14. december 2017
No Dig-metoden går ud på, at man via kloakbrønden blæser en lang, vandtæt pose ? en såkaldt strømpe ? ind gennem de eksisterende kloakrør. Foto: HOFOR
No Dig-metoden går ud på, at man via kloakbrønden blæser en lang, vandtæt pose ? en såkaldt strømpe ? ind gennem de eksisterende kloakrør. Foto: HOFOR
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kloakrør renoveres næsten uden gravearbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kloakrør renoveres næsten uden gravearbejde
Sydkysten - 16. marts 2017 kl. 05:07
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I de kommende uger kører en rød spulevogn og en varevogn rundt på Oliversvej, Rolandsvej og Stolpevej for at tjekke kloaknettet med et fjernstyret kamera: Kameraet sendes ned i kloakrørene via vejens kloakbrønde, og ved hjælp af optagelserne får Hofor overblik over, hvor kloaknettet trænger til at blive renoveret.

- De fleste steder kan vi heldigvis reparere de slidte og defekte rør på få timer eller dage, uden at vi skal grave i veje og haver, siger projektleder Asger Nielsen fra HOFOR i en pressemeddelelse og uddyber:

- Takket været metoden No Dig, behøver vi ikke længere afspærre gaden, grave, larme og omlægge trafikken i ugevis, sådan som vi tit var nødt til før i tiden. Så støder vi ikke på uventede forhindringer, er vi færdige med at renovere til påske.

Det er også billigere at reparere rørene ved hjælp af No Dig-metoden:

- Med No Dig kan vi reparere op mod 10 gange så mange meter kloakrør for de samme penge, som det koster at grave de gamle rør op og skifte dem ud med nye, forklarer projektlederen.

Holder op til 100 år
No Dig-metoden går ud på, at man via kloakbrønden blæser en lang, vandtæt pose - en såkaldt strømpe - ind gennem de eksisterende kloakrør.

Posen er lavet af polyester, og den er på forhånd imprægneret med en syntetisk harpiks, der kan hærde på kort tid, så posen bliver lige så hård og stærk som et kraftigt plastikrør.

Poserne laves i forskellige størrelser, alt efter hvor store kloakrør, de skal blæses ind i. Posen til de mindre kloakrør hærder på en time og er så klar til brug, mens posen til de største rør først kan tages i brug, når den har hærdet to dage.

No Dig-rørene kan holde i op til 100 år, og de er lige så robuste, som de gamle rør, oplyser HOFOR i pressemeddelelsen.

Lukker ikke for vandet
Mens kloakrørene repareres, holder en stor lastbil ved kloakbrønden.

- Vi arbejder typisk klokken 8-16 i hverdagene, hvor der vil være arbejdsstøj fra bilens kompressor og generator, for eksempel når den blæser No dig-poserne ind i de gamle kloakrør, siger Asger Nielsen.

De fleste steder vil de nye No Dig-rør være monterede, hærdede og klar til brug på ganske kort tid. Man kan vaske og bade, som man plejer, mens HOFOR arbejder.

- Enkelte steder er det dog ikke muligt for os at bruge No Dig-rør. Blandt andet der, hvor en del af kloaknettet er styrtet sammen. Her er vi nødt til at grave op, så vi kan skifte de gamle rør ud med nye på traditionel vis, siger Asger Nielsen.

  • Sådan fungerer No Dig:
  • En lang, vandtæt polyesterpose smurt med harpiks blæses ind i de eksisterende rør og hærdes.
  • Efter få timer/dage er den ligeså robust som de eksisterende kloakrør og kan tages i brug.
  • Det nye rør har en holdbarhed på op til 100 år.


Kilde: HOFOR
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk