14. april 2021
Sigtelsen mod borgmester Niels Hörup er opgivet. Borgmesteren er glad for, at der nu er sat punktum i sagen.
Sigtelsen mod borgmester Niels Hörup er opgivet. Borgmesteren er glad for, at der nu er sat punktum i sagen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor er sigtelse mod borgmester droppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor er sigtelse mod borgmester droppet
Sydkysten - 23. februar 2021 kl. 12:27
Af Helle Midskov

Midt- & Vestsjællands Politi har besluttet at droppe sigtelsen mod borgmester Niels Hörup (V). Anklagemyndigheden begrunder afvisningen af sagen med, at den ikke forventer, at Hörup ville blive fundet skyldig i at have videregivet fortrolige oplysninger og overtrådt navneforbud.
Det var tidligere byrådsmedlem Jane Noer og hendes mand, Mads Silberg, der 2. juli sidste år anmeldte borgmesteren til politiet, da parret mente, at borgmesteren havde videregivet fortrolige oplysninger i forbindelse med parrets civilretslige sag og ved at have overtrådt navneforbuddet i forbindelse med retssagen mod Jane Noer.

I december 2019 blev Venstres daværende medlem af Solrød Byråd Jane Noer kendt skyldig i vold og mishandling af sine tre børn gennem en længere årrække, og Østre Landsret idømte hende seks måneders fængsel, hvoraf de to måneder skulle afsones. Dommen omfattede også udførelse af 100 timers samfundstjeneste, og kostede hende efterfølgende pladsen i byrådet i Solrød, da Jane Noer på grund af dommen mistede sin valgbarhed.

Det er en alvorlig borgmester, der for første gang vælger at kommentere på sagen.

- Det, der har været substansen i anmeldelsen efter min mening, er en ulykkelig privatsag. Når det er sagt, så er jeg både lettet og glad for at være renset i denne sag, siger Niels Hörup om anmeldelsen.

I anmeldelsen af 2. juli 2020 fra Jane Noer og Mads Silberg står der blandt andet, at borgmester Niels Hörup skulle have brudt sin tavshedspligt ved mandag den 17. juni 2019 i forbindelse med en budget-konference for Solrød Kommunalbestyrelse at have videregivet fortrolige oplysninger fra parrets civilretslige sag i Solrød Kommune til Venstres byrådsgruppe. Ved samme lejlighed mener anmelderne han overtrådte det af retten i Roskildes nedlagte navneforbud om Janes strafferetlige sag. Derudover skulle borgmesteren have overtrådt sin tavshedspligt ved i august samme år at have videregivet fortrolige oplysninger fra sagen til byrådsmedlem Hans Odder fra Det Konservative Folkeparti og til Claus Redder Madsen (SF), der på det tidspunkt var medlem af Socialdemokratiet.

Politiet har efterforsket sagen og på den baggrund har anklagemyndigheden valgt at opgive sigtelsen mod Niels Hörup.

Thomas Brædder, som er beskikket forsvarsadvokat for Niels Hörup, siger om sagen.

- Lidt populært kan man sige, at der ikke er noget at komme efter. Man kan ikke sætte en finger på den måde, som Niels har håndteret det på, siger Thomas Brædder og fortsætter:

- Politiet har foretaget en meget grundig undersøgelse. Og på baggrund af undersøgelsen har anklagemyndigheden nu meget klart konkluderet, at der ikke er sket noget strafbart. Niels har håndteret sagen helt, som han skulle. Det har også hele tiden været min vurdering.

Selv om sigtelsen nu bliver opgivet, så har det været en ubehagelig omgang, forklarer Solrøds borgmester.

- Jeg blev afhørt i halvanden time hos politiet. Det var ikke rart at stå overfor en politimyndighed og være sigtet i en sag, når man betragter sig selv som retskaffen, ordentlig og fair. Alle medlemmerne af Venstres byrådsgruppe er også afhørt, det samme gælder for byrådsmedlemmerne Hans Odder og Claus Redder Madsen. Man kan sige, havde der bare været det mindste om det, som der står i anmeldelsen, så havde anklagemyndigheden rejst tiltale, men politiet er kommet frem til, at jeg ikke har overtrådt min tavshedspligt. Det er nu dokumenteret, at jeg ikke har gjort noget forkert, fortæller Niels Hörup og fortsætter:

- Før jeg blev borgmester arbejdede jeg i den finansielle sektor med bl.a. børsnoterede virksomheder, hvor man har en skrap tavshedspligt. Også af den grund er jeg meget opmærksom på, hvad jeg kan sige. Det er, hvor det er relevant. Jeg løber ikke med sladder på hvert et gadehjørne.

Niels Hörup fortæller, at han har det godt med, at han kan lægge sagen bag sig.

Jane Noer og Mads Silberg, som anmeldte Niels Hörup til politiet, har ingen kommentarer til, at sigtelsen mod Niels Hörup er opgivet, skriver Mads Silberg i et svar til avisen.

Mads Silberg skriver yderligere, at parret har valgt at påklage afgørelsen. Anmelder har en måned til at klage over afgørelsen.

Midt- & Vestsjællands Politi har sendt afgørelsen den 5. januar i år til Niels Hörup. Sagen er ikke påklaget inden for fristen til Midt- & Vestsjællands Politi, oplyser kommunikationsrådgiver Martin Bjerregaard.

Han henviser til statsadvokaten i København, hvor en eventuel påklage kan være sendt direkte til.

Avisen afventer svar fra statsadvokaten.

Jane Noer og Mads Silberg har foruden politianmeldelsen også klaget til Folketingets Ombudsmand over borgmester Niels Hörup og Solrød Kommune. Parret mener, at borgmesteren har videregivet fortrolige oplysninger til Venstres byrådsgruppe, og de har klaget over en række forskellige forhold i Solrød Kommune i forbindelse med deres søns sag. Ombudsmanden har i forbindelse med den klage svaret Niels Hörup og kommunen, at ombudsmanden har valgt at henlægge sagen og ikke foretage sig yderligere.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?