18. september 2021
Villy Petersen sluttede sin 40 år lange karriere som chefsergent i 2005. Foto: Thomas Olsen
Villy Petersen sluttede sin 40 år lange karriere som chefsergent i 2005. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den Kolde Krig er et afsluttet kapitel i historien - men den lever stadig på Stevns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Den Kolde Krig er et afsluttet kapitel i historien - men den lever stadig på Stevns
Stevns - 30. juli 2021 kl. 16:17
Af Henrik Fisker

Koldkrigsmuseum Stevnsfort er et monument over en historisk epoke, der varede fra Anden Verdenskrigs afslutning til Murens fald, fastslår museumsinspektør Iben Bjørnsson.

arrow Læs også: Stevnsfort - fra kold krig til museum

Efter afslutningen af Anden Verdenskrig sænkede Jerntæppet sig ned gennem Europa og delte kontinentet op i Øst og Vest. Danmarks naboer mod syd: Østtyskland (DDR) og Polen blev en del af Warszawa-pagten, og i 11 måneder umiddelbart efter krigens afslutning var Bornholm besat af sovjetiske soldater.

I 1949 meldte Danmark sig ind i den vestlige forsvarsalliance Nato. Dermed opgav landet sin neutrale status mellem stormagterne og valgte side. Danmark lå i Den Kolde Krigs frontlinje, da skibe fra østbloklandene skulle passere dansk farvand for at komme fra Østersøen ud i Atlanterhavet.

Derfor byggede man Stevnsfort og Langelandsfort, som tilsammen dækkede indsejlingen til de danske stræder - Øresund, Storebælt og Lillebælt - fra øst. I krigstid skulle forterne spærre disse farvande, indtil der nåede forstærkninger frem vestfra. I fredstid fungerede forterne som farvandsovervågning, hvor man hver dag, døgnet rundt, holdt øje med al skibstrafik, som passerede.

Den ydre trussel forsvandt populært sagt med Murens fald i 1989, og Sovjetunionens opløsning i 1991 markerer Den Kolde Krigs afslutning. Stevnsfort blev overflødigt og blev officielt nedlagt i 2000. Otte år senere åbnede Koldkrigsmuseet på samme adresse som et monument over en afsluttet historisk epoke.

Tredive år efter afslutningen af Den Kolde Krig er forholdet mellem Vesten og Rusland igen anspændt.

Forholdene i Ukraine og den russiske annektering af Krim i Sortehavet bruges som argument for, at Natos europæiske lande skal øge deres forsvarsbudgetter - og at Den Kolde Krig er ved at få en renæssance.

Men det er ikke en analyse, som museumsinspektør Iben Bjørnsson abonnerer på:

- Den Kolde Krig er et afsluttet kapitel i historien. Hvis man vil forstå, hvorfor vi i dag er på kant med Rusland, er det vigtigt at kende sin historie. Og hvis man vil forstå, hvorfor vi er venner med Trump, så er det, fordi vi trods alle uenigheder er i samme alliance som ham, siger hun.

Iben Bjørnsson har denne præmis for påstanden om, at Den Kolde Krig er slut:

- Først og fremmest er Nato blevet udvidet mod øst, og Danmark er ikke på samme måde i frontlinjen som før Murens fald. Den Kolde Krig delte verden op i to, hvor de ideologiske fronter var trukket skarpt op. I dag er vi ikke bange for krig, men for klimaet, siger museumsinspektøren, der er historiker med speciale i Den Kolde Krig.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk