15. oktober 2019
Boringerne er blevet indarbejdet i naturen omkring Mølleholmen som bænke, som folk kan sidde på. Foto: Høje Taastrup Fjernvarme
gallery icon

Se billedserie

Boringerne er blevet indarbejdet i naturen omkring Mølleholmen som bænke, som folk kan sidde på. Foto: Høje Taastrup Fjernvarme
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Banebrydende projekt: Grundvand er med til at opvarme boliger - og giver tørre kældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Banebrydende projekt: Grundvand er med til at opvarme boliger - og giver tørre kældre
Taastrup - 31. januar 2019 kl. 11:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er både bæredygtighed plus miljømæssig og økonomisk gevinst i det varmepumpeanlæg, som Høje Taastrup Fjernvarme indvier torsdag ved Mølleholmen i Taastrup.

Anlægget vil årligt pumpe knap 1 million kubikmeter grundvand op, udvinde varme til fjernvarmesystemet og derefter lede det afkølede grundvand ud i en å.

- På alle måder er det et godt projekt, som vi er meget stolte over. Vi bidrager til den grønne omstilling af det danske energisystem ved at udnytte en lokal ressource, siger direktør Astrid Birnbaum, Høje Taastrup Fjernvarme.

Det er set før, at en varmepumpe udnytter grundvand, men i dette tilfælde er det unikt, at vandet derefter fjernes fra området og ledes ud i Mølleåen. Det har den sideeffekt, at grundvandsstanden falder, hvilket kan hjælpe en række husejere i området, der har haft fugtproblemer i kældrene, siden HOFOR i 2014 lukkede en stor drikkevandsboring i området.

- Men for os handler det udelukkende om, at projektet er en miljøgevinst, som samtidig er rentabel. Ifølge vores beregninger er investeringen tjent hjem på 11 år, og da anlægget har en levetid på mindst 20 år, er det en rigtig god business case for os. Ved etablering af anlægget får vi samtidig realiseret næsten et års energibesparelser, som vi - i lighed med andre energiselskaber - er pålagt af myndighederne at realisere siger Astrid Birnbaum.

Hun ser frem til, at Høje Taastrup Fjernvarme opbygger kompetencer med denne teknologi og måske kan udvide produktionen eller bygge flere anlæg. Men Astrid Birnbaum understreger, at Høje Taastrup Fjernvarmes incitament altid vil være, at økonomien skal hænge sammen, og at der skal være plads i fjernvarmenettet til den øgede varmeproduktion.

- Vi kan heller ikke bare sætte varmepumper op, da vi er pålagt at bruge kraftvarme. Energistyrelsen gav os dog dispensation til anlægget i Mølleholmen.

Høje Taastrup Fjernvarme får primært varme fra Avedøreværket - produceret på biomasse - og de to forbrændingsanlæg, Vestforbrænding og ARGO.

I fremtiden forventes der mindre varmeproduktion på biomasse. Også derfor er det vigtigt, at Høje Taastrup Fjernvarme hele tiden er opmærksom på at skaffe sig nye bæredygtige energikilder. Her er grundvand interessant, men også spildvarme fra industrien og fra nogle af de store kontorbygninger i lokalområdet.

Uffe Schleiss, teknisk chef hos Høje Taastrup Fjernvarme, fortæller om projektet i Mølleholmen, at der fra to boringer årligt vil blive pumpet knap 1 million kubikmeter grundvand op. Der er dog masser af vand i området, og det er muligt at pumpe op til 2-3 millioner kubikmeter vand op, hvilket gør det muligt at udvinde endnu mere varme. Derfor er der gjort plads til en varmepumpe mere, hvis det viser sig at være økonomisk rentabelt.

Den varmepumpe, der er kommer i drift, har en effekt på 1,5 MW og vil årligt producere ca. 10.000 MegaWatt-timer. Det svarer til ca. 2 % af fjernvarmeforbruget i Høje-Taastrup.

Når varmen fra grundvandet er udvundet, ledes vandet ud i Mølleåen og derfra videre ud i Køge Bugt.

Høje-Taastrup Kommune har været myndighed på projektet, der er godkendt i forhold til de gældende regler, herunder støjkrav.

Den officielle indvielse fandt sted torsdag, hvor borgmester Michael Ziegler (K) og Nils Olsen, bestyrelsesformand for Høje Taastrup Fjernvarme, holdt taler og sammen klippede snoren over.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk