10. august 2020
Avnø Kursuscenter er blevet solgt og åbner i september som højskole med fokus på bæredygtighed. Med tiden skal her være et helt lille økologisk bysamfund med små virksomheder, beboelse og højskole - saltsammen med udgangspunkt i bæredygtighed. Foto: Tamara Mahomedova
gallery icon

Se billedserie

Avnø Kursuscenter er blevet solgt og åbner i september som højskole med fokus på bæredygtighed. Med tiden skal her være et helt lille økologisk bysamfund med små virksomheder, beboelse og højskole - saltsammen med udgangspunkt i bæredygtighed. Foto: Tamara Mahomedova
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Avnø Kursuscenter bliver til økologisk bysamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Avnø Kursuscenter bliver til økologisk bysamfund
Sydsjællands-tidende - 28. juli 2020 kl. 15:44
Af Mille Holstmille.holst@sn.dk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Avnø Kursuscenter bliver nu omdannet til et helt økosamfund med fokus på bæredygtighed. Her skal både være beboelse, højskole og virksomheder. Højskolen starter som det første i september. I mange år har Avnø Kursuscenter på Flyvervej 10 stået tom, men i løbet af de kommende uger og måneder vil stedet blive omdannet til højskole og bæredygtigt bysamfund med såvel beboelse, virksomheder, kurser og højskole. Oasis Ecovillage er navnet, og fra 1. august overtager Vitalitetsfonden, der skal drive højskolen og hele Oasis Ecovillage projektet, ejendommen og arealerne på 21 hektar af staten.

Højskolen starter op allerede i løbet af september måned og programmet hertil forventes at ligge klar sidst i juli, hvorefter man vil kunne tilmelde sig.

Højskolen har fokus på at regenerere mennesker, fællesskaber og natur, og den vil i første omgang starte uden statsstøtte.

Bag projektet står en initiativgruppe bestående af mennesker, der med forskellige baggrunde brænder for at bidrage til en mere bæredygtig verden. Initiativtagere er Kristiane Ravn Frost og hendes mand John Hollman.

-I århundreder har vi forbedret vores liv ved at behandle symptomer og låne ressourcer fra de kommende generationer. Vi kan ikke længere opretholde en sådan uholdbar livsstil. Vi må lære at leve i harmoni med naturen og regenerere det, der er blevet skadet, siger Kristiane Frost om baggrunden for Oasis Ecovillage.

Regenereringer

Udover at drive højskole har Oasis Projektet planer om at rumme bæredygtige virksomheder med fokus på sundhed og velvære, hjemmeproduktioner i lille skala af mad, tøj, hygiejne, øko-turisme og forskellige konsulentaktiviteter inden for omstilling. Her skal være en gårdbutik og måske skal her være en café. Her skal dyrkes frugt og grønt og på alle planer tænkes i bæredygtige løsninger. I øjeblikket er initiativtagerne i gang med at finde et nyt varmesystem til de mange bygninger. I øjeblikket hælder de til planen om at etablere et biokulsanlæg.

- Det er helt nyt, at man rent faktisk kan bruge dem, fortæller Kristiane Frost, der kender til otte anlæg i Sverige og to i Tyskland.

Billede

Det er Kristiane Ravn Frost og hendes mand
John Hollman, der har taget initiativ til højskolen
og økosamfundet på Avnø. (Privatfoto)


Udover højskole og små virksomheder skal her også være et mindre bofællesskab, hvor alle er velkomne, dog har mennesker, der aktivt deltager i de øvrige aktiviteter på stedet førsteprioritet.

Såvel beboelsen som virksomhedsdriften kan dog ikke realiseres i første omgang, da de kræver en lokalplansændring, som Vordingborg Kommune ifølge Kristiane Frost dog skulle have på deres første kommunalbestyrelsesmøde efter sommerferien.

- Med Oasis Projektets fokus på bæredygtighed, iværksætteri og bofællesskab rammer man lige ind i tre af kommunens kerneområder, lyder det fra Susan Thydal (S), formand for Udvalget for Turisme, Udvikling og Erhverv og medlem af Udvalget for Klima og Miljø.

Starter uden støtte

Højskoleprojektet på Avnø er først startet i april måned i år, og da det i følge Kristiane Frost tager omkring ti måneder at få behandlet en ansøgning om støtte, starter højskolen derfor uden statsstøtte. I og med at der er ved at blive udarbejdet en ny lokalplan for området har man besluttet at afvente ordlyden i den nye plan, før man søger om statsstøtte. Kristiane Frost regner således ikke med at en statstøtte til højskolen kommer på tale før om halvandet år.

- Vi forventer at lokalplanen kommer på plads, så projektet som helhed kan realiseres, men har valgt at tage chancen, siger Kristiane Frost, der, hvis lokalplansændringen glipper, om ikke andet kan fortsætte med at drive højskole med fokus på grøn omstilling og bæredygtighed på stedet.

- Vi har brug for en højskole, der tager skridtet fuldt ud og ikke bare byder ind med grønne kurser, mener Kristiane Frost, der i mange år har haft eget firma, hvorigennem hun vejleder om kost, livsstil og bæredygtighed.

Perfekt sted

Kristiane Ravn Frost og John Hollmann har sammen med en lidt anderledes sammensat gruppe i flere år haft kik på den tidligere højskole i Skælskør, der også ligger helt ned til vandet. Her kunne man dog ikke finde en passende pris med ejeren og kommunen ønskede boliger på området, selvom Skælskør by støttede op omkring projektet, så ægteparret gik i gang med at finde andre lokaliteter. I april fik de øje på Avnø Kursuscenter, og man gik straks i gang med forhandlinger både med kommunen og staten. Takket være en stor donation fra en privat giver, der pt. ønsker at være anonym, har Vitalitetsfonden kunnet købe ejendommen og starte Oasis projektet op.

Beliggenheden lige ned til Avnø Fjord og fredet natur er ifølge Kristiane Ravn Frost helt perfekt til formålet for Oasis Ecovillage, der har højskole, grønne evnts og en boligafdeling.

- Planen er helhed; Et sted der kan fungere som kuvøse for virksomheder, der her kan starte i det små. Bliver de store, må de flytte videre, for vi må ikke bygge til, fortæller Kristiane Frost, der især forestiller sig at det er virksomheder hjemme i privaten, der vil finde vej til stedet - altså at forretning og beboelse ligger samme sted.

- Det er et nyt økosamfund, som folk kan se sig selv i, siger hun og henviser til tidens fokus på klima og miljø.

Fakta
  • Vil du vide mere om Oasis Ecovillage, se højskoleprogrammet med mere, så følge med på hjemmesiden www.oasis-ecovillage.com, der pt. er under opbygning.
  • Kristiane Ravn Frost kan kontaktes på kristiane@aima.dk

Ingen hippie- eller Thylejr

Oasis Ecovillage på Avnø har ikke sit udspring i hverken Tvind eller hippiebevægelsen. Den er et moderne bud på, hvordan man kan leve bæredygtigt i et moderne samfund, forklarer Kristiane Frost.

- Så længe vi allesammen kører langt på arbejde hver dag, når vi ikke regeringens klimamål. Vi bruger fremtidige generationers ressourcer. Vi skal gerne prøve at være et eksempel. Er der nogen, der kan se sig selv i det, så er der helt klart plads til dem, siger Kristiane Ravn Frost, der med Oasis Ecovillage håber at få noget af tidligere tiders landsbysamfund op at stå igen med masser af aktiviteter lige dér, hvor man bor.

- Lige nu sker der et kæmpe skred indenfor bæredygtighed. Det vil vi gerne byde ind med.

- Vi vil gerne have et samfund, hvor man ikke kun bor.

Inviterer indenfor

Søndag 16. august klokken 13.30 inviterer initiativtagerne borgere fra lokalområdet indenfor på den kommende højskole. Her kan man både få lov at se stedet, men håbet er også, at man på denne måde kan få nogle lokale samarbejdspartnere.

- Vi ønsker at være lokalt forankrede, og det er vi jo slet ikke endnu, siger Kristiane Frost, der selv er vokset op i Sønderjylland.

Højskolen står ikke fuldstændig klar i midten af august, men som Kristiane siger:

- Jeg tror ikke alting bliver perfekt; jeg tror vi skal invitere folk ind for at tingene kan blive bedre.

- I løbet af august måned og første del af september, vil der være mulighed for en kombination af frivilligt arbejde, studier og praktisk træning i at leve i et fælleskab, da vi har brug for at gøre rent og få skolen møbleret. Så det kan være lidt primitivt at bo der i den første periode, men det vil samtidig være en spændende tid. Alle der overvejer at deltage i projektet eller bare gerne vil give os en hjælpende hånd er varmt velkomne til at tage kontakt, lyder det fra Kristiane Ravn Frost, der også gerne vil høre fra folk, der kan byde ind med events i auditoriet eller donation af gode brugte møbler, så højskolen kan blive møbleret.

Udover den lokale forankring har Oasis projektet et internationalt udsyn, idet flere af deltagerne kommer fra andre lande. Desuden har flere af fondens bestyrelsensmedlemmer erfaring med internationalt bestyrelsesarbejde, I fondsbestyrelsen sidder iøvrigt også kommunalbestyrelsesmedlem Susan Thydal (S).

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk