22. oktober 2021
Jacob Panton-Kristiansen var tæt på at miste livet i Afghanistan. I dag kæmper stevnsboen for at give alle soldaterveteraner et værdigt liv og eftermæle, når de bliver sendt hjem. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Jacob Panton-Kristiansen var tæt på at miste livet i Afghanistan. I dag kæmper stevnsboen for at give alle soldaterveteraner et værdigt liv og eftermæle, når de bliver sendt hjem. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jacob tæt på at forbløde for fædrelandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jacob tæt på at forbløde for fædrelandet
Opdateret 17. januar 2017 kl. 13:40
Stevns - 16. januar 2017 kl. 14:04
Af Erik Nielsen

Jacob Panton-Kristiansen er krigsveteran. Men hans kamp er ikke slut. Den 33-årige oversergent har blot skiftet krigszoner i Kosovo, Irak og Afghanistan ud med en kamplads for at sikre hjemvendte soldater et mere værdigt liv og eftermæle efter hjemsendelsen.

arrow Læs også: Film om soldat fra Stevns vinder endnu en stor pris i USA

På den baggrund har han stiftet foreningen: Veteranskytterne, som han både er formand og engageret fortaler for. Foreningen hjælper andre veteraner til at fastholde deres identitet som soldater og mennesker. Og hvis nogen ved, hvad det vil sige at være hjemvendt veteran, så er det netop kampvogns-kommandøren med bopæl lige uden for Valløby i det nordlige Stevns.

Selv om han i dag lever en mere normal tilværelse sammen med sin kone og tre børn, så glemmer han aldrig de oplevelser, som han tog med sig hjem i bagagen fra sine mange udsendelser for det danske forsvar frem til og med 2012. Og han glemmer heller ikke tiden derefter. Og netop derfor er hans forening: Veteranskytterne så vigtig for ham og rigtig mange andre danske veteraner med ar på sjæl og legeme - efter udsendelser til krigszoner.

Steen-Erik Christensen er stabslæge, og han var den udsendte læge, der tog imod helikopteren, som fløj ind med en hårdt såret dansk soldat tilbage i februar 2012. Soldaten var Jacob Panton-Kristiansen, som var blevet ramt fire gange af fjendtlige projektiler denne dag.

- Hvad gik gennem hovedet på dig, da du så Jacob Panton-Kristiansen første gang?

- Jeg tænkte ikke noget specielt den dag, da jeg så ham, men var lige som alle andre dage fokuseret på at gøre mit arbejde. Om det er en dansk soldat eller fjendtlig soldat, er sådan set lige meget. Jeg gør mit arbejde. Men jeg husker selvfølgelig, at Jacob var meget tæt på at dø af sine blødninger 3. februar 2012, siger Steen-Erik Christensen om dagen, som Jacob Panton-Kristiansen selv husker en hel del fra.

Læs Jacob Panton-Kristensens historie i DAGBLADET Stevns mandag

arrow Hovedperson fra prisvindende dokumentar klar til debat om filmen
07. marts 2020 kl. 16:05 Opdateret: kl. 18:10
arrow Dokumentar om stevnsbo vandt pris i Hollywood
11. november 2019 kl. 18:02 Opdateret: kl. 18:04
arrow Alt blev ændret i Jacobs liv
30. marts 2019 kl. 10:34 Opdateret: kl. 18:25
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk