14. december 2017
Hjemmehjælperne får mere tid til deres arbejde, og brugerne får gjort rent hver anden uge i stedet forn hver tredje. Foto: Lars Skov
Hjemmehjælperne får mere tid til deres arbejde, og brugerne får gjort rent hver anden uge i stedet forn hver tredje. Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Velfærden er i fokus i det brede budgetforlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velfærden er i fokus i det brede budgetforlig
Stevns - 23. september 2017 kl. 10:00
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Budgetforliget for 2018 indebærer en række løft inden for den borgernære velfærd og kommer ikke mindst børnene og de ældre til gode. Til gengæld kommer der besparelser på administrationen - ikke kun i form af stillinger på rådhuset, men også på indkøb og navnlig eksterne konsulentydelser.

De seks partier plus løsgængeren Bjarne Østergård Rasmussen er således blevet enige om et budget, der på sæt og vis er en krydsning mellem de to forslag, der lå på bordet fra henholdsvis flertalsgruppen og Venstre plus Borgerlisten Stevns.

- Flertalsgruppen fremlagde et velfærdsbudget, og det er nu blevet forbedret efter forhandlingerne med Venstre og Borgerlisten Stevns, siger Steen S. Hansen (S), der er gruppeformand for Socialdemokratiet.

Denne logik ses bl.a. i form af de nye stillinger, som de to grupper har forhandlet sig frem til. Det er simpelthen summen af alle ønsker om nyansættelser, så der nu kommer både en borgerrådgiver, en sygeplejekoordinator og en psykiatrikoordinator foruden to nye ansættelser i hjemmeplejen. Desuden kommer der en jobkonsulent, der får til opgave at vejlede unge, der er gået ud af skolen, om deres videre vej gennem arbejdsmarkedet eller uddannelsessektoren, ligesom den nuværende boligsociale medarbejder på flygtningecentret fortsætter.

Fælles for alle nye stillinger bliver imidlertid, at de først skal besættes 1. april 2018. Fordelen ved den model er dobbelt: dels spares der en kvart årsløn på budgettet, dels kan de nye politiske udvalg godkende stillingsbeskrivelsen efter nytår.

Til gengæld for de to nye medarbejdere i hjemmeplejen bliver vikarkontoen samme sted beskåret med 950.000 kroner.

Rengøring og pædagoger
Inden for social- og sundhedsområdet kan brugere af hjemmeplejen nu igen se frem til rengøring hver 14. dag i stedet for hver tredje uge, som praksis har været de seneste år. Der er afsat en million til at give medarbejderne længere tid til hjemmebesøg, ligesom der skal bruges penge på genoptræning i eget hjem. Til gengæld skal der spares 500.000 kroner på visitation og hjælpemiddeldepot, ligesom psykiatricentret på Brohøj nedlægges, jævnfør tidligere beslutning.

Forligspartierne har afsat en million kroner til at styrke den tidlige familieindsats for at tage sociale problemer i opløbet. Til gengæld spares et tilsvarende beløb på den såkaldte bufferpulje, som især er gået til budgetoverskridelser på kontoen for udsatte børn og unge.

På børneområdet får alle vuggestuer og børnehaver to procent ekstra til at forøge normeringen, og hertil kommer penge til, at der fremover skal være 65 procent uddannede pædagoger ansat mod 60 i dag. I folkeskolen kan lærerne se frem til mere forberedelsestid, idet den årlige undervisningstid sænkes fra 780 til 750 lektioner om året. Desuden får lærerne otte ekstra timer om året til såkaldt øvrig - dvs. ikke skemalagt - undervisning. Børneudvalget bidrager til budgettet med en besparelse på 200.000 kroner på projekt Nye Veje.

Stevnsbussen nedlægges
Inden for kultur- og fritidsområdet er den væsentligste nyskabelse en markedsføring af lokale turistmål med 450.000 kroner. Til gengæld har forligspartierne i enighed besluttet at nedlægge Stevnsbussen, der de seneste tre år har kørt med turister på gratis rundtur på Stevns. Det sparer 355.000 kroner.

Plan- og Teknikudvalget bidrager med 1,2 million kroner fra en pulje, som udvalget selv har anvist, mens der ikke er afsat penge til forøgelse af driftsbudgettet på udvalgets område.

Endelig bør det nævnes, at forligspartierne er enige om at afsætte penge til, at der også i den kommende valgperiode skal være fire stående udvalg i Kommunalbestyrelsen. Da budgettet blev vedtaget sidste år, lå det i kortene, at ét af de stående udvalg skulle nedlægges for at spare honorarer til politikerne. Den beslutning rulles nu tilbage, og det koster 225.000 kroner om året. Der er ikke dermed taget stilling til, hvilke politiske udvalg der skal være i næste valgperiode.

Der er nye udgifter i budgettet for i alt 17.835.000 kroner. Ud over de ovennævnte besparelser sender forligspartierne i vid udstrækningen regningen videre til forvaltningen.

Blandt de større besparelser er en fire millioner kroner i såkaldt reduceret prisfremskrivning, dvs. indkøb og eksterne konsulenter. Vikarpuljen skal reduceres med en million kroner med henvisning til et generelt faldende sygefravær, jobcentret skal bidrage med en million kroner, og der skal ske effektivisering for lidt over to millioner kroner. Desuden nedlægges en stilling i administrationen.

Besparelserne i administrationen skal politisk godkendes, idet forligspartierne ønsker dem forelagt for Økonomiudvalget, før de effektueres. Dermed understreges det, at det er et politisk ansvar, hvor der skal skæres, og ikke noget, som skal »tørres af på forvaltningen«.

Som et kuriosum kan nævnes, at forligspartierne har tiltro til, at statsministeren ikke udskriver folketingsvalg i 2018 - det sparer 442.000 kroner for Stevns Kommune.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk