26. oktober 2020
Ole Arndt fra Stevns Lydavis er ved at samle midler til at afholde et stort dansk komsammen-møde på Stevns for danske lydaviser. Foto: Klaus Slavensky
Ole Arndt fra Stevns Lydavis er ved at samle midler til at afholde et stort dansk komsammen-møde på Stevns for danske lydaviser. Foto: Klaus Slavensky
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landets lydaviser mødes på Stevns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landets lydaviser mødes på Stevns
Stevns - 23. september 2020 kl. 17:30
Af Klaus Slavensky

Stevns Lydavis er på lørdag 26. september vært ved et symposium for landets lydaviser, der mødes på Hotel Klinten for at udveksle erfaringer og diskutere fremtiden. Landets lydaviser møde med andre ord på Stevns, hvor man har en velfungernede lydavis.

arrow Læs også: Initiativtageren til livsnerven til viden om lokalsamfundet er selv blind

Vi kender lydbøger og til synstolkning ved officielle taler, i biografen og i tv, og så er der også lydavisen.

Stevns Lydavis har eksisteret siden 2016 og er drevet af en række frivillige ildsjæle, og sådan er det mange steder i Danmark, og lørdag 26. september mødes de mange lokale lydavisers »personale« til et symposium på Stevns.

Manden bag det store arrangement er Ole Arndt, som er blandt de frivillige, som indlæser Stevnsbladet som lydavis i ÆldreSagens kælderlokale i Egestræde i Store Heddinge.

Det er et velorganiseret foretagende, som er delt op tre til fire grupper: redaktion, indtaling, kopiering og uddeling af cd'er til blinde abonnenter.

- Vi vælger ud af ugens Stevnsbladet og fordeler dem på kategorier, for eksempel kommunenyt, lokalnyt, politirapporten, kirkesiden og så videre, forklarer Ole Arndt.

De frivillige oplæser udklippene, mens en frivillig sørger for, at oplæsningen bliver optaget på computer, og så brændes en master-CD, som derefter kopieres i 25-30 eksemplarer.

- Til sidst sørger en anden gruppe frivillige for udlevering af ét eksemplar hos hver abonnent på Stevns, oplyser Ole Arndt.

Det er ulønnet arbejdet, og gruppen, som kører rundt med cd'erne, får end ikke benzinen betalt.

Abonnementet er gratis, og udgifterne til blanke cd'er afholdes af Lokalklubben for Stevns under Dansk Blindesamfund, Østsjælland.

Støt et godt formål

Lørdag 26. september mødes frivillige lydavisaktivister på Hotel Klinten i Rødvig.

- Vi har lagt et budget på 60.000 kroner og har dags dato fået 25.000 kroner fra bl.a. Hårlev Boldklub og Dansk Blindesamfund, siger Ole Arndt, som stadig er i fuld gang med at finde donationer til det gode formål.

Han har fået over 50 tilmeldinger fra hele landet, og meningen er, at de også skal være lidt turister på Stevns og besøge bl.a. Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Stevns Klint med guidet rundvisning.

- Det er ikke alle danske lydaviser, som er repræsenteret, fordi vi alle lever lidt på Guds Nåde, siger Ole Arndt med henvisning til, at f.eks. Stevns Lydavis får tilskud til den daglige drift via den lokale blindeklubs såkaldte paragraf 18-midler, som tildeles frivilligt social arbejde.

Meget at debattere

Det landsdækkende symposium på Stevns skal primært udvelske erfaringer.

- Vi skal diskutere omdeling, som er en vigtig del af vores virke. Og så er der fremtidens tekniske lydavis, som ikke vedbliver med at være på cd, og her arbejder DTU og Blindesamfundet på en elektronisk løsning. Endelig skal vi også diskutere den evige økonomi og give hinanden gode løsningsidéer, siger Ole Arndt.

Der er cirka 10 frivillige på Stevns, som hver onsdag troppe op og laver ugens lydavis til de godt 30 abonnenter.

I 2017 vandt Stevns Lydavis Handicaprisen på Stevns.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk