3. august 2021
Shogo fra Japan er én af Pils gode venner, som hun mødte på udveksling i Berlin. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Shogo fra Japan er én af Pils gode venner, som hun mødte på udveksling i Berlin. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grafisk kunst med Pil opad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Grafisk kunst med Pil opad
Stevns - 19. juli 2021 kl. 20:12
Af Henrik Fisker

Grafikeren Pil Anna Tesdorpf vender tilbage til Stevns - nu som udstiller på Kulturloftet, hvor hun præsenterer 16 plakater trykt med en særlig japansk metode. Motiverne er båret af hendes appetit på livet og udsyn til den store verden.

I H.C. Andersens eventyr om Den Grimme Ælling fortæller andemor sine små ællinger, at verden er stor. Den strækker sig langt på den anden side af haven, lige ind i præstens mark! Så langt væk har hun dog aldrig selv vovet sig ud.

Men selv om man er opvokset i en andegård, behøver man ikke at lade sig begrænse. Heller ikke, når man som Pil Anna Tesdorpf er vokset på et middelalderslot på Stevns og har mod på at opleve verden. At rejse er at leve, skrev samme H.C. Andersen - og 25-årige Pil har allerede levet meget. Hendes appetit på livet er stor og har bragt hende til både København, Berlin og Cambodia.

Her suger hun indtryk og bruger dem til at udtrykke sig kunstnerisk. Resultatet kan i øjeblikket ses på Kulturloftet, hvor hun er aktuel med en udstilling, der rummer 16 grafiske værker fra hendes hånd.

Metoden hedder risografi, der er en japansk trykmetoder, hvor farverne lægges på én ad gangen. Det stiller store krav til kreativiteten, fordi hun hele tiden skal planlægge sine motiver. Når man kun har tre farver til rådighed: gul, rød og grøn, tager det tid at trykke en påskelilje, så den ligner. Men det lykkes alligevel for hende.

- Det er fedt med nogle begrænsninger, fordi man lærer at klare sig med de midler, som man har til rådighed, forklarer Pil med det store smil, der er karakteristisk for hende.

Vennerne fra hele verden
Mange af motiverne forestiller personer, som Pil har mødt. Hun er uddannet grafisk designer fra Københavns Designskole, og den uddannelse gav hende lejlighed til at komme på udveksling i først Berlin og siden Cambodia. Her har hun mødt mange mennesker, som hun uden tøven kalder »mine venner«. Dem har hun gengivet på plakaterne og har dermed også gode minder om dem.

En af dem er Dolkar fra Bhutan, som Pil mødte som elev på Det Internationale Gymnasium i Norge. Dolkar er på billedet iklædt en ternet dragt, der matcher bagvæggen, men det er tilfældigt.

- Jeg bestræber mig at male mine venner så naturtro som muligt, men deres tøj og omgivelser eksperimenterer jeg med. Jeg låner farverne fra det miljø, hvor de færdes - på gaden eller i supermarkedet. Det er min kunstneriske frihed, smiler hun igen.

Et andet sted på udstillingen hænger Fernando fra Argentina. Han er hendes ven fra mit semester i Barcelona og sidder og drikker en kop kaffe. På endevæggen hænger Shogo i to versioner - han er fra Japan og et oplagt rejsemål for Pil, når coronarestriktionerne gør det muligt at komme dertil.

Kosmopolitten
På Stevns husker mange stadig Pil for hendes mange optrædender i Snurretoppen, når Stevns Amatør Scene lavede forestilling. Det husker hun selv som en spændende tid, selv om der efterhånden er gået 10-12 år siden tæppefald. Siden er hun kommet med i Åbne Atelierdøre, hvor hun sidste år udstillede hos sin mor i Holtug. I år har hun netop lavet et maleri: Klintekongen og Elverpigerne til det nye Stevns Folklore Museum.

- Når man som mig er vokset op på Stevns, er det altid sjovt at komme tilbage til sin hjemstavn, slår hun fast.

Til daglig bor hun i Københavns Nordvestkvarter, hvor hun elsker at færdes.

- Det er lidt som Danmarks Berlin - masser af forskellige mennesker og liv hele døgnet. Her er lidt mere rodet end i resten af København, der ellers er en meget ren by, siger hun.

På spørgsmålet, hvordan hun kan rumme indtrykkene fra både Stevns, Nordvest, Berlin og Cambodia, lyder det snusfornuftige svar:

- Det gælder om at suge indtryk til sig og være til stede i nuet dér, hvor man er. Det ene sted udelukker ikke det andet, og jo flere oplevelser, som jeg får, desto mere fylder det mig. Jeg har tit ret travlt, men jeg er god til at organisere mit liv og omstille mig. Jeg har altid min computer med mig på farten, så jeg kan arbejde og sende mine værker overalt i verden, siger hun.

Pil Anna Tesdorpfs udstilling kan ses på Kulturloftet på Store Heddinge Bibliotek i den betjente åbningstid til og med lørdag 14. august.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk