16. oktober 2019
Beredskabsforbundet flytter snart fra Hedehusene til København. Foto: Kasper Ellesøe
gallery icon

Se billedserie

Beredskabsforbundet flytter snart fra Hedehusene til København. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beredskabsforbundet forlader Hedehusene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beredskabsforbundet forlader Hedehusene
Taastrup - 08. november 2018 kl. 06:09
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Til foråret flytter Beredskabsforbundet fra deres lokaler hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene for at flytte ind hos Hovedstadens Beredskab bag Københavns Rådhus.

arrow Læs også: Flytning af Beredskabsforbundet vækker undren hos DF: Mangler et godt argument

Det fortæller Beredskabsforbundets direktør, Carsten Iversen.

- Jeg kan bekræfte, at vi flytter til H. C. Andersens Boulevard til Hovedstadens Beredskab, hvor vi får tredje etage at arbejde på. Her vil der være et kontorfællesskab og nogle mødelokaler, som bliver sat i stand, og så kan vi flytte ind til marts eller april næste år, siger Carsten Iversen og fortæller, at man har et halvt års opsigelse på lejeaftalen med Beredskabsstyrelsen.

Beredskabsforbundet er en selvejende landsdækkende organisation for alle frivillige i redningsberedskaberne, som er organiseret under Beredskabsstyrelsen, de kommunale beredskaber eller direkte i kommuner. Økonomien kommer fra en bevilling på finansloven. I 2018 var det 14,5 millioner kroner, mens der på forslaget for finansloven 2019 er afsat 14,7 millioner kroner.

Samtidig fortæller Carsten Iversen, at man kan spare omkring 100.000 kroner på husleje og andre udgifter ved at flytte til København.

- Blandt andet går vi fra cellekontorer til et kontorlandskab, så vi kan være på mindre plads, og så giver det også en besparelse på transportudgifterne, siger Carsten Iversen.

Nemmere at komme til

Derudover er der andre parametre, der har spillet ind på, hvorfor Beredskabsforbundet vælger at flytte.

- Vi får et større fagligt netværk, og vi kommer ind og er tæt på sekretariatet til det nye projekt »Unge i Beredskabet«. Samtidig er det nemmere at komme til os, når vi er i København. Hvis man kommer fra Jylland og skal til møde med os, kan man tage toget til Københavns Hovedbanegård eller flyet til Kastrup Lufthavn. Så er det nemmere at komme til København end til Hedehusene. Og så kan vi jo bare tage den anden vej, til Beredskabsstyrelsen i Hedehusene, når vi skal det, og det kommer vi også til. Vi har også meget politisk kontakt, og det foregår i København, siger Carsten Iversen, der også fortæller, at kontrakten med Hovedstadens Beredskab endnu ikke er underskrevet, da de sidste detaljer skal på plads.

Kigget på forskellige steder

Landechef i Beredskabsforbundet, Niels Bonde Jensen, fortæller, at man har kigget på forskellige muligheder, når man skulle vælge ny lokation. Noget, man har arbejdet på i flere år.

- Vi har afsøgt alle muligheder for at se, om vi kunne få ledige lokaler hos for eksempel Forsvaret, blandt andet på Kastellet. Og det har vi gjort i god dialog med departementet i Forsvarsministeriet, siger han og fortæller om sit syn på flytningen til København.

- Hos Hovedstadens Beredskab kan vi spare på huslejen. Samtidig får vi et beredskabsfagligt fællesskab, vi kommer tæt på et forebyggelsesmiljø, og der er et andet kommunikations-setup. Vi kan spare penge ved at flytte og i stedet bruge flere ressourcer på de frivillige. Samtidig vil der være faciliteter, så vores eksterne konsulenter kan overnatte, når de skal være hos sekretariatet. Nu bor de normalt på hotel. Men hovedformålet med flytningen er, at vi kan spare penge og dermed bruge flere ressourcer på de frivillige, siger landechefen.

Frivillige er der om aftenen

Hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene er der cirka 300 frivillige, mens der hos Hovedstadens Beredskab er tilknyttet cirka 100 frivillige.

Spørger man, hvorfor det giver mening at flytte væk fra 300 frivillige hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene, svarer Niels Bonde Jensen således.

- Når du spørger sådan isoleret set, så er det svært at svare på. De frivillige i Hedehusene er der jo typisk om aftenen og weekenderne, og vores sekretariat er der i dagtimerne, så vi har ikke mere berøring med dem end de frivillige i Sønderjylland eller Nordjylland eller andre steder, siger han.

Carsten Iversen lægger ligeledes vægt på, at selvom Beredskabsforbundet ikke er operative og deltager, når der sker hændelser, er det vigtigt, at man har berøring med de folk, der løser beredskabsopgaver.

- Vi har jo stemningen af at være en del af et beredskabsmiljø i Hedehusene, hvor der lugter lidt af ildebrand, og der tit er øvelser. Det kommer vi også til at have ved Hovedstadens Beredskab, hvor der jo vil gå alarmer og være udrykning. Jeg tror, det er en rigtig vigtig del, at vi får den stemning, siger Carsten Iversen.

Der er omkring 6200 frivillige, der er medlem af Beredskabsforbundet i Danmark, og Beredskabsforbundet har i alt 12 ansatte.

Intet afklaret

Hos Hovedstadens Beredskab bekræfter teknisk chef, Niels Ole Blirup, at man er i dialog med Beredskabsforbundet om en mulig flytning. Der er dog ikke underskrevet en aftale.

- Vi er slet ikke kommet så langt endnu. Vi har set Beredskabsforbundets skitse til en plan, og så skal der også søges byggetilladelse og laves ingeniørplaner, og så skal vi blive enige om detaljerne. Men det er plausibelt, at indflytningen kan ske til marts eller april, hvis alt går, som det skal, siger han og fortæller, at det også lige skal godkendes hos Københavns Kommune, som ejer bygningerne.

Niels Ole Blirup kan ikke fortælle, hvad huslejen bliver, eller præcist hvor store lokaler, det er på tale, at Beredskabsforbundet skal leje. Men han fortæller, at det er lokaler på mellem 100 og 200 m2, men tættest på 100 m2. De lokaler, der er på tale, er nogle lokaler, som it-afdelingen tidligere har siddet i.

Niels Ole Blirup fortæller, hvorfor man byder Beredskabsforbundet velkommen

- Vi har haft en god snak med Beredskabsforbundet. Det er en relevant samarbejdspartner og det vil være en god løsning, at de kan leje sig ind hos os. De underviser borgere, og vi underviser borgere, og det giver meget mere mening end for eksempel et malerfirma, siger Niels Ole Blirup.

Fakta: Om Beredskabsforbundet
  • Beredskabsforbundet er en landsdækkende selvejende forening med et landssekretariat, fem regioner og cirka 65 kredse over hele landet.
  • Landssekretariatet ligger hos Beredskabsstyrelsen på Hedelykken 10 i Hedehusene.
  • Har 12 fastansatte og har 6200 medlemmer.
  • Beredskabsforbundet understøtter det frivillige bidrag til det statslige og kommunale redningsberedskab gennem oplysning og uddannelse.
  • Beredskabsforbundets hovedopgaver er at være det foreningsmæssige ståsted for de frivillige i det kommunale og det statslige redningsberedskab, at medvirke til at udbrede borgernes kendskab til redningsberedskabet, beredskabsplanlægning og forebyggelse og at rekruttere og fastholde frivillige samt at uddanne befolkningen i forebyggelse og i øvrige beredskabsrelaterede emner samt medvirke til at gennemføre sådanne uddannelser.
  • Opgaverne fastlægges i en aftale mellem Forsvarsministeriet og Beredskabsforbundet.
  • Beredskabsforbundet fik i 2018 en bevilling på finansloven på 14,5 millioner kroner, og i forslaget til finansloven 2019 er der bevilliget 14,7 millioner kroner.

Kilde: beredskab.dk, forslag til finanslov 2019.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk