24. maj 2019
Eleverne på Borgerskolen i Taastrup har arbejdet med grønne emner som klima og affald i projektuger. Foto: Allan Krejsler
gallery icon

Se billedserie

Eleverne på Borgerskolen i Taastrup har arbejdet med grønne emner som klima og affald i projektuger. Foto: Allan Krejsler
Foto: Krejsler
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Affaldssortering og miljø på skemaet: En klimakriger kommer hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Affaldssortering og miljø på skemaet: En klimakriger kommer hjem
Taastrup - 15. oktober 2018 kl. 07:29
Af AF Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Eleverne på Borgerskolen i Taastrup har for nylig arbejdet med et projekt om klima og bæredygtighed.

Alle klassetrin har i to uger arbejdet med emner som affalds, vand og energi med udgangspunkt i FN's verdensmål som en del »Grøn Generation«, der er et projekt, der foregår i ni kommuner i hele landet.

Anita Holst Sørensen er lærer på ottende årgang på skolen og en af tre ambassadører for »Grøn Generation«. Hun fortæller, at projektet giver mulighed for, at eleverne kan fordybe sig og tænke løsninger ind, når de arbejder med emner som indeklima, affaldssortering og smart energi.

På ottende årgang har de blandt andet haft fokus på rensning af vand. Og Anita Holst Sørensen kan mærke, at eleverne har fået noget ud af det.

- Der er rigtig mange, der tænker over, hvad vi skyller ud i toilettet og i håndvasken, og hvordan det fordyrer rensningen. Eleverne er virkelig blevet bevidste om, at det er skidt at smide vatrondeller, eller hvad man nu kan finde på at smide ud, i toilettet. Samtidig er de blevet bevidste om, at vi har vores grundvand, og hvordan man kan passe på det, siger hun.

Projektugerne er led i Høje-Taastrup Kommunes »Fremtidens Skole«, hvor eleverne arbejder med læringsforløb, der har afsæt i problemstillinger fra den virkelige verden, og hvor innovation og løsningshåndtering er i fokus. Om eleverne finder geniale løsninger på nogle af klimaudfordringerne, tør Anita Holst Sørensen ikke love.

- Det er nyt for både lærere og elever at arbejde på denne måde. Flere af eleverne bliver inspireret af løsninger, der allerede findes, og kigger så på, om man måske kan justere dem så det bliver bedre og mere effektive løsninger, siger hun og fortæller, hvad den nye måde at arbejde på betyder.

- Det giver helt klart eleverne en anden vinkel på tingene. Det er en proces, og vi skal alle sammen tænke over, hvordan vi gør det. Jeg kan absolut se det gode ved det, og at det klæder eleverne på til fremtiden på en anden måde, siger Anita Holst Sørensen.

Noget tyder på, at eleverne rent faktisk har lært noget i projektet. Laura Jessen er mor til Alfred i 2. z, og efter at hans klasse har haft om affaldssortering og genanvendelse, bliver de voksne i hjemmet nærmest belært om emnet.

- Hans lillesøster fik en dukke i gave, og så skulle man ellers se en 8-årig dreng splitte emballagen ad og sortere helt ned til mindste lille plastikdel. Der er noget, der er feset ind, fortæller Laura Jessen.

Forældrene til eleverne i klassen har blandt andet haft affald med, som børnene skulle sortere i skolen og lære om de forskellige fraktioner, affald sorteres i, og eleverne har også været ude på nærliggende stisystemer og samle skrald.

- De var overrasket over, hvor meget der egentlig var, og nu kommer Alfred hjem og siger til os, at man skal huske at samle fem stykker affald op, når man er ude i naturen og tage med hjem. Så det er en lille klimakriger, der kommer hjem, og det er jo dejligt, siger Laura Jessen.

Projektugerne blev afsluttet med et åben hus-arrangement, hvor eleverne fik mulighed for at præsentere deres projekter, ligesom virksomheder og organisationer, som eleverne har besøgt undervejs, var med til arrangementet med boder og stande. Projektugerne er udviklet i tæt samarbejde med kommunens Klimasekretariet, og i samarbejde med blandt andet DTU og NGO'en Sustainable Growth er der udarbejdet cases, som eleverne har arbejdet med.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk