17. januar 2021
Leder af Blå Kors Pensionat i Taastrup, Ole Hjuler, håber, at man med lidt planlægning kan vende ghettoplanen til noget positivt. Foto: Kasper Ellesøe
Leder af Blå Kors Pensionat i Taastrup, Ole Hjuler, håber, at man med lidt planlægning kan vende ghettoplanen til noget positivt. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ghettoplanen skaber problemer, men de kan løses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ghettoplanen skaber problemer, men de kan løses
Taastrup - 27. juli 2020 kl. 19:48
Af Ole Hjuler, leder af Blå Kors Pensionat Taastrup

De nuværende beboere er kede af det, og dem, der håbede at få en lejlighed i området, er kede af det. Det skaber i det hele taget sorg og frustration, når et velfungerende boligområde som Gadehavegård skal delvist nedrives og ændres.

Men man kunne prøve at få noget positivt ud af det - og planlægge det i god tid, så ingen behøver at stå uden bolig.

Det er Ghettoplanen, der skaber problemerne for beboerne i de boligområder, som er blevet defineret som ghettoer.

Ghettoplanen er i sit udgangspunkt tænkt som en plan for at sprede beboere af anden etnisk herkomst end dansk. Men det hedder sig, at det er for at sprede beboere på overførselsindkomst, fordi den reelle hensigt er diskrimination - og det må man ikke.

Under alle omstændigheder går det ud over alle de mennesker, som ikke har ret mange penge, og som må flytte fra det sted, hvor de føler sig trygge og har deres netværk.

Når de billigere etværelses lejligheder forsvinder, vil de mennesker, som har de mindste ressourcer, blive ladt i stikken. De har i forvejen svært ved at finde en bolig, de har råd til. Nu bliver det så endnu sværere. Hjemløse Taastrup-borgere, som midlertidigt bor på Blå Kors Pensionat Taastrup, vil ikke have mange chancer for at få et blivende hjem i kommunen - medmindre kommunen er med på at finde nogle andre løsninger.

Hidtil har det ikke været muligt at indrette større lejligheder til små kollektive boliger for fire-fem mennesker, afhængig af lejlighedens størrelse. Vi har gode erfaringer med en sådan form for sam-bo, som også er med til at give beboerne et rigere og mere stabilt liv, end hvis de bor hver for sig. Nogle af de nye, større lejligheder kunne få et sådant formål.

Der kunne også bygges nye lejlighedskomplekser med plads til f.eks. 30 mennesker i hver sin bolig og med fællesarealer med køkken og stuer, hvor folk kunne mødes over madlavning, spisning, tv, snak og hygge. I begge former for kollektiv vil det kræve et fast personale til at støtte og vejlede beboerne. De har gjort det i Finland, og resultatet er, at der stort set ikke mere er hjemløse.

Når man så samtidig opfører nye ældreboliger og omdanner etværelses lejligheder til ungdomsboliger, vil det dels gavne mange ældre og dels afhjælpe hjemløsheden blandt unge. Alle muligheder skal naturligvis være åbne for alle borgere.

Forslagene vil tilsammen være en ren vinderløsning for både lejere og udlejere og kommunen, som i sidste ende vil spare penge, fordi borgerne trives.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?