14. juni 2021
Lisbeth Sørensen (siddende) har arbejdet på Café Algade siden 9. oktober 2018 uden en sygedag. 7. maj i år gav Pia Damsgaard hende en fastansættelse. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Lisbeth Sørensen (siddende) har arbejdet på Café Algade siden 9. oktober 2018 uden en sygedag. 7. maj i år gav Pia Damsgaard hende en fastansættelse. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lisbeth har fået fast arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lisbeth har fået fast arbejde
Stevns - 30. november 2019 kl. 11:55
Af Henrik Fisker

Lisbeth Sørensen bor i Store Heddinge, er 52 år og har fast arbejde. Ti timer om ugen arbejder hun på Café Algade, hvor hun møder kl. 8.30 tirsdag til lørdag. Hun gør rent, går lidt til hånde i køkkenet og køber ind til restauranten i byens supermarkeder.

arrow Læs også: Glæden ved den første lønseddel

Lige netop denne formiddag er hun en lille smule nervøs. Det er den dag, hvor journalisten fra DAGBLADET skal komme, og hun skal fortælle sin historie om, hvordan hun gik fra en verden, der var væltet, og vandt fodfæstet tilbage. Det kan godt være grænseoverskridende - især at rode op i fortiden. Og måske værst af alt, så skal hun fotograferes til avisen.

Men Lisbeth har en god historie at fortælle. Om hvor godt det går i dag, og hvordan hun har fået selvtilliden tilbage. At hun hver morgen glæder sig til at komme på arbejde, og hvor fantastisk det er, at der er et menneske på arbejdspladsen, som stoler på hende og tør betro hende et ansvar.

Vi aftaler, at artiklen skal lægge vægt på det positive i hendes nye livssituation. Vi nævner, at hun har haft nogle problemer, der bragte hendes liv ud af balance. Men vi går ikke i detaljer med, hvad der skete. Det gør simpelthen for ondt at tale om - og det er ikke vigtigt for at fortælle historien om, at Lisbeth er kommet godt ud på den anden side.

Fik nøgle og kode

Lisbeth begyndte i praktik på Café Algade 9. oktober 2018. Kontakten blev skabt af arbejdsmarkedsafdelingen i Stevns Kommune, som har fokus på at gøre udsatte borgere selvforsørgende. Det sker gennem et opsøgende arbejde til lokale virksomheder, der bliver spurgt, om de vil tage en person på løntilskud ind nogle timer om ugen.

- Jeg var lidt nervøs, da jeg skulle starte, og tænkte: Hvad skal jeg gøre her på en restaurant, siger Lisbeth.

Men caféens ejer: Pia Damsgaard havde en konkret plan: Hun havde brug for hjælp til rengøring af lokalerne, som hun hidtil selv havde stået for, inden de første kunder dukker op kl. 11.

- Pia viste mig den tillid, at jeg fik nøgle og kode, så jeg kunne låse mig ind. Så fik jeg ansvaret for, at der er gjort fint rent, når Pia kommer ved 10-tiden, siger Lisbeth.

Hun låser hoveddøren efter sig, når hun arbejder alene i caféen. Det er hun mest tryg ved.

Boost til selvtilliden

Lisbeths praktiktid på Café Algade udløb 7. maj i år. Men til hendes store glæde foreslog Pia Damsgaard, at hun kunne fortsætte med arbejdet - nu som fastansat og uden løntilskud.

- Jeg var blevet glad for hende og det arbejde, som hun udfører. Og hun har været rigtig sød til at komme, når jeg havde brug for en ekstra hånd. Så synes jeg ikke, at man som arbejdsgiver bare skal kvittere med at sige farvel og tak, når praktiktiden er slut, siger Pia Damsgaard.

Hun tilføjer, at kvaliteten af Lisbeths arbejde er steget, som tiden er gået.

Fastansættelsen har betydet et enormt boost til Lisbeths selvtillid.

- Det betyder så meget for mig, at jeg har noget at stå op til - og at der er én, der tror på mig. Jeg glæder mig hver dag til at komme på arbejde. Jeg har det godt her - også når Pia en sjælden gang er sur. For nu tror jeg på mig selv, siger Lisbeth, der også er begyndt at gå til genoptræning på det lokale fitnesscenter efter en skade.

I juli i år fordoblede hun sin arbejdsuge med yderligere 10 timers rengøring på brandstationen i Store Heddinge.

Et år uden en sygedag

Da Lisbeth i oktober havde været ansat på Café Algade i et år, mødte hun på arbejde til en lille fest. På bordet stod en stor buket hvide roser, en gave og flag.

- Vi fejrede, at jeg havde været her i et helt år uden en eneste sygedag. Det har jeg aldrig prøvet før. På mine tidligere arbejdspladser kunne jeg godt finde på bare at blive væk uden at ringe. Jeg havde mine dyk, hvor jeg ikke gad noget. Så begyndte jeg at drikke, og så gik det hele i sort, siger hun.

Vendepunktet kom en fredag eftermiddag sidste år.

- Mine to døtre, der i dag er 18 og 21 år, sagde til mig: Stop det liv! Pigerne sagde nogle sandheder til mig - de ville have en mor at være sammen med. Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal miste kontakten til mine to piger på grund af mine problemer, siger hun.

Siden den dag har Lisbeth ikke rørt spiritus. Og hun har aldrig følt sig fristet af flaskerne, der står fremme på Café Algade.

- Til gengæld har jeg fået blomster og søde breve fra mine piger, der skriver, at de er stolte af deres mor, siger hun.

En borgerpligt

Pia Damsgaard er glad for, at Lisbeth har fået styr på sit liv i den tid, hvor hun har været på caféen.

- Da jeg første gang så Lisbeth, tænkte jeg med det samme, at det nok skulle gå. Hun var en fin, lille dame med behov for et professionelt sted at være. Og det er superfint, at kommunen henvender sig og spørger, om vi kan hjælpe et medmenneske på ret køl igen, siger hun.

For hende er der nærmest tale om en borgerpligt.

- Vi bør allesammen spørge os selv, om vi kan tage lidt mere vægt på løftestangen. Jeg har aldrig mødt et menneske, som jeg ikke kunne lære et eller andet af. Nogle gange kræver det lidt mere tid, lidt større indsigt og lidt mere engagement. Alle virksomheder bør kunne tage mindst én praktikant om året som en del af deres sociale forpligtelse. Mange er måske lidt bange for at lukke et sårbart menneske ind i deres univers og frygter, at det kan blive for personligt. Men den tillid og ansvarsfølelse, som man viser ved at give nøglen til huset til et menneske, som man ikke helt kender på forhånd - den kommer som regel mange gange tilbage, siger Pia Damsgaard.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk