12. juli 2020
Foto: Sten Lennart Jakobs
Foto: Sten Lennart Jakobs
Foto: jesperm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En 66 millioner år gammel rokketand fundet på Stevns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 66 millioner år gammel rokketand fundet på Stevns
Opdateret 29. maj 2020 kl. 09:06
Stevns - 28. maj 2020 kl. 13:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nogle gange kan det betale sig at kigge efter en ekstra gang, når man ser en lille sort prik i kalken. Og det var netop, hvad den ivrige amatørgeolog og fossiljæger Mette Hofstedt gjorde, da hun i efteråret var på fossiljagt ved Kulsti Rende på Stevns.

Hun opdagede en lille sort skinnede prik i et af de stykker kridt hun kiggede på. Prikken var kun cirka 2 millimeter stor, men da hun fik kigget nærmere på den under en kraftig lup, kunne hun se det var en lillebitte knusetand fra en rokke. Og netop sådan én, vidste hun, var sjælden at finde i Danmark. Derfor indleverede hun den på Østsjællands Museum til vurdering som muligt Danekræ.

Den danske ekspert i forhistoriske hajer, Jan Adolfssen, der især har beskæftiget sig med hajer fra kridtet og kalken i Danmark, fik kigget på den og kunne bekræfte at der virkelig var tale om en tand fra den forhistoriske rokke Coupatezia fallax. En rokke, der levede i Kridttiden for 66 millioner år siden.

- Det er et meget interessant fund, siger Jesper Milàn, der museumsinspektør på Østsjællands Museum og formand for Danekræudvalget:

- Dens tænder er aldrig tidligere blevet fundet i Danmark, og de kendtes kun fra Spanien, Holland og Frankrig. Så det er utrolig godt spottet.

Tanden blev erklæret for Danekræ og fik nummeret DK-1089 på Danekræ udvalgets møde tirsdag 26. maj.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk