19. januar 2021
Nærmeste vaccinationssted for stevnsboerne bliver i Roskilde. Udvalgsformand Henning Urban Dam (S) havde gerne set, at der også var en mulighed for at få stikket i Køge. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Nærmeste vaccinationssted for stevnsboerne bliver i Roskilde. Udvalgsformand Henning Urban Dam (S) havde gerne set, at der også var en mulighed for at få stikket i Køge. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stevns har én af de længste ture til vaccination mod covid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stevns har én af de længste ture til vaccination mod covid
Opdateret 07. januar 2021 kl. 11:25
Stevns - 06. januar 2021 kl. 14:52
Af Henrik Fisker

Hvis man bor i Rødvig og selv skal transportere sig hen til et vaccinationscenter for at få et prik i armen med vaccine mod Covid-19, ligger det nærmeste sted i Roskilde. Det er en tur på 57 kilometer, som ifølge Krak tager lige så mange minutter at køre i bil. Tager man med toget, er køreturen med Lokaltogs nye køreplan blevet forkortet væsentligt og kan nu gøres på 67 minutter hver vej - plus transporten til og fra de to stationer i henholdsvis Rødvig og Roskilde.

Meget længere bliver det ikke i Region Sjælland, der har valgt at placere de fire vaccinationscentre i henholdsvis Roskilde, Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster, og det har vakt kritik fra flere sider.

- Det har undret os, at der hverken er mulighed i Næstved eller Køge. Hele det østsjællandske område er mere eller mindre væk på landkortet. Det er mærkeligt, at hverken Næstved eller Køge har sit eget vaccinationscenter. Det kunne jo ligge fint i forbindelse med Universitetshospitalet i Køge, siger Henning Urban Dam (S), der er formand for Social og Sundhedsudvalget i Stevns Kommune.

Han understreger, at placeringen af de fire vaccinationssteder er truffet alene af Region Sjælland.

- Vi har som kommune hverken været involveret i eller informeret om beslutningen, før det var en realitet. Det synes jeg, er meget utilfredsstillende og også uforståeligt. Det berører jo mange mennesker, der bor i de østsjællandske kommuner og understreger behovet for, at vores område i regionen bliver bedre hørt, siger han.

Henning Urban Dam peger på, at de store afstande også kan blive en økonomisk udfordring for de berørte kommuner. For hvis borgeren ikke selv kan klare transporten, skal de transporteres med Flextrafik, hvor hjemkommunen betaler en stor del af regningen. Borgerne skal transporteres individuelt, hvilket let kan betyde en times transport hver vej til og fra Stevns for at få det lille prik.

- Det er et godt eksempel på, hvordan andre myndigheder sender regningen videre til kommunerne, siger udvalgsformanden.

Også Faxe har lang vej

Henning Urban Dam står ikke alene med sin kritik. Hans partifælle i Faxe Kommune: Camilla Meyer, der er medlem af Senior- og Sundhedsudvalget og af Sundhedskoordinationsudvalget i Region Sjælland, så også gerne et vaccinationscenter tættere på sin hjemkommune.

- Kommunerne er blevet bedt om at stå for transport til dem, som har et kørselsbehov. Det er en kæmpe opgave. Men der er også tale om ældre og svækkede borgere, for hvem det kan være en kæmpe belastning, sagde Camilla Meyer til DAGBLADET Faxe tirsdag.

Hun frygter på den baggrund, at nogle borgere vil vælge vaccinen fra.

- Jeg så jo gerne, at så mange som muligt bliver vaccineret. Men med mit kendskab til sundhedstilbud ved jeg også, at jo længere der er derhen, jo færre vil så vælge det. Det bekymrer mig, selv om der bliver tilbudt transport til vaccinationerne. Så jeg håber også, at de ældre borgeres pårørende støtter op om at få hjulpet flest muligt med at komme af sted og blive vaccineret, siger hun.

Borgmester Ole Vive (V) tilføjer, at i Faxe Kommune har presset på i regionen for at få et vaccinationscenter tættere på. Men uden held.

- Men de svar, vi får, handler om, at vaccinerne er meget svære at håndtere. De skal jo opbevares ved meget lave temperaturer og kan ikke tåle at blive rystede. Så der er logistiske grunde. Men når man helt banalt kigger på landkortet, ser det måske ikke helt rimeligt ud, at vores svageste borgere skal køres så langt, siger Ole Vive.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk