31. juli 2021
Rasmus Wichmann har i mange år været passioneret fan af Niels E. Nielsens forfatterskab - og nu har han også kastet sig over hans liv og levned på Stevns i sin egenskab af historiker. Det kunne man høre om, da han for nylig holdt foredrag på Rytterskolen i Lille Heddinge for en lille, sluttet skare i et udsolgt arrangement i disse corona-tider. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Rasmus Wichmann har i mange år været passioneret fan af Niels E. Nielsens forfatterskab - og nu har han også kastet sig over hans liv og levned på Stevns i sin egenskab af historiker. Det kunne man høre om, da han for nylig holdt foredrag på Rytterskolen i Lille Heddinge for en lille, sluttet skare i et udsolgt arrangement i disse corona-tider. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En forudseende og overset lokal forfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

En forudseende og overset lokal forfatter
Stevns - 18. oktober 2020 kl. 07:48
Af Erik Nielsen

Troldmanden fra Sigerslev - sådan blev Niels E. Nielsen kaldt af sine dedikerede fans, og han var i sin tid både populær og statsligt anerkendt for sit forfatterskab. Han kom på finansloven i 1965 i form af et legat fra Statens Kunstfond, men det virker, som om den afdøde forfatter er blevet lidt glemt i sit lokalområde. Hans forfatter-kollega: Martin A. Hansen bliver dyrket i en helt anden grad.

- Hvor er mindepladen, hvor er mindestenen? De er her ikke. Og i mine øjne er det en stor fejl. Jeg vil gerne slå et slag for, at Niels E. Nielsen fra Sigerslev får den anerkendelse, han har fortjent. Han var en stor forfatter i sin tid, sagde cand.mag. i historie Rasmus Wichmann, da han torsdag før efterårsferien havde taget den lange vej fra bopælen ved Holstebro til Rytterskolen i Lille Heddinge for at holde foredrag om det lokale forfatterikon fra Stevns.

Niels E. Nielsen skrev de fleste af sine romaner i science fiction-genren, men også Den Kolde Krig og lokale beskrivelser kan man finde i forfatterens store bagkatalog. Han udgav 47 bøger, mens han levede, og der er udkommet flere titler fra hans hånd posthumt, så han i dag har udgivet i alt 51 bøger. Det er rigtigt mange, og de er alle sammen utroligt velskrevne, selv om han er gået lidt i glemmebogen på sin hjemegn efter sin død i 1993.

Missiler som nabo
I begyndelsen af 1950'erne anlagde militæret en missilbase på Stevns. Da Niels E. Nielsen var nabo til disse raketter, har det sikkert sat gang i tankerne hos ham. Otte af hans romaner er koldkrigsromaner, og som medlem af Hjemmeværnet skrev han også mange kronikker og essays i Hjemmeværnsbladet.

- Jeg er oprindeligt fra Sjælland og er født i Skovbo, der jo nu er en del af Køge Kommune. For snart 10 år siden arbejdede jeg på Koldkrigsmuseet, og det var her, at jeg rigtigt fik øjnene op for Niels E. Nielsen, da jeg samtidig var glødende science fiction-fan og havde læst flere af hans bøger i den genre. Mens jeg arbejde på museet, gjorde jeg meget for at få lov til at bruge ham i beskrivelsen af Den Kolde Krig. Det kom ikke til at ske dengang, men bum - nu står jeg her ni år efter og holder foredrag om manden, sagde Rasmus Wichmann inviteret af Stevns Bibiliotekerne til at fortælle om Niels E. Nielsens lokale liv og levned - og knap så meget om hans forfatterskab.

Foredragsholder og forfatter Rasmus Wichmann har i sommeren 2019 interviewet flere af Niels E. Nielsens gamle naboer og bekendte fra Sigerslev, og på den baggrund er han gået bag om forfatterskabet og fokuserer på mennesket bag.

Nogle af de interviewede var også mødt op til det udsolgte foredrag i den lille skolestue på Rytterskolen.

Katastrofer og kontrast
Verden går under i mange af Niels E. Nielsens i alt 51 udgivelser. Da miljøbevidstheden satte ind i 1970erne, tilføjede Niels E. Nielsen miljøkatastrofer til sine romaner. De viser nogle worst case-scenarios fra ozonlag til gensplejsning. Og på det personlige plan havde forfatteren en forkærlighed for træer.

- Hans datter har fortalt mig, at hvis han havde levet i dag, så havde han nok været miljøaktivist, lød det fra foredragsholderen.

De voldsomme bøger står i skærende kontrast til den hverdag, som han selv levede, hvor han som udlært tømrer gik i sin fars: Aage Nielsens fodspor som lokal tømrermester i Sigerslev. Og forfatterskabet var i en lang årrække kombineret med udøvelse af tømrerfaget.

- Han var ikke den store håndværker. Han var ikke synderligt optaget af tømrergerningen. Og én af historierne går på, at hans far - der ellers var en fredelig mand - en dag blev så frustreret over sin søns arbejde eller mangel på samme, at han kastede en hammer efter ham, så han faldt ned fra et tag.

Niels E. Nielsen nåede at blive gift to gange, hvor Dagmar Nielsen står tilbage som den kvinde, man husker tydeligst, fordi hun også var forfatter og gjorde sig bemærket som sådan - både via bogudgivelser og programmer i Danmarks Radio.

Myten om forfatteren
I øvrigt kan man også læse om forfatterparret i sidste års udgave af Stevns Før og Nu, som er det lokalhistoriske arkivs årbog. Her har Knud Rasmussen beskrevet de to forfattere og ægtefolk i en 11 sider lang artikel i bogen.

En myte om, at Niels. E. Nielsen aldrig overnattede uden for Stevns, blev punkteret af foredragsholderen.

- Selv om det kan tælles på én hånd, så skete det dog, sagde Rasmus Wichmann og nævnte i løbet af foredraget de steder, hvor han kunne påvise, at det var sket:

- At det ikke skete ofte, kan skyldes Niels E. Nielsens store kærlighed til Stevns, og at han derfor ikke kunne undvære stedet, mens andre peger på en mere jordnær bekymring for, at der skulle gå ild i det stråtag, der var på huset, han boede i, sagde han.

Niels E. Nielsen havde børnene: Lis og Jørgen fra sit første ægteskab med Edith.

- Egentlig er han rundet af en fuldstændig typisk familiehistorie, og det lå ikke i kortene, at han skulle blive forfatter. Han peger selv på Martin A. Hansen som en vigtig, litterær indflydelse. Men den vigtigste var hans skolelærer S.M. Wåben fra Sigerslev, som han så meget op til og udvekslede synspunkter med. Han var derfor ikke rundet af et stort litterært miljø, men han læste utroligt meget. Og det var meget forskelligt, hvad han læste, forklarede Rasmus Wichmann de fremmødte i Rytterskolen.

Samlede underskrifter
Lukningen af Store Heddinge Sygehus fik Niels E. Nielsen til både at fare i blækhuset samt til at samle 1500 underskrifter i protest. Som eftertiden vil vide, så hjalp protesten ikke på den lange bane.

- Men det siger noget om hans store engagement, når han kæmpede for en sag. Han holdt også tale ved indvielsen af Stevnshallen i 1967. Og indledningen af talen viser, at han også kunne mobilisere humoren i sin tilgang til tingene. Han sagde: »Der er sket noget mærkeligt...... stevnsboerne er blevet enige om noget.«

Profetierne
Når man skriver science fiction, som Niels E. Nielsen gjorde i en lang årrække, så kan eftertiden nu undre sig over, at flere af hans temaer i dag er blevet til virkelighed.

- Man kan sige, at profeten åbenbarer sig for os. Blandt andet har Niels E. Nielsen i sine bøger forudsagt en verdensomspændende pest samt privatbilismens sejrsgang verden over. Så kan man jo lige tænke over det, lød det fra Rasmus Wichmann.

Niels E. Nielsens mange titler blev blandt andet udgivet på forlagene Gyldendal, Hasselbalchs, Hernov og Vinten. Flere titler kan stadig erhverves. Ellers kan de lånes på biblioteket eller købes som e-bøger.

Hvis man vil læse mere om forfatteren, kan man eksempelvis investere i Stevns Før og Nu fra 2019.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk