18. januar 2019
Der bliver brugt alt for mange eksterne vikarer i hjemmeplejen, og det er dyrt for kommunen. Alligevel er der ikke flertal for at oprette et internt vikarkorps.
Der bliver brugt alt for mange eksterne vikarer i hjemmeplejen, og det er dyrt for kommunen. Alligevel er der ikke flertal for at oprette et internt vikarkorps.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En dyr omgang: Brugen af vikarer i hjemmeplejen er steget kraftigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En dyr omgang: Brugen af vikarer i hjemmeplejen er steget kraftigt
Taastrup - 12. juni 2018 kl. 13:38
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hjemmeplejens forbrug af eksterne vikarer er steget kraftigt de seneste år i Høje-Taastrup Kommune. Sidste år var udgifterne næste tredoblet i forhold til 2015 og udgjorde 12,6 millioner kroner, svarende til 15 procent af lønudgifterne på området.

Og det er rigtig højt, hvis man sammenligner med nabokommunerne.

Derfor havde Ældre- og Sundhedsudvalget bedt om at få undersøgt, om det kunne betale sig for Høje-Taastrup at etablere et internt vikarkorps.

- Men det tyder på, at det ikke kan betale sig at have vores egne vikarer. Til gengæld kan vi se, at det er en meget omkostningstung post, så vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan reducere den, siger Betina Liv Moe (K), formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Høje-Taastrup.

Socialdemokraterne er dog ikke helt enige i den udlægning og har bedt om at få sagen videre til behandling i byrådet.

- Vi har svært ved at se ud fra sagen, at det ikke skulle være en god ide. Til gengæld er vi enige i, at der er store udfordringer med rekruttering. Her peges der på, at lønnen er en af årsagerne, vi har derfor bedt om at få sagen sendt videre for en vurdering på, om man kan gøre mere og andet, for eksempel ved at se på de samlede løn- og ansættelsesvilkår, siger Peter Faabæk (S).

Det høje vikarforbrug udfordrer hjemmeplejens økonomi, da prisen for eksterne vikarer er højere end for de fastansatte.

Årsager til stigningen i vikarforbruget er blandt andet udfordringer med at rekruttere personale på området, som har medført længere perioder med vakante stillinger.

Det skyldes blandt andet et øget efterspørgsel på sosu-personale også i omegnskommunerne.

Derudover vurderes lønniveauet også at spille ind. Lønniveauet for især social- og sundhedsassistenter i Høje-Taastrup ligger nemlig under gennemsnittet for omegnskommunerne, hvilket udfordrer Høje-Taastrup Kommune, når der skal rekrutteres personale, lyder det fra administrationen.

Derudover er det blevet sværere at få elever, ligesom der er en relativt stor personaleomsætning på området samt et højt sygefravær.

I Økonomiudvalget foreslog Socialdemokraterne igen, at der skulle etableres et internt vikarkorps, men kun partiet selv og Enhedslisten stemte for, og forslaget faldt derfor.

Til gengæld blev man i Økonomiudvalget enige om en tilføjelse om, at der skal udarbejdes en analyse af løn- og ansættelsesforhold til brug for budgetforhandlingerne for at sikre rekruttering og fastholdelse af SOSU-personale.

Sagen skal nu behandles igen på byrådsmødet den 19. juni.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk