22. januar 2018
Helge Lersted spiller stadig billard og har gjort det i mere end 20 år. Foto: Svend Svensson
gallery icon

Se billedserie

Helge Lersted spiller stadig billard og har gjort det i mere end 20 år. Foto: Svend Svensson
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billard og gode gener holder Helge ung

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billard og gode gener holder Helge ung
Taastrup - 20. marts 2017 kl. 09:55
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Helge Lersted gik på pension som 66-årig, tog han en beslutning.

»Jeg bestemte mig for, at nu ville jeg lave ting, som jeg aldrig før havde gjort. Og en af de ting var at melde mig til billard, for det havde jeg aldrig prøvet at spille, men jeg havde jo set Gunnar Nu Hansens reportager fra billardmesterskaber og fik lyst til selv at prøve,« siger Helge Lersted.

Han mødte op i Taastrup Billard Klub, som havde en pensionistafdeling og blev hurtigt grebet af det. Pensionistafdelingen var dog oppe på det maksimale antal spillere og nogle af spillerne foreslog Helge, om det ikke var en idé at lave en ny afdeling for seniorer over 50 år.

»Det ville jeg gerne og vi strikkede nogle vedtægter sammen og stiftede seniorafdelingen i 1997. Jeg var formand i nogle år indtil 2003, fortæller Helge Lersted.

Til september er det 20 år siden, at afdelingen blev stiftet og det skal fejres med en god middag for medlemmerne, for det sociale fællesskab har altid været vigtigt.

For Helge Lersted personligt er 2017 også året, hvor han rammer et rundt men skarpt hjørne. 12. marts fyldte han 90 år og det betyder, at han i dag er den ældste i billardklubbens seniorafdeling, som i dag tæller omkring 80 spillere.

Selvom Helge netop er fyldt 90 år, møder han op to gange om ugen, mandag og fredag, for at spille billard. Og udover at der spilles billard, går snakken også lystigt.

Det samme er tilfældet, når Helge hver anden onsdag mødes med tidligere kolleger i DSB på Depotvej. Her har Helge Lersted tilbragt 24 år af sit arbejdsliv som arbejdsleder på rangermesterpladsen. Dette job var også årsagen til, at Helge flyttede til Taastrup. Det gjorde han i 1971, hvor han fik en lejlighed på Kingosvej efter at have boet i København i mange år. Helge var blevet skilt og valgte at flyttede til den kommune, hvor han arbejdede. I 1976 købte han hus på Fredensvej, hvor han stadig bor med sin hustru Ena.

Meget fattige kår

Helge er oprindelig fra Nordsjælland.

»Jeg blev født i Hillerød i 1927 og min familie var en fattig husmandsfamilie. Jeg voksede op under meget fattige kår. Jeg blev døbt i Frederiksborg Slotskirke og gik i skole i Nyhuse Kommuneskole, hvor vi var 30 børn i en klasse,« fortæller Helge, som var meget glad for at gå i skole.

»Jeg havde meget let ved lektierne og dengang var det sådan, at de dygtigste elever sad oppe foran og de dårligste nede bagved. Jeg blev placeret på førstepladsen i hele min skoletid og det var jo fint, men jeg brød mig ikke om det system,« siger Helge.

I femte klasse blev eleverne skilt ad og nogle kom videre i realskolen på Frederiksborg Statskole.

»Det var en privatskole og mine forældre havde ikke råd til at lade mig gå der, men lærerne indstillede mig til en friplads. Bøgerne skulle man dog selv betale og det var der heller ikke råd til. Derfor blev det ikke til noget. Det er jeg dog ikke ked af. Det var udmærket, at det gik sådan,« siger Helge.

Han gik ud af 7. klasse og tog noget engelskundervisning. Men så skulle han ud at tjene.

Ikke den evige hvile

»Jeg var på forskellige gårde som karl. I begyndelsen fik jeg 200 kr. for et halvt års arbejde og efter nogle år nåede jeg op på 400 kr.,« husker Helge.

Så blev han soldat og fik derefter arbejde på Birkholm Planteskole ved Slangerupbanen.

»Jeg stod for at sende emballerede træer med jernbanevogne og her mødte jeg stationsmesteren, som foreslog mig at søge ind hos DSB. Jeg glemmer aldrig, da jeg fik foretræde for godsinspektøren på Nørrebro Station i 1949. Han fortale mig, at hvis jeg troede, at det at arbejde for DSB var den evige hvile, tog jeg fejl. Og det havde han helt ret i. Jeg fik et job og knoklede med at fylde godsvogne med stykgods. Dette arbejde havde jeg dog kun et halvt års tid, hvorefter jeg kom ud at rangere og efter nogle år blev der mulighed for at blive arbejdsleder og det passede mig godt, fordi jeg altid godt har kunnet lide organisere og udstikke retningslinier,« fortæller Helge.

Han kom til DSB i Taastrup, som var det første sted i DSB, hvor man brugte radio. Og han blev altså så glad for at arbejde og opholde sig i byen, at han valgte at bosætte sig her.

Det var også i Taastrup Helge mødte sin hustru Ena. Hun arbejdede som kontorassistent hos DSB på Taastrup Station, hvor Helge var arbejdsleder.

»Jeg tror, hun fik lidt ondt af mig, fordi jeg boede helt alene,« siger Helge med et smil og kigger kærligt på Ena, som han i 30 år har delt tilværelsen med.

Fra sit tidligere ægteskab har Helge fire børn og det er også blevet til fire børnebørn og fire oldebørn. Det ældste oldebarn er 16 år.

»Jeg kan jo faktisk nå at blive tipoldefar,« siger Helge med et smil. De 90 år er gået forholdsvist let henover ham. Bortset fra nervebetændelse i benene har han ingen skavanker og passer hus og have selv. Tre gange om ugen går han en tur på tre kilometer og også billardspillet er med til at holde ham i form. Udseendet røber heller ikke noget om, at Helge er født i 1927.

Gode gener

På spørgsmålet om, hvordan Helge holder sig så godt, svarer Ena:

»Det skyldes gode gener.« Helge er ud af en søskendeflok på syv, han er efternøler og seks et halvt år yngre end den næstyngste bror. De er nu alle døde, men flere af dem blev meget gamle. Også Helges far, som trods et hårdt og arbejdsomt liv blev 92 år.

Helge Lersted holdt sin fødselsdag på Taastrup Park Hotel med den nærmeste familie.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk