22. januar 2019
Lørdag den 10. februar kan Preben Svanekiær fra Solrød fejre 80 års fødselsdag. Han kan se tilbage på et meget aktivt liv både på arbejdsmarkedet, i det offentlige arbejde, som amtsrådspolitiker og i foreningslivet i Solrød. Preben ses her med bogen ?Et godt liv? og kammeratens  bog ?Tilfældighedernes holdeplads?. Foto: Helle Midskov
gallery icon

Se billedserie

Lørdag den 10. februar kan Preben Svanekiær fra Solrød fejre 80 års fødselsdag. Han kan se tilbage på et meget aktivt liv både på arbejdsmarkedet, i det offentlige arbejde, som amtsrådspolitiker og i foreningslivet i Solrød. Preben ses her med bogen ?Et godt liv? og kammeratens bog ?Tilfældighedernes holdeplads?. Foto: Helle Midskov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Skriv til eftertiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Skriv til eftertiden
Sydkysten - 09. februar 2018 kl. 09:41
Af Helle Midskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lørdag den 10. februar kan Preben Svanekiær fra Solrød fejre 80 års fødselsdag. Han kan se tilbage på et meget aktivt liv på arbejdsmarkedet, i det offentlige arbejde, som amtsrådspolitiker og i foreningslivet i Solrød, og hans pensionisttilværelse foregår også i et tempo, der kan give de fleste sved på panden.

- Hvis man bare sidder og kigger, så falder man sammen. Det siger jeg også i mine foredrag - at man selv kan gøre noget for at få et godt liv. Du kan dyrke motion, du kan være positiv, du kan sige til dig selv, i dag er en god dag. Man har stor indflydelse på, hvordan dagligdagen bliver, det skal man huske på, fortæller Preben Svanekiær over en kop kaffe i hjemmet i Solrød.

Preben Svanekiær sørger selv for at holde sig i gang med alle mulige gøremål, at være i god fysisk form, og så er han i det hele taget meget nysgerrig på livet.

- Jeg har været pensionist siden 2001. Jeg har aldrig fortrudt, at jeg stoppede i tide på arbejdsmarkedet, så jeg de sidste år kunne lave noget, hvor jeg selv bestemte. Desværre går tiden lige hurtigt nok. Omvendt må man sige, at den er gået godt, så jeg har haft et dejligt liv, hvor jeg gennem mit sociale netværk har haft nogle gode år med det hold, jeg cykler sammen med, spiller tennis med, der hvor jeg går til svømning, og i 60+, hvor vi spiller badminton og dyrker gymnastik, fortæller Preben Svanekiær, der også er begyndt at tage rundt og holde foredrag i forskellige sammenhænge, efter at han i 2016 udgav en bog om sit liv.

Alle har en historie
- Udgivelsen af bogen "Et godt liv" er noget af det bedste, jeg har gjort. Jeg vil gerne opfordre alle til at skrive om deres liv. Alle har en historie at fortælle, og det behøver ikke at ende med en bog. Det kan fint være sider i et ringbind. Så skriv til eftertiden, skriv til jeres familie. Det er så vigtigt for vores historie og vores identitet, siger Preben Svanekiær, som håber, at mange vil lytte til hans råd.

Preben har to venner fra tiden, hvor han arbejdede i Statens Indkøb, som han fortsat ses med. De har begge taget hans råd om at skrive til eftertiden til sig. Den ene har skrevet en bog, der hedder "Tilfældighedernes holdeplads". Han er telegrafist, og han har blandt andet skrevet om alle de steder, han har været. Den anden har lagt alt, han har skrevet om sit liv, op på en hjemmeside.

Baggrunden for Preben Svanekiærs egen bog hænger sammen med, at Prebens forældre blev skilt, da han var barn, og Preben var i Jylland meget af barndommen, så han så kun sin mor to gange om året og havde ingen kontakt med sin far. Da Prebens mor døde i 1990, fandt han 75 breve i en bærepose, som var korrespondancen mellem moren og bedsteforældrene i årene fra 1930'erne og frem til 1980. Brevene gav et stort indblik i familiens liv. Det var her, de spæde tanker om at skrive en bog tog sin begyndelsen. Og Preben kom en dag til at tale med sin søn, Henrik, om det med at kende til familiens historie.

- Henrik syntes, det var en god ide at skrive min livshistorie ned. Det begyndte som stikord, der blev til sider i et ringbind, som det var nemt at flytte rundt på, og efter et besøg hos en boghandler på Fyn, blev tanken om et ringbind til en bog på 422 sider, som blev udgivet på forlaget Mellemgaard i 2016.

- I bogen fortæller jeg, hvordan min barndom var, og budskabet er, at fordi man er født i Pisserenden, så kan man godt ryste den sociale arv af sig og få et godt liv. Bogen har også til formål at fortælle lidt om mig selv, så min søn og mine to børnebørn kan huske mig, når jeg ikke er her mere. Henrik har fået en bog, og det får Victor og Sylvester også.

Barndom i Jylland
Preben boede de tre første år i Pisserenden i centrum af København og flyttede herefter til Ahornsgade på Nørrebro. Det var en hård tid med arbejdsløshed og tyskernes besættelse. Det blev for hårdt for Prebens mor, og som syv-årig blev Preben sendt til Jylland for at bo hos bedsteforældrene, og der boede han, til han blev konfirmeret. Det var en barndom, som var modsat tiden i København. Der var stille og roligt, altid nogen hjemme til at tage imod Preben, når han kom fra skole, og barndommen var med en fast hånd, som han vurderer, var godt for ham. Da han blev 15 år, så flyttede han hjem til sin mor i København igen, og han boede hjemme, til han var 28 år.

- Det er pudsigt, da jeg kom til Jylland, så var en af de første, som jeg sammen med min bedstefar mødte, på vej hen til deres gård, Lillian, som stod ved en hæk og kiggede. Jeg drillede hende for nylig med, at da hun så mig, så tænkte hun, "ham vil jeg have", men det vil hun ikke indrømme, smiler han, og fortæller videre, at det mange år efter faktisk var Lillian, som var i København, og som ringede og spurgte, om de skulle drikke en kop te.

- Det skulle hun aldrig have gjort. I 1966 flyttede vi sammen, i 1969 flyttede vi ind i huset her i Solrød. I 1977 fik vi vores søn, Henrik, og den 24. august i år kan vi fejre guldbryllup, griner han.

Fokus på miljøet
Preben Svanekiær har altid haft den indstilling, at man skal gøre sin borgerpligt og deltage i det offentlige arbejde og foreningsliv. Efter et langt liv som meget aktiv i både Solrød Kommune - indenfor store dele af foreningslivet, og 38 år som medlem af bestyrelsen for Solrød Fjernvarmeværk, de 18 år som formand, samt formand for den lokale SuperBrugs, valgte han at trække sig tilbage i 2008.

Han var også i 1970'erne og 80'erne meget aktiv politisk som medlem af Roskilde Amtsråd og af Hovedstadsrådet for Socialdemokratiet, hvor han begge steder havde mange tillidsposter. Arbejdsmæssigt blev det til 35 år i Brugsforeningen HB og FDB og til 14 år som konsulent i Statens Indkøb, det senere Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Både politisk og arbejdsmæssigt har miljøet stået Prebens hjerte nær. Som konsulent i SKI var han medlem af flere udvalg i Miljøstyrelsen og Energistyrelsen, underviser på DTI og AMU centrene samt medforfatter af flere håndbøger og pjecer. Han var også med til at overtale den daværende miljøminister Svend Auken til at indføre det nordiske miljømærke i Danmark.

- Jeg vil gerne huskes i mit politiske arbejde for at få flyttet giftproduktionen fra Kemisk Værk i Køge, så vi kunne sikre et bedre miljø i Køge Bugt, siger Preben Svanekiær.

Selv om Preben i dag er pensionist, har han bevaret miljøinteressen og er formand for en forening i hans sommerhusområde ved Bjerge Strand, som har til formål at forbedre og beskytte miljøet for grundejerne.

Foto med Dronningen
Da sønnen, efter studentereksamen og uddannelse til civilingeniør, valgte at arbejde som magiker, har Preben i flere år været chauffør, lys- og lydmand for ham. Det er dog droslet ned nu.

- Jeg er tidligere garder, men havde aldrig været indenfor i de fine gemakker på slottene, men været med Henrik på flere job for kongefamilien. En aften sagde jeg til Henrik, at jeg egentlig godt kunne tænke mig et billede sammen med Dronningen, så jeg gav fotografiapparatet til Henrik, og så gik jeg hen til Dronning Margrethe, og så sagde jeg, kære Dronning Margrethe, jeg holdt vagt for Dem, da de blev 18 år. Det ville være mit største ønske, hvis jeg må få lov at få et billede sammen med Dem. " Nej, hvor morsomt, sagde hun. Jamen, det må De da sandelig gerne". Det billede har forlaget valgt som forsidebillede på min bog, og det er jeg meget glad for. Det er et dejligt minde, som jeg med glæde fortæller om til mine foredrag om mit liv, fortsætter Preben Svanekiær, som skal ud og holde næste foredrag allerede torsdag.

Preben Svanekiær holder åbent hus i hjemmet på Kløvermarken 19 i Solrød lørdag den 10. februar i anledning af den runde dag fra klokken 12 til 14.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk