16. oktober 2021
Eva er meget dygtig til at holde orden, og hun er glad for at have ansvaret for at fylde mælk på hylderne. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Eva er meget dygtig til at holde orden, og hun er glad for at have ansvaret for at fylde mælk på hylderne. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eva drømmer om at få job i Fakta Solrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eva drømmer om at få job i Fakta Solrød
Sydkysten - 20. november 2018 kl. 11:42
Af Helle Midskov

25-årige Eva Andersen fra Solrød drømmer om at få job i Fakta Solrød, når hun er færdig med uddannelsen "Klar til Start" i butikken i Solrød om nogle måneder. Arbejdet i Fakta giver Eva et indhold, som hun helst ikke vil være foruden.

- Jeg har fået struktur på min hverdag, og mine yndlingsopgaver er i mælkeafdelingen, hvor jeg er for tiden. Jeg kan godt lide at fylde op på hylderne og få afdelingen til at se pæn ud, fortæller Eva, som er meget god til at holde orden.

Hun arbejder 16 timer om ugen fordelt på fire dage og har nu været 13 og en halv måned i uddannelsen.

"Klar til Start" er et uddannelsesforløb for unge med autisme eller med autistiske træk. De unge kan være tilknyttet projektet i Fakta-træningsbutikken i op til 22 måneder, inden de sluses ud til beskæftigelse i en anden butik.

Eva håber dog på, at hun kan få lov til at blive i butikken i Solrød, hvor hun trives så godt, og hun har også fået bolig i Havdrup, så det vil passe perfekt.

Mine opgaver i butikken er opfyldning af mælk, pålæg, tjekke datoer og trimme, så det ser godt ud, forklarer Eva om de mange forskellige opgaver, som hun løser i det daglige.

Eva føler, hun er kommet på den rette hylde i Fakta, og hun har i sit unge liv allerede prøvet kræfter med mange uddannelser.

- Jeg har prøvet en hel del for at finde ud af, hvad jeg skulle uddanne mig til eller arbejde med. Jeg begyndte blandt andet på en 3-årig HF, pædagog-studiet, SOSU-grunduddannelsen foruden et par forløb på både plejehjem og pakkeri. Det var desværre uden at gennemføre eller komme i job, fortæller Eva, som ikke er i tvivl om, hvad forskellen har været på de tidligere uddannelser og denne.

- I opstarten har der været plads til at tage de hensyn, som har været vigtige for mig. Aftaler er også blevet overholdt til punkt og prikke, hvilket jeg ikke har været så heldig med før, forklarer hun.

Vejen til job

Eva er sammen med Mikkel, David og Oliver i øjeblikket i gang med "Klar til Start" i Fakta Solrød, som er et samarbejde mellem højt specialiserede pædagogiske fagpersoner og COOP, hvor uddannelsen foregår i udvalgte Fakta-træningsbutikker, og hvor der er jobgaranti til de unge, når de er færdige med uddannelsesforløbet. Fakta tilbyder job på ordinære vilkår, fleksjob eller skånejob alt efter, hvad de enkelte kan klare.

Fire elever har allerede afsluttet uddannelsen i Fakta i Solrød, som har været træningsbutik i tre og et halvt år. De fire er alle kommet videre i job.

En af kursisterne, Christoffer, har fået job i Fakta i Solrød, selv om det normalvis er meningen, at når kursisterne er færdige med deres uddannelser, så skal de videre til andre butikker, da det her er en træningsbutik. Men da Christoffer var færdiguddannet, stod butikken i Solrød og manglede en medarbejder, og det var derfor nærliggende at ansætte Christoffer, som havde kvalifikationerne og nu arbejder 20 timer om ugen.

- Hvis for mange bliver ansat i butikkerne, som bruges til træning, så er det ikke muligt at give de nye kursister den fornødne bredde på deres uddannelse, da de fastansatte med autisme også har brug for forudsigelighed i deres hverdag, forklarer vejleder Charlotte Frølund Strubberg.

Charlotte har den daglige kontakt med de unge, og hun er UUV Køge Bugts vejleder i Fakta-træningsbutikken i Solrød. Hun har en pædagogisk uddannelse og har i flere år arbejdet på specialskoler.

I træningsbutikkerne foregår alt teori en til en, og den praktiske træning foregår oftest med sidemandsoplæring som en af de centrale og bærende dele i hele forløbet.

- Man skal huske på, at det går stærkt i en butik, og der er mange indtryk. De unge har brug for forudsigelighed og en struktureret hverdag, forklarer Charlotte, som er i butikken i Solrød, når de unge er på job.

- Så jeg har sat mange varer på hylder og ekspederet adskillige kunder, og jeg fortæller også de unge, at man ikke er en rigtig medarbejder, hvis man ikke har smadret et glas rødbeder, stormiler hun.

Charlotte følger de unge helt tæt, giver dem plads, når de har brug for det, og er lige i nærheden, når det er vigtigt. Der holdes ugentlige trivselssamtaler med de fire elever, som hun har, og der foretages skriftlig evaluering hver tredje måned. Det gøres i samarbejde med butikschefen, kursisten og sagsbehandleren fra jobcenteret.

- Formålet med "Klar til Start" er, at mennesker med handicaps i så høj grad som muligt indgår på det ordinære arbejdsmarked, og man på den måde kan vise, at alle kan bidrage under hensyntagen til særlige behov og evner. Og det lykkes i hvert fald her i Solrød, hvor fire er sluset ud, og fire mere nu er på vej, fortsætter hun.

UUV Køge Bugt står for samarbejde med tre butikker, det er foruden Fakta Solrød, hvor Charlotte er vejleder, Fakta i Hårlev og Irma i Greve.

Rejser du til udlandet i år?