24. november 2017
Her ses forældrerepræsentanterne ved deres seneste sammenkomst. Fra venstre mod højre: Otto Madsen, Annlise Møller, Jørgen Møller, Rune Bengtsson, Jørgen Lausten, Jytte Attermann, Ib Larsen, Lilli Larsen, Annette Bengtsson, Mie Koch og Gerner Koch. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Her ses forældrerepræsentanterne ved deres seneste sammenkomst. Fra venstre mod højre: Otto Madsen, Annlise Møller, Jørgen Møller, Rune Bengtsson, Jørgen Lausten, Jytte Attermann, Ib Larsen, Lilli Larsen, Annette Bengtsson, Mie Koch og Gerner Koch. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 37 års fællesskab: Forældre holdt sammen, efter børnene gik ud af skolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

37 års fællesskab: Forældre holdt sammen, efter børnene gik ud af skolen
Sydkysten - 27. april 2017 kl. 11:40
Af Jane Aunsbjerg Villadsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvorfor skal det gode fællesskab og sammenhold mellem forældre i en klasse stoppe, bare fordi børnene er gået ud af skolen? Sådan tænkte Jytte Attermann for 25 år siden. Derfor tog hun fat i de andre, som havde været en del af klasserådet i hendes søns klasse på Hundigeskolen.

arrow Læs også: - Det var meget nemmere at være klasselærer

- Jeg syntes simpelthen, at vi havde det så dejligt og hyggeligt sammen, så jeg kunne ikke forestille mig, at det skulle stoppe, forklarer Jytte Attermann, 67, der selv var formand for klasserådet.

Sådan gik det til, at fem klasserådsmedlemmer med vedhæng og en klasselærer samt hans kone igennem to og et halvt årti har holdt kontakten og er skiftedes til at lægge hjem til de årlige klasserådsmøder, som de hedder.

Men hvad gør egentlig, at denne gruppe af forældrerepræsentanter er lykkedes med at holde fast i hinanden i så mange år? Spørger man dem, lyder svaret, at de har været heldige at finde den helt rigtige gruppe, som kunne sammen, og som godt ville fællesskabet.

- Det kan godt være, at kortene i den her klasse blev blandet helt specielt, fortæller Gerner Koch, 64, medlem af klasserådet, hvis ældste datter gik i klassen.

Han fortæller, at han prøvede at tage initiativ til et lignende fællesskab i sin yngste datters klasse, men det blev aldrig til noget.

- Vi har været skide heldige, at vi har været nogle, der kunne sammen fra starten, siger Annlise Petersen, 74, som også var medlem af rådet, og hvis yngste datter gik i klassen.

Ansvar og tiltro

Alle tre sidder de i Jytte Attermanns køkken, og ovenpå er resten af klasserådet samlet for at fejre både den årlige sammenkomst og det 25 års jubilæum.

Før traditionen begyndte, havde de kendt hinanden i cirka 12 år, da deres børn begyndte i børnehaveklassen på Hundigeskolens gule afdeling i 1980. Her stod forældrerepræsentanterne i klasserådet for at arrangere fester og udflugter for klassen. Turene gik for eksempel til Hundigeparken, Køge Ås, Trylleskoven og Stevns Klint.

- Det var klasserådet, der arrangerede det, så ansvaret var ikke skolens. Det var os og den enkelte forælder, der havde ansvaret. På nogle af udflugterne havde vi andres børn med, fordi forældrene ikke kunne deltage. Så der har været en tiltro til hinanden i klassen, som i dagens Danmark ville være ganske unik, fortæller Gerner Koch.

Favnede bredt

De tre klasserådsmedlemmer beskriver en særlig stemning blandt forældre såvel som børn i klassen. En stemning af fællesskab og empati, som de oplevede som noget ganske særligt. Alle tre roser de lærerne, og især klasselærer Rune Bengtsson, som ifølge dem var afgørende for at skabe det positive udgangspunkt.

- Rune, men også de andre lærere i lærerkollegiet, var generelt meget bredt favnende. Altså det skulle være rart at være i den her skole. Både for jeres børn, men også for jer. Det, synes jeg, blev løst meget formidabelt, siger Gerner Koch.

- Han var god til at tackle børnene og også god til at tackle konflikterne, siger Jytte Attermann.

Curlingstenen væk

I dag har flere af børnene, som startede i klassen på Hundigeskolen i 1980, selv stiftet familie. Nogle bor stadig i Greve Kommune, eller måske er de vendt tilbage hertil, og har børn, der går i samme klasse.

Og hvilket råd ville de gamle forældrerepræsentanter så give til deres egne børn - eller nutidens forældre generelt - hvis de ønsker et lige så stærkt sammenhold, som kan vare ved i årtier?

- Læg curlingstenen væk, og tør stole på de mennesker, der er omkring jer. Det er kun skrækhistorierne, vi læser om i aviserne, råder Gerner Koch.

- Husk, at det koster at få sådan et fællesskab, men det giver resten af livet.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk