31. maj 2020
Malerikonservator Camilla Brøgger fra Kunstkonserveringen var tirsdag den 4. oktober i Brøndby for at male øjne på Strandparkens otte Heerup-skulpturer. Foto: Anders Dall
gallery icon

Se billedserie

Malerikonservator Camilla Brøgger fra Kunstkonserveringen var tirsdag den 4. oktober i Brøndby for at male øjne på Strandparkens otte Heerup-skulpturer. Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Heerups sten får deres sjæl tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Heerups sten får deres sjæl tilbage
Sydkysten - 16. oktober 2016 kl. 12:46
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Siden 1982 har stenskulpturerne ligget i Strandparken ved krydset mellem Gyvelstien og Svingelstien i Strandparken. Tiden har vasket farverne af skulpturenes øjne, som kunstner Henry Heerup malede, da han huggede sten til figurer i årene mellem 1968 og 1969, men nu har Strandparken taget initiativ til at give stenene et ansigtsløft. Derfor er stenene blevet flyttet cirka 20 meter fra deres oprindelige plads, hvor malerikonservator Camilla Brøgger lægger farve i øjnene på Puppe Mads, Pinso, Tyregod og Henry Herups fem andre stenskulpturer.

arrow Læs også: Billeder: HuskMitnavn leger med Heerup

Muligheden for at male øjnene er opstået, efter at Heerup Museet i Rødovre har fundet dokumentation og billedmateriale om Heerup-stenene i Strandparken, der viser, hvordan øjnene så ud, da Henry Heerup malede dem i slutningen af 60'erne. Derfor tog Strandparken kontakt til malerikonservator Camilla Brøgger fra Kunstkonserveringen.

- Jeg har tænk meget over, om jeg havde lyst til at gøre det, men efter der dukkede billedmateriale frem, føler jeg mig mere sikker på det, siger Camilla Brøgger og fortsætter:

- Det er en ikke-kunstnerisk proces, jeg laver, og derfor synes jeg, det er svært at lave øjne. Udtrykket i et øje betyder meget for hele aflæsningen af skulpturen. Hvis jeg gør noget, der får den til at se glad eller ked ud af det, har jeg rykket ved hans (Henry Heerups, red.) intention om, hvordan han gerne ville have, at den skulle se ud. Det er en slags fortolkning. Der er forskel på at lade kunstneren genskabe det og en udenforstående, men jeg gør mit bedste.

Bakkeniveau

Imens stenene midlertidigt er flyttet, bliver der lavet et bakkeniveau, hvor der bliver sået græs, som skal vokse højt på den oprindelige plads, hvor stenene skal tilbage og ligge. Derudover bliver der lavet skilte, der fortæller om historien bag skulpturerne, og etableret bænke og et cykelstativ for at undgå, at stenene bliver brugt som cykelstativ. Det forklarer landsskabsarkitekt Fie Lillelund fra Strandparken IS.

- Nu har det ligger her i så mange år, uden at der har været et fokus på det. Der har været et ønske fra borgerne og fra Brøndby Kommune om, at stenene fik en bedre placering og noget information. Strandparken løfter nu området, så skulpturerne får den placering og information, som de fortjener. Tanken har været at gøre det i Heerups ånd, fortæller Fie Lillelund og fortsætter:

- Strandparken har fået mange henvendelser fra borgerne om, at de er fjernet. Mange er glade for, at de kommer tilbage, og at de får historien bag.

Bliver flyttet tilbage

Hun forklarer, at stenene bliver flyttet tilbage, når bakkerne er færdige. Skilte og bænke bliver sat op henover vinteren, og så er der officielt åbningsarrangement til foråret. Hun glæder sig over, at de tanker, der i flere år har været om at restaurere skulpturerne, nu er blevet til konkret handling og øjne, der har fået farver.

- De har fået deres sjæl tilbage. De kommer mere til deres ret.

Til at starte med lå de 10 udhuggede Heerup-skulpturer ved motorvejsudfletningen ved Hillerødmotorvejen og Motorringvejen i Gladsaxe ud for Tornehøjgård. To af stenene er udlånt til Heerup Museet i Rødovre.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?