19. maj 2019
En vognmand fra Sengeløse hjalp Driftsbyens medarbejdere med at flytte træet over til det hul i belægningen, der er indrettet til juletræsholder. Foto: Lisbeth Jansen
gallery icon

Se billedserie

En vognmand fra Sengeløse hjalp Driftsbyens medarbejdere med at flytte træet over til det hul i belægningen, der er indrettet til juletræsholder. Foto: Lisbeth Jansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder og video: Sådan foregik det, da juletræet blev hejst på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder og video: Sådan foregik det, da juletræet blev hejst på plads
Taastrup - 14. december 2018 kl. 15:48
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Juletræet på stationspladsen i Hedehusene har stået og pyntet i juletiden fra den 1. december, hvor det blev tændt.

Men inden da kom juletræet til byen og blev sat op. Vi fulgte opsætningen af juletræet. Se hvordan det foregik her.

En lastvogn med indbygget kranfunktion kører ind på stationsforpladsen fra vest klokken 8.30 en kold morgen sidst i november.

Lastvognen vender ved busholdepladsen og parkerer foran stationsbygningen. På ladet ligger et ti meter langt juletræ af sorten Normannsgran. Træet er særligt udvalgt af Driftsbyen hos leverandøren Bondeskovgaard. Normannsgrantræet er vokset op i Ny Tolstrup Skov i Lejre Kommune tæt på Osted.

Vognmanden, der har transporteret træet fra Osted og nu læsser det af i Hedehusene, har haft netop denne opgave omkring syv gange før, og synes, det er en hyggelig opgave.

Det samme synes de medarbejdere fra Driftsbyen, der er mødt op for at sætte træet fast i det dertil indrettede hul i pladsens røde prisvindende belægning.

De får hjælp af en anden vognmand, som står klar ved sin kran. Hans opgave er at radiostyre kranen til at gribe fast om det liggende grantræ, få det hejst op i stående position og svinge det forsigtigt hen mod det dertil indrettede hul i den prisvindende røde belægning. Her bliver træet sænket og sat fast af de to gartnere fra Driftsbyen.

Mens træet endnu ligger ned, skærer anlægsgartnerne Orhan Özcan og Jesper Bruun stammen til, så den nogenlunde passer til hullet.

Imens sørger deres kollega Søren »Bamse« Rasmussen for passende sikkerhedsafstand, så forbipasserende fodgængere ikke kommer så tæt på, at de er i farezonen for at blive ramt af grantræ eller kran.

- Det er et flot træ i år, siger Søren Rasmussen.

- Det er dejligt med sådan en opgave som den her. For så kan man mærke, at vi kommer tættere på julen. Jeg glæder mig hvert år. Det er en god opgave, siger han.

Om sin egen del siger han:

- Jeg står for sikkerheden, for at folk orienterer sig og holder en vis afstand.

De andre medarbejdere fra Driftsbyen er også godt tilfredse med opgaven.

- Det er fedt og en anderledes opgave. Vi gør det jo kun den ene gang om året, og træet er jo tegn på jul. Jeg skal også op og aflevere et juletræ til biblioteket bagefter, siger Orhan Özcan, der har arbejdet i kommunen i lidt mere end et halvt år.

Inden da har han haft tilsvarende opgaver på sin tidligere arbejdsplads i en anden kommune.

- Vi sikrer, at træet sidder korrekt i holderen, at stammen sidder lige for synets skyld. Det er lidt svært, for vi skærer stammen firkantet, men hullet er rundt. Hvis træet hælder for meget, kan det jo også udgøre en sikkerhedsrisiko, så det er vigtig, at det sidder lige, siger han.

Hans kollega Jesper Bruun tilføjer:

- Som opgave er det jo noget folk lægger mærke til.

Og ganske rigtigt følger i al fald en enkelt lokal borger med fra nogle meters afstand et andet sted på pladsen. Det er en ældre herre ved navn Preben, som hver dag cykler over pladsen.

- Det er da meget sjovt at følge med i. De skulle tage at få fat i en blyantsspidser, så stammen passer, siger han med et humoristisk glimt i øjet, fordi det er nødvendigt for gartnerne at skære stammen til ad flere omgange.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk