29. marts 2020
Sådan kommer Praksis Arkitekters besøgscenter i Boesdal til at se ud. Man vil helst bruge kridtsten i opførelsen, og det har vist sig vanskeligt at finde sten nok. 										       Tegning: Praksis Arkitekter
gallery icon

Se billedserie

Sådan kommer Praksis Arkitekters besøgscenter i Boesdal til at se ud. Man vil helst bruge kridtsten i opførelsen, og det har vist sig vanskeligt at finde sten nok. Tegning: Praksis Arkitekter
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fond søger originale kridtsten til byggeri af besøgscenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fond søger originale kridtsten til byggeri af besøgscenter
Stevns - 21. februar 2020 kl. 17:30
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Praksis Arkitekter er udvalgt til af opføre besøgscentret på vegne af Fonden Stevns Klint Besøgscenter, og de har et stort ønske om at bruge de rigtige, originale kridtsten, som er skåret ud af klinten.

arrow Læs også: Hollandsk designhus skal formidle verdensarven

Man må ikke skære nye sten i klinten, og derfor er Praksis Arkitekter afhængige af, at hjælpsomme borgere på Stevns eller andre steder donerer deres kridtsten fra bygninger, der står til at blive revet ned.

Rigtig mange sten
Stevns Kommune har på den baggrund sendt en pressemeddelelse ud, hvor kommunen opfordrer til at donere sten til byggeriet.

- Vi skal bruge ganske mange sten, og derfor håber vi, at der er stevnsboere, som ser en værdi i at give deres kridtsten fra bygninger, der alligevel skal rives ned, tilbage til verdensarven, siger Birgitte JTK Nielsen, der er centerchef i Teknik & Miljø.

Hun tilføjer, at kommunen har en meget klar ambition om at udvikle hele verdensarvsområdet, herunder besøgscentret, på en bæredygtig måde.

- Derfor giver det utrolig god mening til selve bygningen at genbruge kridtsten fra præcis det helt særlige område i verden, vi skal formidle i besøgscentret, siger hun.

Stevns Kommune anslår, at der skal bruges cirka 2.300 kridtsten, hvilket svarer til 50 paller med sten. Lige nu har kommunen samlet 10-12 paller med sten, så der er lang vej igen.

Det er kun sten fra beboelsesbygninger, som står for at skulle rives ned, der kan bruges. Det skyldes dels, at sten, som har ligget i bunker udenfor i lang tid ofte er for beskadigede, dels at sten fra lader og staldbygninger gennem tiden har ophobet for mange affaldsstoffet, dårlige lugte med videre.

Henvendelse
Hvis du har kridtsten, du gerne vil give tilbage til verdensarven, så skriv til birnie@stevns.dk for at aftale det nærmere forløb. Indtil byggeriet går i gang, opbevarer kommunen stenene sikkert, så de ikke går til, lyder det fra Birgitte JTK Nielsen.

I øjeblikket er kommunen ved at udarbejde en lokalplan for området i Boesdal, så byggeriet kan gå i gang i løbet af 2020.

arrow Besøgscenter får længere byggefrist
19. september 2019 kl. 15:39 Opdateret: kl. 12:40
arrow Fredning i Boesdal afblæst af bygningssyn
14. juli 2019 kl. 05:47 Opdateret: kl. 13:17

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk