14. august 2020
Lyset skaber scenografien på gulvet med publikum på alle fire sider. "Salt" med Det Olske Orkesrter kan opleves i Erikstruphallen på tirsdag 19. november kl. 19.30.
Lyset skaber scenografien på gulvet med publikum på alle fire sider. "Salt" med Det Olske Orkesrter kan opleves i Erikstruphallen på tirsdag 19. november kl. 19.30.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Teater sætter mødet mellem frisind og fattigdom til debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teater sætter mødet mellem frisind og fattigdom til debat
Stevns - 15. november 2019 kl. 19:13
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Årstallet er 1893 - stedet er Harboøre på den jyske vestkyst. Under en storm drukner 26 lokale fiskere. Ved begravelsen tordner den indremissionske præst mod de døde og deres efterladte. De var ikke troende og kan derfor ikke regne med deres herres frelse i det hinsides.

I kirken sidder den unge grundtvigianske journalist Frederik Brunbjerg, der dækker ulykken for avisen: Socialdemokraten. Præstens tale forarger ham i en grad, at han sætter sig for at få præsten afsat og befri den indremissionske by fra undertrykkelse.

Men han gør regning uden vært. I Harboøre står man sammen om sin præst. Missionen er et stærkt solidarisk kollektiv. Når den rebelske journalist søger kontakt for at høre om underkuelsen i det indremissionske samfund, bliver han afvist.

I hovedstaden, hvor Frederik Brunbjerg kommer fra, hersker det velstillede borgerskab præget af nationalromantik og spirende demokratisk forståelse. De stærkt troende - nogle vil kalde dem overtroiske - fiskere konfronteres med et grundtvigiansk funderet samfundssind, som vil redde dem, men ikke tilbyder social accept.

Det er rammerne om Det Olske Orkesters forestilling: Salt, som vises på tirsdag 19. november kl. 19.30 i Erikstruphallen som Stevns Teaterforenings sidste forestilling i år. Forestillingen er inspireret af historiske begivenheder samt af romanen: Fiskerne af Hans Kirk.

Sidste år var samme teatertrup på besøg med forestillingen: Sukker, hvor temaet var Danmarks rolle i slavehandlen på De Vestindiske Øer. Begge forestillinger indgår i en trilogi og har høstet fine anmeldelser.

Oplæg før og debat efter forestillingen

Scenerummet i Salt har publikum på alle fire sider. Sort/hvide kontraster, glimt af romantiske guldaldermalerier, sprukne stemmer i salmesang og hviskende bøn inviterer publikum med ud i vestenvinden, og ind i et drama af sociale og kulturelle modsætninger.

Aftenen indledes med en introduktion ved forestillingens instruktør: Lotte Faarup - det sker kl. 18.30 og er åbent for alle, der har købt billet til forestillingen.

Efter tæppefald lægger teaterforeningen op til debat om dilemmaet mellem tradition og fornyelse og mellem hovedstad og provins. Her vil folketingsmedlem Tanja Larsson (S) komme med et oplæg, og så er ordet frit.

»Salt« med Det Olske Orkester. Tirsdag 19. november kl. 19.30 i Erikstruphallen, Store Heddinge. Varighed: 75 minutter uden pause. Billetter á 260 kroner (løssalg), 130 kroner (medlemmer) og 60 kroner (unge) sælges på www.stevns-teater.dk. Arr.: Stevns Teaterforening

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk