19. april 2019
Besparelser på tilbud til tosprogede børn er blandt årsagerne til, at SF og Enhedslisten p.t. ikke støtter budgetforslaget for 2019 og overslagsårene 2020-2022. S og DF er klar til at indgå forlig, mens Venstre afventer. Foto: Anders Dall
Besparelser på tilbud til tosprogede børn er blandt årsagerne til, at SF og Enhedslisten p.t. ikke støtter budgetforslaget for 2019 og overslagsårene 2020-2022. S og DF er klar til at indgå forlig, mens Venstre afventer. Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budgetforhandlinger: SF og Enhedslisten afviser flertallets forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budgetforhandlinger: SF og Enhedslisten afviser flertallets forslag
Sydkysten - 29. september 2018 kl. 16:45
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når budgetforslaget i Ishøj skal 2. behandles og endeligt vedtages på tirsdag, så bliver det formentlig uden opbakning fra SF og Enhedslisten. Forslaget indeholder besparelser på børneområdet og social- og sundhedsområdet, som de to partier ikke vil lægge stemmer til. På børneområdet er det blandt andet forslaget om at nedlægge en tosprogskonsulent-funktion, Sprogspirerne og Sprogkorpset, som de to partier ikke vil gå med til. Her lægger forslaget op til at spare 643.000 kroner i 2019 på at nedlægge de pågældende tilbud.

arrow Læs også: Tre partier indgår budgetforlig i Ishøj

Ifølge Sami Deniz fra SF er det problematisk at skære ned på sprogudvikling af børnene, når sprogniveauet er lavere end det burde være for målgruppen.

- Det kan vi ikke være med til, siger han.

Af sparekataloget fremgår det, at Sprogspirerne er en særlig indsats til de sprogligt svageste tosprogede skolestartere, og at ansvaret for det skoleforberedende arbejde med målgruppen overtages af daginstitutionerne, hvis Sprogspirene nedlægges. Forslaget om at nedlægge Sprogkorpset vil betyde, at de pædagoger, der i dag er tilknyttet Sprogkorpset med ansvar for sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede børn i daginstitutionerne, i stedet vil blive ansat i daginstitutionerne. I den forbindelse frygter Enhedslistens Ole Wedel-Brandt, at det arbejde, der hidtil har været samlet i Sprogkorpset ledet af tosprogskonsulenten vil blive udvandet og forsvinde i det daglige arbejde i daginstitutionerne.

- Vi er den kommune, der har den største andel af tosprogede målt på indbyggertal. Vi skal ruste dem bedst muligt i uddannelsessystemet og til erhvervslivet, siger Ole Wedel-Brandt.

S: Lægger ressourcerne lokalt

Hos Socialdemokratiet, der sidder på 11 byrådspladser, peger borgmester Ole Bjørstorp på, at det er bedre, at decentralisere arbejdet med tosprogsområdet ud til de enkelte daginstitutioner frem for at koncentrere det hos én konsulent på rådhuset. Om den nuværende ordning siger han:

- Den har ikke virket særlig godt. Derfor vil vi lave om på det og lægge det ud lokalt.

Borgmesteren fortæller, at der i forbindelse med budgetforliget vil blive vedtaget en pulje på 250.000 kroner til Center for Børn og Undervisning, der skal følge op på daginstitutionernes arbejde med at overtage opgaven. Hvordan puljen konkret skal bruges er op til Center for Børn og Undervisning, forklarer borgmesteren:

- Man skal decentralisere ud til de enkelte daginstitutioner. Det er det budskab, de får fra os, siger Ole Bjørstorp.

SF og Enhedslisten vil også hive forslaget om at nedlægge familieklasserne på skolerne ud af sparekataloget. Familieklasserne er et frivilligt tilbud til forældre og elever, hvor eleven ikke trives i skolen, og det er et tilbud, der blandt andet har kørt på Ishøj Skole, Strandgårdskolen og Vejlebroskolen. I familieklassen er eleven på kursus sammen med sine forældre i et cirka tre måneders forløb, hvor de får mulighed for at arbejde med problemstillinger sideløbende med, at eleven forbliver i sin klasse.

- Et par skoler har det, men det vil man helt strege væk. Der er ikke nogen løsning på, hvad der skal være i stedet for (familieklasserne red.). Det synes vi er bekymrende, siger Sami Deniz.

Sparekniv rammer rengøring

SF og Enhedslisten vil desuden have fjernet en række besparelser på social- og sundhedsområdet, hvor der lægges op til nedskæringer i hjemmeplejen. I dag tilbyder Ishøj Kommune automatisk 5 timers hovedrengøring til borgere, der er visiteret til at modtage varig hjælp til rengøring.

Her lægger et forslag op til, at rengøringshjælpen alene skal tildeles til borgere ud fra en konkret vurdering og altså ikke automatisk. Derudover lægges der blandt andet op til, at sløjfe ordningen med hovedrengøring i ældreboligerne på plejehjemmet Kærbo for visiterede borgere, der med den nuværende ordning får 6 timers rengøring om året. Her er rengøringen i Daghjemmet på Kærbo, hvor der i øjeblikket er afsat penge til at få gjort rent 10 timer om ugen, også i spil til at blive fjernet som kommunal udgift.

- Vi skal kunne se os selv i det forlig, der foreligger, og det kan vi ikke, siger Ole Wedel-Brandt.

Hvad skal der til, for at I vil stemme for budgetforslaget på tirsdag?

Så skal vi have de ting fra børne- og socialområdet ud, som er allergrimmest, lyder det fra Enhedslisten.

Uenig om finansieringsmodel

Ifølge Sami Deniz kan besparelserne på særlige tilbud til tosprogede og besparelserne på rengøring til de ældre finansieres ved at tage penge fra Økonomi- og Planudvalgets pulje. Her foreslår SF og Enhedslisten at spare cirka 2,8 millioner kroner på Plan- og Økonomiudvalgets pulje, der i alt er på 5 millioner kroner. Budgetforslaget lægger i forvejen op til at spare en halv million kroner på puljen i 2019.

- I nogle tilfælde kan man også finansiere nogle af tingene fra kommunekassen, siger Sami Deniz.

Den model afviser borgmesteren:

- Det er en uansvarlig måde og helt uhørt at gøre sådan, så det har vi afvist på forhånd, siger han.

Om at bruge penge til projekter fra kommunekassen, tilføjer Ole Bjørstorp:

- Det er ikke noget, vi lægger ind i budgettet. Det tager vi i løbet af året og tager stilling til det. Der er vi for langt fra hinanden, og derfor kan vi ikke mødes, siger han.

Uden støtte fra SF og Enhedslistens tre mandater fortæller borgmesteren, at han forventer et budgetforlig med DF og Venstre.

V: Fortsatte forhandlinger

Hos Venstre, der sidder med tre mandater i byrådet, siger Lennart Hartmann Nielsen om partiets ståsted i forhold til budgetforslaget:

- For vores vedkommende foregår der stadig forhandlinger. Vi har ikke meldt os ud, og vi har heller ikke færdigforhandlet. Vi er i en positiv proces, og så må vi se, om vi kan lande et eller andet, siger han og tilføjer:

- Det er lidt bekymrende med fjernelsen af sprogkonsulenten og Sprogspirerne. Det er et af de områder, hvor vi vil se, om vi kan finde en løsning. Vi er imod, at man bare helt ukritisk nøjes med at sige, at vi følger det. Der har vi stillet krav til, at der skal sættes noget andet i stedet for.

DF går med i forlig

Dansk Folkeparti sidder med to mandater i byrådet, og her oplyser Poul Jørgensen, at partiet er parate til at tilslutte sig budgetforliget. Om at imødekomme sparekravene i forbindelse med budgetforslaget, siger Poul Jørgensen:

- Vi har i stor udstrækning efterlevet sparekatalogets indhold. Det er for at holde skatten i ro. Der lå lidt i vurderingerne, om man skulle have skatteforhøjelse, men det undgik vi, og grundskylden bliver også bevaret.

Om besparelsen på hjemmeplejen, hvor der fremover lægges op til en individuel vurdering af borgerne, forklarer Poul Jørgensen:

- Det med nedskæringer er altid kedeligt, men vi skal have noget, der er sammenligneligt med andre kommuner, og i andre kommuner har de også reduceret på den måde.

I forhold til nedskæringer på rengøringshjælpen på Kærbo samt Torsbo Plejehjem, hvor ordningen med at tilbyde hovedrengøring til borgerne fremover foreslås kun at ske efter en konkret vurdering, siger Poul Jørgensen:

- Er der individuelle hensyn, der opstår, bliver der taget hensyn til det, lyder det fra DF'eren, der forsikrer, at der ikke er nogen, der kommer til at gå til i skidt og møg.

arrow Frokostordning går fri af besparelser
27. september 2018 kl. 15:46 Opdateret: kl. 15:01