrivende til at melde sig som mentor for en ung. Hvis man vel at mærke har overskuddet.

- Man skal ville det, for det kræver en indsats, hvis det skal lykkes. Man skal lidt påtage sig rollen som reservefar, for mange af de unge i det her forløb har brug for et par kærlige skub undervejs, siger han.

Officielt er Tom nu færdig med sit mentor-forløb med Andreas, men han har ikke tænkt sig at slippe ham helt endnu.

- Jeg vil gerne følge ham og se, hvordan det går med ham. Han er kommet rigtig godt på vej, og jeg har stor tiltro til, at han nok skal klare sig godt. Men man får jo også en personlig relation til hinanden, så han slipper ikke for mig lige foreløbig, smiler Tom Ewers.

arrow Succesfuldt projekt udvides: Søger flere mentorer
28. juni 2020 kl. 06:03 Opdateret: kl. 16:28

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?