13. juli 2020
Peter Henrik Tesdorpf - blev 78 år. Foto: Jens Wollesen
Peter Henrik Tesdorpf - blev 78 år. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nekrolog: På fornavn med godsejeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nekrolog: På fornavn med godsejeren
Stevns - 27. august 2018 kl. 13:00
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da nyheden om Peter Henrik Tesdorpfs død fredag blev kendt, gik der et sus over det stevnske landskab. Følelsen af, at noget statisk er i bevægelse - en institution i lokalsamfundet, som vi tager for givet, er forsvundet. Det er ikke uden grund.

arrow Læs også: Godsejer overdrager ansvar for Gjorslev til en godsforvalter

Peter Henrik Tesdorpf var godsejer på Gjorslev i samfulde 48 år og blev dermed den længst siddende ejer i slottets mere end 600 år lange historie. Han var 30 år, da han i 1970 overtog titel og gods efter sin far: Edward Tesdorpf, der nød sit otium i 26 år frem til sin død i 1996.

I januar i år lod Peter Henrik Tesdorpf stafetten gå videre til sin søn: den 24-årige Jens Tesdorpf. På dette tidspunkt vidste han, at kræftsygdommen havde så godt fat, at et generationsskifte på Gjorslev måtte til.

Det har givetvis været en svær beslutning. Vemodig, fordi Peter Henrik Tesdorpf var et livsglad menneske med mod på meget mere, og sygdommen gjorde ham trist. Men samtidig var det en stor lettelse for ham, at hans søn efter først at have tøvet nu erklærede sig parat til at gå i sin fars fodspor, så Tesdorpf-slægten fortsat ville stå i spidsen for Gjorslev.

Der skulle gå endnu nogle måneder, før ejerskiftet blev offentliggjort. Det blev først kendt, da Jesper Jørgensens store bogværk om Gjorslev så dagens lys i begyndelsen af maj. På en smuk forårssøndag blev der holdt indbudt reception i den gamle pillesal, hvor Peter Henrik Tesdorpf selv bekendtgjorde, at næste generation havde taget over. Trods mærket af sin sygdom virkede han glad og lettet og har siden vist sig ved flere offentlige lejligheder. Senest blæste han og Jesper Jørgensen traditionen tro fanfaren på parforcehorn ved augustkoncerten i den gamle kirke i Højeruplund blot 10 dage før sin død.

Moderne landmand
I omtalte bogværk lader Jesper Jørgensen sin gamle ven: Peter Henrik Tesdorpf selv fortælle om sine 48 år som ejer af Gjorslev. Et enormt spænd af år, hvor udviklingen naturligvis er gået stærkt og har krævet store omstillinger. Det er således i hans tid, at godset har udviklet sig til en moderne landbrugsdrift, der helst skal give overskud til aflønning af de 19 ansatte - langt færre end før - og give et afkast til at sikre de fredede bygninger mod at forfalde yderligere, som han selv udtrykker det i bogen.

Den moderne stald med omkring 330 malkekøer leverer den største mælkeproduktion på Sjælland. For snart 10 år siden investerede Gjorslev et millionbeløb i fire store korntørrings-siloer - ikke fordi godsejeren fandt dem smukke, men fordi han forudså, at det danske klima var på vej mod våde somre. Savværket i Maglebyskoven blev lukket for snart et par årtier siden i takt med, at skovbruget på Gjorslev blev udkonkurreret af dårlige priser på tømmer og konkurrence fra Østeuropa.

Peter Henrik Tesdorpf var en moderne landmand med til tider skarpe meninger, som han ikke var bange for at lufte. Han reagerede således skarpt, da Danmarks Naturfredningsforening foreslog en rådstoffredning af Stevns Klint, som ville sætte en stopper for udvidelse af Sigerslev Kridtbrud. Han lagde ikke skjul på, at han anså omlægning til økologisk landbrugsdrift for et luksusproblem i en tid, hvor fødevaremangel truer store dele af verden - og han så gerne, at de europæiske lande bløder op for modstanden mod GMO-afgrøder.

Hans retsfølelse led et knæk, da Gjorslev blev dømt til at betale erstatning, fordi en lejer af jagten havde vandaliseret en gravhøj ved at anlægge en kunstig rævegrav midt i højen. Ligeledes var det typisk for Peter Henrik Tesdorpf, at han udsendte en appel gennem nærværende avis til cyklister på mountainbike om at holde sig væk, hvis de ikke kunne lade være med at pløje skovbunden op og skræmme vildtet væk.

Det er Peter Henrik
En anden vigtig udvikling i Peter Henrik Tesdorpfs tid som godsejer er omgangsformen. I et muntert kapitel i Jesper Jørgensens bogværk beskriver journalist Lone Kühlmann, hvordan hun som stuepige på Gjorslev i 1962-63 fik lært at tiltale kammerherren og kammerherreinden i tredje person. Siden da er der sket en mindre revolution. I dag er alle på Gjorslev dus og på fornavn. »Det er Peter Henrik«, svarede han, når man ringede til Gjorslev og fik fat i godsejeren. Han indså, at i et moderne virksomhed er stive omgangsformer ofte en hindring, hvis man vil have alle med.

Det har givet Gjorslev mange points i karakterbogen, at Peter Henrik Tesdorpf ofte åbnede sit slot for offentligheden og var med til at afmystificere det. Historiske rundvisninger garneret med uhyggelige spøgelseshistorier, den årlige Gjorslev-jagt med udfordringer for rytterne og noget at kigge på for publikum, for ikke at tale om de store middelalderfester, der to gange i 1990'erne samlede hundredvis af frivillige omkring hans ønske om at genopføre historien med ridderturneringer, drabelige slag, gøglere, musikanter, spåkoner og bjørnetrækkere - og den lokale sognepræst, der udklædt som munk solgte afladsbreve.

Musikalsk talent
Billedet af Peter Henrik Tesdorpf er ikke fuldendt uden at nævne hans store musikalske talent. Ikke blot som arrangør af fine kammerkoncerter på slottet, hvor nogle af landets ypperste solister har optrådt, men også med sig selv i rollen som udøvende musiker. Interessen for kunsten kom de senere år også til udtryk ved, at han åbnede hestestaldene på Gjorslev for Åbne Atelierdøre, som i pinsedagene fik vi en vigtig platform til fine udstillinger.

Det var de samme kunstneriske gener, som af og til fik legebarnet i ham til at udfordre skæbnen - som faldskærmsudspringer eller skiløber på halsbrækkende pister. Verden skal udforskes, når man er fyldt af livsglæde og gåpåmod. Sådan var godsejeren også!

Peter Henrik Tesdorpf bisættes fra Magleby Kirke fredag 31. august kl. 15.00. I stedet for blomster har han ønsket bidrag til Læger Uden Grænser.

arrow Ejeren af Gjorslev Gods flytter hjem
22. juni 2019 kl. 05:52 Opdateret: kl. 16:36
arrow Mindeord: En stevnsbo af hjertet
27. august 2018 kl. 13:46 Opdateret: kl. 12:57
arrow Mindeord: Godsejerens sidste fanfare
27. august 2018 kl. 13:42 Opdateret: kl. 12:56
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk