9. maj 2021
Marc Quinn, Sirene, 2008. Privat samling, Verona, Italien. Foto: David Stjernholm
gallery icon

Se billedserie

Marc Quinn, Sirene, 2008. Privat samling, Verona, Italien. Foto: David Stjernholm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: ARKEN genåbner med gylden udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARKEN genåbner med gylden udstilling
Sydkysten - 22. april 2021 kl. 10:05

ARKEN genåbner i dag, torsdag den 22. april, med særudstillingen Guld og magi, hvor gyldne skatte fra Nationalmuseet går i dialog med den største samtidskunst. Udstillingen tager publikum med på en rejse gennem mange årtusinder for at udforske guldets magt og magi, som mere end nogensinde optager kunsten i dag.

Guldet har siden oldtiden fascineret mennesket. Vi spejler os i guldet, og måden vi bruger guldet på, viser hvem vi er: Fra oldtidens offergaver og middelalderens gyldne altre til samtidskunsten, der med guldet som materiale, viser sammenhængen mellem værdi og identitet. I forårets store særudstilling rykker kulturhistoriske genstande og dyrebare nationale klenodier fra Nationalmuseet ind på ARKEN, og der opstår et spændende møde mellem kulturhistorien og kunsten. Det møde giver nye perspektiver på vores tusind år lange historie med guldet.

Gyldne spor i samtidskunsten

Over hele verden prøver kunstnere i disse år kræfter med guld. De bruger det til at fortælle om mennesket og vores samfund - og til at sætte spørgsmålstegn ved vores idealer og forbrug. I Guld og magi viser internationale stjernekunstnere som Damien Hirst, Sylvie Fleury, Lorna Simpson, Thomas J. Price, Bill Viola og Ugo Rondinone, hvordan rigdom, identitet og magtudøvelse er vævet tæt sammen, og de sætter spot på vores evige jagt på lykke og skønhed gennem guldet.

Nogle kunstnere er optagede af guldets magiske og religiøse aspekter, mens andre bruger det dyrebare materiale til at tematisere den globale, koloniale historie, som er uløseligt forbundet med guld. I dialogen med samtidskunsten på ARKEN får de kulturhistoriske genstande ny identitet.

Guld og magi tager publikum med jorden rundt. Der er gyldne genstande fra Colombia, Thailand og Japan, fra de danske konger og den almindelige dansker. Nationalmuseets samling viser, hvordan guldet siden oldtiden har rejst med mennesker på tværs af kontinenter, og at rigdomme ofte samles på få hænder og i nationale skatkamre.

Guld og magi er blevet til i et nyskabende samarbejde med Nationalmuseet og kan opleves på ARKEN til og med den 8. august 2021.

Særudstillingen præsenterer værker af El Anatsui, James Lee Byars, Chris Burden, Eva Steen Christensen, Zhang Ding, Sylvie Fleury, Subodh Gupta, Louis Henderson, Damien Hirst, Alicja Kwade, Runo Lagomarsino, Mercedes Lara, Klara Lilja, Grayson Perry, Thomas J. Price, Ugo Rondinone, Lorna Simpson, Alexander Tovborg, Bill Viola og Ai Weiwei.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?