12. december 2017
»Jeg er selv herfra. Jeg er vokset op i Fløng og har også boet her i sommerhus en periode. Jeg hører til her og kan godt lide, at folk er nede på jorden,« siger statsauroriseret fodterapeut Mie Hampen, hvis klinik for fodterapi ligger på Hovedgaden.  Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

»Jeg er selv herfra. Jeg er vokset op i Fløng og har også boet her i sommerhus en periode. Jeg hører til her og kan godt lide, at folk er nede på jorden,« siger statsauroriseret fodterapeut Mie Hampen, hvis klinik for fodterapi ligger på Hovedgaden. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Blev fodterapeut for at forebygge skader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blev fodterapeut for at forebygge skader
Taastrup - 08. oktober 2017 kl. 11:10
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hedehusene Fodterapi er navnet på en klinik for fodterapi med en årelang tilknytning til Hedehusene. Herfra har patienter fået professionel hjælp og vejledning til korrekt behandling af deres fødder siden 1946.

Den nuværende ejer af klinikken er Mie Hampen, der netop har rundet sit 10 års jubilæum som statsautoriseret fodterapeut i september.

»I Hedehusene har vi nogle fantastiske patienter. Det er patienterne og kollegerne, der giver én arbejdsglæden. Blandt andet fordi vi får lov at følge patienterne i et langt liv med glæder og sorger,« siger Mie Hampen, der har selvstændige lejere og kollegaer i huset i form af tre andre statsautoriserede fodterapeuter Iben, Maria og Trine.

Nogle af klinikkens patienter kommer, fordi det giver dem velvære at have velbehandlede fødder. Men klinikken er samtidig et sted, hvor eksempelvis gigtpatienter og diabetes-patienter med en lægehenvisning bliver hjulpet med de potentielle skader på fødderne, deres sygdom øger risikoen for.

Og det var netop denne mulighed for at hjælpe, der fik Mie Hampen på sporet af uddannelsen som statsautoriseret fodterapeut.

Fra sosu til fodterapeut
Som færdiguddannet social- og sundhedsassistent arbejdede hun på Sengeløse Plejecenter og her mødte hun fodterapeut Lis Hjort, der dengang ejede klinikken, som Mie Hampen senere overtog.

Mie fulgte Lis Hjorths arbejde med at behandle de ældre borgeres fødder på plejecentret, mens hun spurgte ind til arbejdet.

»Det var Lis, der sagde til mig, at jeg burde blive fodterapeut, med den interesse jeg havde for emnet,« husker Mie Hampen.

Derudover havde Mie Hampen tidligere - i sin praktikperiode som sosu-assistent på ortopædkirurgisk afdeling på Glostrup Hospital - set nogle af de yderste konsekvenser, fodskader kan få med amputationer og sår. Derfor besluttede hun sig for, at hun hellere ville gribe ind lidt før i en sygdomsproces ved at uddanne sig til fodterapeut og forebygge sådanne skader.

To måneder før hun var færdig med uddannelsen, fik Mie Hampen tilbud om at købe klinikken i Hedehusene og overtage efter Lis Hjorth, der skiftede karrierevej.

Stor variation i arbejdet
På klinikken er der stor variation i de patientforløb og behandlinger, fodterapeuterne står for.

»Der er virkelig mangfoldighed i arbejdet og blandt patienterne. Det er alle aldre. En del kommer for velværen, men vi behandler alt fra afhjælpning af nedgroede negle, til at fjerne hård hud og behandle diabetiske fodsår, ligtorne og hælrevner. Vi diagnostiserer eventuel neuropati hos diabetes-patienter. Undersøgelsen udføres ved en obligatorisk test, som patientens læge henviser til ved en årlig fodstatus hos os. Det er også ved denne test, patienterne får at vide, hvilken gruppe de tilhører, og hvor mange behandlinger, de kan få tilskud til. Dette vurderes ud fra føddernes tilstand og risiko for at få sår og fodproblemer. Det er et individuelt behandlingsforløb for hver patient. Vi arbejder tværfagligt og på linje med fysioterapeuter og praktiserende læger. Vi vejleder og behandler. Vi laver også specialfremstillede indlæg til sko for at forebygge sår og støtte foden,« fortæller Mie Hampen.

Hun nævner, at sygesikringen giver tilskud ved lægehenvisninger til behandlinger hos en fodterapeut på grund af eksempelvis gigt eller diabetes. Patienterne har i de tilfælde en egenbetaling på 50 procent.

Øget patientsikkerhed
Gennem de ti år, Mie Hampen har arbejdet som fodterapeut, har en del af arbejdet i branchen ændret sig. Eksempelvis i retningen af mere journalføring og ekstra grundig sterilisering af arbejdsredskaber.

»Det handler om øget patientsikkerhed. Vi har en del journalføring, dokumentation og akkreditering, hvor der skal dato på eksempelvis cremer, når vi åbner dem, og vi har risikobaseret tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed,« siger hun og uddyber.

»Der er simpelthen kommet skærpede krav med tiden. For ti år siden sprittede vi behandlersæt af efter brug og kom dem i sterilisationsovnen. Nu ultralydsrenser vi instrumenterne, vi koger dem, pakker dem i sterile poser og så skal de steriliseres i ovnen. Vi får tjekket vores instrumenter ved sporeprøver hver tredje måned ved laboratoriekontrol. Efter processen med rengøring, desinfektion og sterilisation er instrumenterne så sterile, at vi i princippet ville kunne operere med dem,« siger Mie Hampen.

Hun viser også, hvordan hun bruger alt fra fræser til skalpeller, når hun behandler en patient.

»Det gælder om at vide, hvad man laver. For ellers kan man ødelægge mere end man gavner. For eksempel er det vigtigt altid at klippe sine negle lige over og følge neglens naturlige hvide kant, for klipper man dem ned i siderne, øger man risikoen for nedgroede negle,« siger hun, idet hun klipper og fræser neglene på sin patient.

Mie Hampen holder meget af sit arbejde, for som hun siger:

»Smilet starter jo med velbehandlede fødder«.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk