21. september 2020
Motorvejen omkring København er blevet mørkere denne vinter, og det er der en god forklaring på: Vejdirektoratet vil nemlig spare på energien.
Motorvejen omkring København er blevet mørkere denne vinter, og det er der en god forklaring på: Vejdirektoratet vil nemlig spare på energien.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor er det blevet mørkere på motorvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor er det blevet mørkere på motorvejen
Opdateret 10. december 2019 kl. 13:49
Taastrup - 10. december 2019 kl. 13:41
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Har du også lagt mærke til, at det er lidt ekstra mørkt på motorvejene omkring København denne vinter?

Så er du ikke helt galt på den.

Vejdirektoratet ønsker nemlig at spare på energien, og derfor er meget af lyset på motorvejen blevet slukket, skriver TV 2 Lorry.

Der er i første omgang tale om etårigt forsøg. Det omfatter både, at Vejdirektoratet har slukket lyset på motorvejenes store vejvisningstavler, og at der er slukket for de meterhøje lysmaster.

Ifølge Vejdirektoratet er moderne bilers forlygter alligevel så kraftige, at de selv kan oplyse skiltene, og samtidig kører så mange bilister med navigationssystemer, at de finder vej alligevel, skriver TV2 Lorry.

De slukkede lys sparer i alt 1.850 MWh om året svarende til strømforbruget i omkring 400 parcelhuse. Det giver en besparelse på elregningen på cirka 3,5 millioner kroner.

Skifter til LED-lys

Udover det slukkede lys på motorvejen skifter Vejdirektoratet også 3500 gamle armaturer ud med nye LED-lys langs hovedlandevejene. Dermed sparer man 1.100 MWh pr. år - svarende til den mængde energi, som 260 parcelhuse bruger hvert år.

Samtidigt resulterer det også i en økonomisk besparelse på godt to millioner kroner årligt i lavere el-udgift.

- Vi arbejder hele tiden med at finde klimavenlige og energibesparende løsninger på vores arbejde, og udskiftningen af belysningssystemet til LED er et godt eksempel på et tiltag, der både sparer energi og penge, siger afdelingsleder Michael Aakjer Nielsen fra Vejdirektoratet.

Udskiftningen af belysningen er et projekt, der strækker sig over flere år. I 2019 er belysningen blevet udskiftet i en række kryds og strækninger på hovedlandevejsnettet. Og til næste år forventer Vejdirektoratet at have økonomi til at fortsætte udskiftningen til LED-belysning.

- Vi fortsætter i de kommende år med at høste de besparelser på både energi og økonomi, som den nye teknologi giver os mulighed for, siger Michael Aakjer Nielsen.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk