24. oktober 2021
Billede
Foto: SNDK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landsbylæge i generationer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbylæge i generationer
Opdateret 30. september 2020 kl. 16:16
Sydsjællands-tidende - 25. juni 2016 kl. 13:05

Gennem tre generationer har lægen på Bogø heddet Linnet. Mandag fyldte Jens Linnet 60 - men måske er fjerde generation på vej.
 
Den gamle lægebolig på Ålborgvej i Bogø By måtte lørdag for anden uge i træk stille haven til rådighed for et halvt hundrede gæster, som skulle til fødselsdag hos landsbylægen.
En fødselsdagsfest som så mange andre? Ikke helt. Jens Linnet er nemlig tredje generation i en familie, som siden 1897 har arbejdet som praktiserende læger for borgerne på Møn, Bogø og Nordfalster. 
Og skønt han godt nok har planer om at stoppe som praktiserende læge om fem år, vil Jens Linnet dog ikke afvise, at han også når familiens 125-års jubilæum på klinikken ? hvis han ellers kan sikre sig en aftale om at fortsætte på nedsat tid efter 2021.
 

Næste generation


Hvad der så skal ske med lægefamiliens varme hænder er ikke helt afgjort. Der står ganske vist tre døtre klar i næste generation. En journalist og en studerende i HR på Copenhagen Business School. To fagområder, hvor det ikke ligefrem myldrer med varme hænder. Men heldigvis er der så den tredje datter, som er uddannet læge og i dag primært arbejder som læge på Amager Hospital og bruger meget af fritiden på at arbejde i Skrydstrup som læge på helikoptertjeneste
- Hun er faktisk interesseret i at arbejde og uddanne sig som praktiserende læge, hvis hun ellers kan få det til at passe sammen med hendes mands job og karriére i København, siger Jens Linnet.
Han kan kun anbefale hende at komme ned på jorden. Ned til udfordringen på landjorden.
- Det er et ?sindssygt? spændende og berigende job at arbejde som praktiserende læge. Man kommer tæt på mange mennesker og skal klare situationer med både sorg og glæde.
- Man lærer en hel masse om, hvorledes mennesker har det i dagens samfund, og hvad de har brug for i deres tilværelse, forklarer han om et arbejde, hvor han i forhold til sine patienter er meget ydmyg og med stor respekt for at forstå deres sygdomsbillede.
- Desuden er det både en intellektuel og faglig udfordring at kunne forstå alle patienter. Lige fra dem, der har ondt i sjælen til dem, der har ondt i en finger, siger han.
Så er der lige det dér med tavshedspligten, som ikke mindst for en praktiserende læge i et mindre lokalsamfund er noget helt afgørende. Jens Linnet kunne aldrig finde på at bryde den, hvis det på mindste måde kunne skade hans patient eller andre. Og han har aldrig nogensinde oplevet problemer i den forbindelse i forhold til hverken ham selv eller andre.
- Naturligvis taler vi som kolleger i lægehuset om de problemer, vores patienter har. Men det er en snak for patientens skyld, hvor vi henter erfaringer fra hinanden om det bedste behandlingsforløb.
Til gengæld er der ingen hensyn og overvejelse om tavshedspligt, når talen falder på arbejdsforholdene i dag for praktiserende læger. De er ganske enkelt elendige og kun til skade for at sikre patienterne en behandling, hvor der er tid til de ?varme hænder? og en snak om deres problemer, mener landsbylægen.
- Efterhånden bruger vi så mange timer til at udfylde detaljerede attester og dokumenter samt deltage i møder som bevis på, vi gør vores arbejde ordentligt, at de optager mere og mere af vores tid og efterlader mindre tid til at tale med patienterne, forklarer Jens Linnet.
 
 
 

Lægefamilien på Bogø 


 

 

Det hele startede i 1897, hvor Jens Linnets farfar, Nis Linnet, var ansat som læge på Rigshospitalet og følte sig stresset og utilpas med både hjertebanken og sit velbefindende i det hele taget.
Med det i tankerne talte han med den ledende professor, om det ikke var klogt med lidt mere ?ro? i arbejdslivet og fik i den forbindelse både gode råd og hjælp til en stilling langt væk fra Rigshospitalets stress og jag. En ledig stilling som praktiserende læge på Bogø med både klinik og patienter fra Møn, Bogø samt Nordfalster, som skulle passes, ligeså vel som de nødvendige hjemmebesøg, der foregik med hestevogn og undertiden robåd.
Og på trods af den advarende hjertebanken fejlede helbredet vist alligevel ikke noget. Nis Linnet kunne i hvert fald bestride jobbet som praktiserende læge helt frem til 1946, hvor hans søn, Kristian Linnet overtager klinikken.
Kristian Linnet hørte heller ikke til den flyvske type og var praktiserende læge på Bogø frem til sin død i 1983.
Et par år forinden havde han dog fået en partner og dermed skabt grundlaget for det senere lægehus i Damsholte, som åbnede i 1991 og i dag beskæftiger tre læger og to sygeplejersker foruden plads for læger, der ønsker uddannelse i almen medicin som indledning til job som praktiserende læge samt studerende i praksis.
Og et lægehus, som begyndte med at danne rammerne for fire klinikker og i dag huser syv af slagsen.

Tredje generation


Fire år efter sin fars død, bliver Jens Linnet medejer af klinikken som uddannet praktiserende læge. I dag kan han se frem til sit 30-års jubilæum den 1. oktober næste år. 
En karriere som praktiserende læge, der blev forsinket seks måneder, mens han forsøgte sig med en shipping-uddannelse hos ØK. Men det blev for kedeligt og for gammeldags, hvorefter Jens Linnet gik i gang med lægestudiet, som blev afsluttet på universitetet i 1983, inden han fortsatte med en videre uddannelse som praktiserende læge. Hele tiden med det mål, at vende tilbage til Bogø og blive en del af klinikken efter sin far.
Og alt tyder på, at fjerde generation er på vej. Den ene af hans tre døtre, Karen Linnet, står i hvert fald på spring. Måske. Hun er i hvert fald godt i gang med en videre uddannelse til praktiserende læge, mens de to andre døtre, Kristine og Klara, er dels journalist på TV og studerende i erhvervsledelse på Copenhagen Business School.
 
Læs også om landsbylægen Jens Linnets fritidsinteresser og livets glæder. Mød jægeren og sejleren.
 


Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk