10. juli 2020
10-årige Sofia Thorlund er ved at bage flutes til suppen. Foto: Emil Kristensen
gallery icon

Se billedserie

10-årige Sofia Thorlund er ved at bage flutes til suppen. Foto: Emil Kristensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børn slår sig løs i køkkenet: - Det er altid bedre, når man laver det selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn slår sig løs i køkkenet: - Det er altid bedre, når man laver det selv
Sydkysten - 02. august 2019 kl. 10:27
Af Emil Abkjær Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Er det her en fennikel? Eller hvad den nu hedder, lyder det fra en dreng, der kigger en smule mistroisk på den grøntsag, han netop har fisket ud af det store køleskab.

- Ja, det er det, lyder svaret.

Og så kan drengen gå på jagt efter den næste ingrediens til den suppe, han om lidt skal ind og lave.

Sammen med 15 andre børn i alderen 8 til 12 år er han på Madskole på Strandgårdskolen i Ishøj, hvor de lærer at lave mad og lærer om de gode råvarer.

- Det er fedt at være her, og man lærer virkelig meget. For eksempel at lave kød og den slags, siger 11-årige Valdemar Lassesen, der også er blevet introduceret for ny og spændende mad.

- Den anden dag lave vi klumule. Det havde jeg aldrig smagt før, og det var virkelig godt. Det vil jeg gerne spise igen, siger han.

Ved siden af Valdemar står 10-årige Noah og hakker løg som en professionel med den ene hånd på overdelen af kniven, mens den anden fører kniven henover spækbrættet.

- Man lærer også af sine fejl. Vi puttede lidt for meget salt i vores røræg tidligere, og det gør vi nok ikke igen, siger han, mens han holder en pause fra hakkeriet.

Smag for madlavning

I den anden ende af skolekøkkenet står 10-årige Sofia Thorlund og former flutes af en dej, hun selv har lavet. De er tilbehør til den suppe, resten af hendes gruppe er ved at lave.

Hun har nydt at være på madskole og har lært, at man kan lave mange af den ting, man ellers køber færdiglavet, selv.

- Vi lavede salsa den anden dag, og den smagte meget anderledes, end dem man køber. Den var en lille smule sødere, siger hun.

Var den bedre?

- Ja, lidt. Det er altid bedre, når man laver det selv.

Savner flere instruktører

Madskolen er et landsdækkende koncept, der har snart 15 år på bagen, men det er første gang, at det bliver afholdt i Ishøj, og det har været en succes.

- Madskolen solgte sig selv, det behøvede vi ikke at gøre noget reklame for til børnene, siger Astrid Zachariasson, der er en af de fire frivillige instruktører, der guider børnene igennem ugens madlavning.

Da de frivillige ikke nødvendigvis har pædagogisk baggrund, er det ikke hensigtsmæssigt, at der er mere end fire børn per voksen. Og det har betydet, at flere interesserede børn ikke kunne deltage på grund af manglende plads.

- Det har knebet mere med at finde frivillige instruktører, hvis vi havde været flere, så kunne vi sagtens have taget flere børn med, eller oprettet et hold et andet sted i kommunen også, siger Astrid Zachariasson.

Hun var selv instruktør på et hold i København i efteråret, og derfor var det nærliggende at få Madskolen til Ishøj, hvor hun selv bor.

- Det er sjovt at være sammen med børnene og se dem blive mere selvsikre og fortrolige i køkkenet, siger hun, og opfordrer til, at flere melder sig som frivillige.

- Man behøver ikke være uddannet kok eller noget. Man får udleveret en køreplan og opskrifter for alle ugens dage og en indkøbsliste med de ingredienser, man skal bruge, forklarer Astrid Zachariasson, der regner med at være instruktør igen til næste år.

Det er Landbrug og Fødevarer, organisationen 4H og Rema1000, der står bag madskolerne

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?