25. september 2021
Der blev talt en hel del om de meget forskellige værker i Boesdal.  Foto: Jørgen C. Jørgnsen
gallery icon

Se billedserie

Der blev talt en hel del om de meget forskellige værker i Boesdal. Foto: Jørgen C. Jørgnsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Stærke coronaindtryk gav meget forskellige udtryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billeder: Stærke coronaindtryk gav meget forskellige udtryk
Opdateret 27. juli 2020 kl. 13:10
Stevns - 27. juli 2020 kl. 12:53
Af Erik Nielsen

Hen over weekenden har kunstnerne bag Åbne Atelierdøre holdt fællesudstilling i kridthuset i Boesdal. Temaet blev tolket meget forskelligt af de udstillende kunstnere, og politikerne fik en opsang med på vejen i ferniseringstalen.

arrow Læs også: Over 500 kiggede forbi fællesudstilling med corona-tema

Fra åbning og fernisering fredag til udstillingens lukning søndag klokken 17 var 16 kunstneres værker helt fremme i corona-krisens rampelys.

Kunst i kridthuset - Coronaindtryk i udtryk. Sådan hed fællesudstillingen som flere af Åbne Atelierdøres kunstnere havde tolket på.

May-Britt Diechmann er biblioteksleder på Stevns, og hun havde fået æren af at holde åbningstalen ved ferniseringen.

- På kunstens og kulturens vegne på Stevns vil jeg sige jer tak for at lykkedes med denne udstilling i en tid, som på så mange måder er kompliceret. Kompliceret i forhold til at mødes, kompliceret i forhold til at formidle, ja i det hele taget kompliceret i forhold til at være sammen. Og må jeg ikke blot stille sige, hvor vi trænger til at komme ud, opleve kunst og kultur sammen. Til trods for at vi stadig er underlagt aftandskrav og håndsprit i litervis, lød det indledningsvis i hendes tale.

Smugkig på udstilling

May-Britt Diechmann indrømmede, at havde været rundt og smugkigget på udstillingen, inden hun skulle holde sin tale.

- For at lure på, hvordan I som kunstnere har tolket jeres indtryk af en corona-tid. Og jeg er imponeret! Og en lille smule skræmt, sagde hun:

- Af mange læringer under coronaen har vi blandt andet opdaget styrken i krammet og i håndtrykket. De fleste af os opdagede hvad det gør ved os, når vi ikke kan være tæt på vores nære. Ja hvor vi nærmest analyserer os selv og vores kære sønder og sammen om vi og de er i risikogruppen. Tanker vi ikke har været i nærheden af at skulle tænke før. Ikke på den måde

Hun satte herefter ord på, hvordan en lille usynlig virus alle tilbage til start.

- Os, vores familier, vores land, Europa ja hele verdenen er tilbage til start. Alt blev nulstillet med et trylleslag. Selv var jeg i Snurretoppen den aften hvor Mette Frederiksen lukkede landet. Det var det sidste officielle arrangement på Stevns. Lige indtil nu.

Nye muligheder

Men når ting bliver nulstillet, opstår der muligheder, lod May-Britt Diechmann forstå.

- Undervejs opdagede vi, at vi kan udtrykke os på andre måder, når de gængse måder at udtrykke sig på bliver nulstillet.

Hvem ville have troet, at et program med Mads Steffensen som vært på Fællessang ville blive så populært. Og hvem havde forestillet sig af Phillip Faber, der er dirigent for DR's pigekoret ville opnå rockmusiker status. Det tror jeg ikke, at nogen havde set komme, sagde hun, og lagde vægt på, at vi igennem kunsten og litteraturen ser vi os selv på godt og ondt:

- Kunsten minder os om hvem vi er, hvem vi kunne være på godt og ondt - kunsten er med til at sætte refleksioner i gang, refleksioner og tanker, som vi ikke havde før. Ved at se disse værker fritsættes vores gængse forestilling for at blive omdannet til noget nyt måske. Igennem kunsten bliver vi provokeret til at se en tendens i tiden, som ingen andre havde set før jer.

Beskæmmende

Efter de ord kom bibliotekaren med en decideret opsang til politikerne.

- Det er derfor beskæmmende på så mange måder, at værtshusene blev åbnet før museerne. Selv om værtshuse også er kultur god dansk kultur. Det er beskæmmende at opdage, at vores beslutningstagere, som på mange måder har reageret meget ansvarsfuldt under corona-krisen, fald igennem med et brag i deres uvidenhed om, hvorledes en kunstners økonomi ser ud. For jeres erhverv er vigtig og netop det har coronaen været med til at sætte fokus på.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk