11. december 2017
Der er ikke meget, der tyder på, at Henrik Rasmussen (K) skal give borgmesterkæden til en anden efter valget. Det skyldes både en tradition for et grønt flertal og en splittet opposition. Således er Konservative det eneste parti, der ikke indgår i et af de tre valgforbund til valget den 21. november. Foto: Peter Andersen
Der er ikke meget, der tyder på, at Henrik Rasmussen (K) skal give borgmesterkæden til en anden efter valget. Det skyldes både en tradition for et grønt flertal og en splittet opposition. Således er Konservative det eneste parti, der ikke indgår i et af de tre valgforbund til valget den 21. november. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Valg: Splittet opposition og grøn dominans

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valg: Splittet opposition og grøn dominans
Sydkysten kommunalvalg - 12. oktober 2017 kl. 18:50
Af Petter Becker-Jostes
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kommunens byvåben har blå baggrund, men det er den grønne farve, der har domineret den kommunale politik gennem alle årene. Således har kommunen siden kommunalreformen i 1970 kun haft tre borgmestre - her er der en lighed med byvåbnet, der har tre svaner - som alle har været konservative. I ingen anden kommune i landet - ej heller den konservative højborg Gentofte - står partiet så stærkt som her, hvis man tager udgangspunkt i valget i 2013.

Og det vil være noget af en overraskelse, hvis den nye borgmester efter valget ikke også vil være den siddende, Henrik Rasmussen. Det skyldes ikke, at partiet har haft fremgang ved de seneste valg - tværtimod: Ved valgene i 2001 og 2005 fik partiet 64,3 og 62,6 procent af stemmerne, mens tilslutningen til partiet faldt til 53,2 og 52,6 procent af stemmerne ved valgene i 2009 og 2013.

Dermed er partiet gået tilbage ved hvert eneste af de seneste valg, der er tilgængelige på KMD, men en lignende udvikling har den nærmeste konkurrent, Socialdemokratiet, også gennemgået. Det gamle arbejderparti toppede med 26,8 procent af stemmerne i 2005 og faldt til 21,3 procent i 2013.

To nye partier i 2009

Den helt store tilbagegang for de to partier skete i 2009, hvor opbakningen til de to partier faldt fra omtrent 90 procent til omtrent 77 procent. Dette valg blev det første, hvor byens »trepartisystem« blev brudt, for siden 1993-valget havde kun Konservative, Socialdemokratiet og Venstre været repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Sidstnævnte har traditionelt været repræsenteret med et enkelt mandat, som i over 20 år har tilhørt Niels Jørgensen.

Ved 2009-valget gav vælgerne således et mandat til henholdsvis Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth og SF’s Erdal Colak. Sidstnævnte, der i 2013 fik 247 personlige stemmer, mens SF’s liste blot fik 113, skiftede i april sidste år over til Socialdemokratiet, fordi han følte, han sad alene med sagerne som SF’er.

Splittet opposition

Selv hvis det skulle ske, at Konservative går et mandat tilbage og dermed mister det absolutte flertal på otte mandater, vil det være svært at komme uden om Henrik Rasmussen.

Det skyldes, at de tre oppositionspartier sjældent går i takt. Særligt mellem Socialdemokratiets spidskandidat Søren Wiborg og Kenneth Kristensen Berth, som fik sin hustru ved sin side i kommunalbestyrelsen ved valget i 2013, hvor partiet gik et mandat frem, har der gennem alle årene været kold luft.

Så sent som i august måned afviste Søren Wiborg således i Sydkysten enhver form for formaliseret samarbejde med Dansk Folkeparti. I Søren Wiborgs øjne er der ikke noget politisk overlap mellem de to partier, mens Kenneth Kristensen Berth mener, at Søren Wiborg deler Poul Nyrups holdning om, at Dansk Folkeparti aldrig bliver stuerent.

Valgforbund

Både de Radikale og Liberal Alliance stillede i øvrigt op til valget i 2013. Med henholdsvis 2,3 og 1,9 procent af stemmerne kom ingen af de to partier ind. Det bliver spændende at se, om SF og Enhedslisten i fællesskab kan få nok stemmer til at få et eller flere mandater.

Sidstnævnte stiller op for første gang, og de to partier har indgået valgforbund. Det samme gælder for Socialdemokratiet og de Radikale, som gerne havde set SF og Enhedslisten med i forbundet. Det har de to partier dog afvist med henvisning til, at det store parti, altså Socialdemokratiet, vil få mest ud af valgforbundet.

På det, der i traditionel dansk politik er den modsatte fløj, er der også indgået valgforbund, da Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre også har valgt at gå sammen. Dermed er der i alt tre valgforbund i Vallensbæk, hvor det kun er de regerende konservative, der stiller op uden for et valgforbund.

At et parti som Dansk Folkeparti peger på Henrik Rasmussen som borgmester, hænger således sammen med, at Kenneth Kristensen Berth ikke ser noget alternativ til den uddannede snedker og bygningskonstruktør Henrik Rasmussen, der blev borgmester i 2010 efter den populære partifælle Kurt Hockerups pludselige død.

I 2013 formåede Henrik Rasmussen så for første gang selv at blive valgt til borgmesterposten, og der er som nævnt ikke meget, der tyder på, at han skal give borgmesterkæden til en anden efter den 21. november.

Der er dog stadig plads til lidt spænding i den grønne kommune. Kan SF og Enhedslisten drage nytte af deres valgforbund, så de vinder et mandat? Vil det gavne Dansk Folkepartis stemmetal, at Kenneth Kristensen Berth siden 2015, hvor han blev valgt til Folketinget, også har tiltrukket sig national opmærksomhed?

  • Vallensbæks borgmester har siden 2010 heddet Henrik Rasmussen (K), som overtog posten efter partifællen Kurt Hockerups pludselige død.
  • Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk består af 15 medlemmer. De Konservative har otte mandater, Socialdemokratiet fire, Dansk Folkeparti to og Venstre ét.
  • I 2013 var der 11.331 stemmeberettigede, hvoraf de 73,6 procent valgte at afgive deres stemme. Der er tre valgsteder: Egholmskolen, Pilehaveskolen og Vallensbæk Skole.
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk