22. oktober 2019
Synoptik har satset 20 millioner kroner på en ny teknik ved synsprøver, og som noget nyt anvendes teknikken nu også i butikken i Taastrup.
Synoptik har satset 20 millioner kroner på en ny teknik ved synsprøver, og som noget nyt anvendes teknikken nu også i butikken i Taastrup.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En synsprøve ændrede Anns liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En synsprøve ændrede Anns liv
Taastrup - 07. december 2018 kl. 18:52
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En svane, et skib og et hus. De fleste kan huske synstavlen hos sundhedsplejersken fra deres barndom. Men digitaliseringen har betydet, at en synsprøve hos optikeren i dag er noget helt andet.

Synoptik tilbyder nu udvidede synsprøver, som kan meget mere end bare at tjekke, om du er nærsynet. Kæden har netop investeret 20 millioner kroner i nyt udstyr, så alle butikker tilbyder en udvidet, certificeret synsprøve. Også butikken på Taastrup Hovedgade i Taastrup kan nu tilbyde en test af øjnenes sundhed, som ofte også fortæller om din generelle sundhedstilstand.

Testen har gjort en stor forskel for Ann Hougaard på 29 år. Efter et trafikuheld begyndte hun at bruge briller, men pludselig synes hun ikke, at hun kunne se ordentligt med dem. Derfor gik hun til den lokale Synoptik. Her fik hun at vide, at hendes synsnerve var hævet og blev straks sendt til øjenlægen. Efter yderligere undersøgelser blev der blandt andet drænet væske fra hendes hjerne. Det viste sig, at hendes tilstand var meget alvorlig.

- Det har været en hård omgang, men jeg er glad og taknemlig for, at det blev opdaget. Lægerne sagde, at jeg ikke skulle have gået længe med det her, før det ville have haft voldsomme konsekvenser, siger Ann Hougaard.

Sygdomme kan ses
I dag kan du få målt trykket i øjet, få taget et billede af nethinden, og hos Synoptik, får du også tjekket dit perifere syn. Det betyder, at en række kunder får konstateret forandringer, og af optikeren får besked om at opsøge en øjenlæge. På et digitalt foto af nethinden kan optikeren se forandringer på synsnerven, blodkarrene kan være indsnævrede, eller optikeren kan se andre ting, der er galt, når de undersøger øjet.

Derfor opdager optikere hvert år en række kunder med livstruende symptomer, der straks bliver sendt videre til lægen og dermed redder livet. Andre mennesker har en øjensygdom, der bliver opdaget, så synstab kan undgås. Endnu andre finder ud af, at de har diabetes.

Synoptik har lavet godt 67.000 synsprøver alene i løbet af årets første ni måneder. Anslået en ud af 25 af dem er endt med, at kunden er blevet sendt videre til en læge, fordi der er opdaget noget unormalt.

- Den digitale udvikling har ændret optikernes muligheder, og vi ser nu meget mere end ved de tidligere undersøgelser. Derfor hjælper vi nu en masse mennesker, siger Annette Slyngborg, der er klinisk fagspecialist hos Synoptik.

Synstab kan forebygges
Selvom der bliver reddet menneskeliv, og akutte problemer opdages, er det ikke kun på den måde, at sundhedstjekket er gavnligt. Alderdommen giver dårligere syn, fordi der kommer forandringer i øjnene.

For eksempel kan man i nethinden få små ophobninger under nethindens nerveceller. Men opdages det i tide, kan sund kost, motion og rygestop ofte være med til at forebygge en forværring.

- Ved at forebygge kan vi måske udskyde det dårlige syn fra 70 år til 90 år. Jeg tror, at vi med den nye synsprøve får fanget mange af de her øjentilstande i god tid, og at vi fremover kommer til at kunne se et større fald i blindhed i vores ældregruppe i Danmark, siger Annette Slyngborg.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk