17. juli 2019
Bo Hatting og Laila Madsen er henholdsvis formand og næstformand i G/F Pileurtvej/Salvievej i Kragehave, og de er ikke begejstrede for udsigten til en udbygning af Ring 5 Syd. Foto: Privat
Bo Hatting og Laila Madsen er henholdsvis formand og næstformand i G/F Pileurtvej/Salvievej i Kragehave, og de er ikke begejstrede for udsigten til en udbygning af Ring 5 Syd. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere råber op: Ring 5 er sundhedsskadelig for os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere råber op: Ring 5 er sundhedsskadelig for os
Taastrup - 15. februar 2019 kl. 05:54
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det vækker ikke kun glæde blandt borgerne i Høje-Taastrup Kommune, at deres borgmester er varm fortaler for at etablere en Ring 5 Syd gennem Høje-Taastrup fra Frederikssundsmotorvejen til Køge.

arrow Læs også: Ring 5 Syd til debat: Fronterne er trukket skarpt op

Medlemmer af Grundejerforeningen Pileurtvej/Salvievej, som ligger i Kragehave vest for Høje Taa-strup By, er nogle af de borgere, der gerne vil have sat en stopper for planerne om at etablere en Ring 5 Syd.

De har for nyligt sendt et åbent brev til byrådet, hvori de beklager den lokale støtte til Ring 5, skriver DAGBLADET Roskilde.

Grundejerforeningen peger på, at Høje-Tastrup Kommune allerede har gode vejforbindelser og nem adgang til det overordnede vejnet.

- En ny motorvej i kommunen vil skabe en ny stor støjbelastning for kommunens borgere blot for at aflaste en trafikal udfordring, som er uvedkommende for borgerne i Høje-Taastrup Kommune. Det giver derfor anledning til stor bekymring, hvis Høje-Taastrup Kommunes folkevalgte vil støtte Ring 5, som giver flere gener end fordele for kommunens borgere, lyder det i brevet.

De peger på, at omkring 25-30 procent af kommunens borgere allerede nu er plaget af trafikstøj, og en Ring 5 vil skubbe det tal helt op på 40-50 procent. Hvis man dertil lægger, at vejstøj ifølge WHO kan føre til gener som eksempelvis søvnproblemer, hovedpine, stress og forøget risiko for hjertesygdomme, så forstår grundejerforeningen ikke, at byrådet støtter en Ring 5.

- Vi mangler et svar på, om vores folkevalgte har overvejet, hvem der er vindere og tabere i det politiske spil om mere asfalt og motorvej i spørgsmålet om Ring 5. Som vi ser det, er vinderne pendlerne fra store dele af Sjælland, som i stedet for at blive tvunget ind i offentlige transportformer nu med ro i sindet kan tænke på at investere i en ny bil eller bil nr. 2. Taberne er i høj grad borgerne i Høje-Taastrup Kommune, som med Ring 5 vil få forringet sundhed og helbred på grund af flere støjgener og øget luftforurening fra mere motorvej, lyder det i brevet fra grundejerforeningen.

Skal overholde krav

Men den udlægning er borgmester Michael Ziegler (K) ikke enig i.

- Man kan ikke anlægge en ny vej uden at overholde de gældende støjkrav ved den nærmeste beboelse. Det er normer, som samfundet har anerkendt som et acceptabelt niveau, og de skal selvfølgelig overholdes. Så må man gerne gå under, og det vil vi selvfølgelig også prøve på i Høje-Taastrup, siger Michael Ziegler og peger på, at det lille stykke af Ring 5, der allerede er etableret ved Kragehave, er nedgravet, hvilket har en støjdæmpende effekt.

Fra det vestligste punkt i Kragehave-bebyggelse er der cirka 250 meter til Ring 5, og borgmesteren mener ikke, at en eventuel luftforurening vil have indvirkning på beboerne.

Han påpeger, at der mange andre steder i Høje-Taastrup Kommune er beboelser, der har en kortere afstand til motorveje, for eksempel ved Hyldager og Akacievej i Hedehusene, hvor den korteste afstand til motorvejen er 12 meter.

- Dertil må man også påpege, at Ring 5 vil blive etableret i en transportkorridor, som hele tiden har været der. Det vil sige, at man måtte forvente, at der på et tidspunkt kunne komme en vej, siger Michael Ziegler.

Også i Sengeløse har der været udtrykt bekymring om en kommende Ring 5, som i givet fald vil løbe vest om landsbyen. Men her skal man huske på, at transportkorridoren er en kilometer bred, siger Michael Ziegler.

- Derfor vil en vej kunne rykkes en del, og den vil nok ikke komme under 500 meter væk fra nærmeste beboelse. Og også her skal den jo overholde en række støjkrav, siger han.

Borgmesteren mener stadig, at en Ring 5 Syd er en god ide for langt de fleste borgere i Høje-Taastrup Kommune.

- Det vil mindske trafikken på en række af vores veje, ligesom jeg er sikker på, at mange af vores borgere også vil få glæde af vejen, når de skal for eksempel til og fra arbejde, siger han.

arrow Debat: Ring 5 - tiden er en anden
04. april 2019 kl. 14:16 Opdateret: kl. 15:18
arrow Debat: Forfejlet kritik af Ring 5
04. april 2019 kl. 13:00 Opdateret: kl. 15:13
arrow Modstand mod Ring 5 Syd: Flere borgermøder på vej
03. april 2019 kl. 09:08 Opdateret: kl. 09:13

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk