24. juli 2021
Er der tre som holder sammen i den nordiske mytologi, er det Odin, Allan og Thor i Solgårdsparken. Foto: Klaus Slavensky
gallery icon

Se billedserie

Er der tre som holder sammen i den nordiske mytologi, er det Odin, Allan og Thor i Solgårdsparken. Foto: Klaus Slavensky
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Asgård genopstår i parken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Asgård genopstår i parken
Stevns - 18. juli 2021 kl. 13:00
Af Klaus Slavensky

Hvor lang tid lever en gud? Nogle vil mene for evigt, men når guder laves i træ, så er levetiden begrænset.

Og når det drejer sig om Odin og Thor i sitkagran, så har nornerne for længst udmålt gudernes livslængde - også selv om de er blevet plejet og vedligeholdt i Solgårdsparken.

I 2002 blev et par graner skåret ned i den smukke park i Strøby Egede, og en skovløber fra Vemmetofte - som havde hang til den nordiske mytologi - fik idéen til at lave stammerne om til de to kendte vikingeguder.

Så det var lidt af en tilfældighed, forklarer formanden for Solgårdsparkens Venner, Carl Olli Pedersen.

- Men de er langsomt rådnet op, og nu var det på tide at få nogle nye, fortæller Carl Olli Pedersen, som også kan oplyse, at samme skovløber har lavet parkens anden træfigur: Sælen.

- Vi søgte efter én, som havde forstand på træskulpturer og fik anbefalet Allan Bo Jensen, siger Carl Olli Pedersen med et nik i retning af en mand med motorsav, hjelm og skæg, der sagtens kunne forveksles med de stoute vikinger.

300 år gammel eg
Allan Bo Jensen har haft et træplejefirma siden 1988, og han begyndte at lave træfigurer i 1990.

Han har bl.a. kreeret en række skulpturlegepladser landet over med træstammedyr til at sidde på, trædyr, der omkranser sandkasser og meget mere. Men han laver også mindre skulpturer.

- Jeg arbejder i stort træ med motorsav af forskellige størrelser. Figurerne og skulpturerne er både naturalistiske, surrealistiske og fantasifulde. Materialet er ofte eg, andet løvtræ og ind imellem nåletræ. Mine skulpturer pudses på den grove måde med vinkelsliber. For at give træet modspil bruger jeg gerne metal, farver, ild og andre emner, forklarer han, mens han filer på motorsavens klinger, før han går i krig med selveste Thor.

- De nye Odin og Thor er lavet i kerneeg. Jeg har skåret splinten af, så de skal nok holde i meget længere tid end de gamle skulpturer. Jeg vurderer træet til at være 300 år gammelt, og det stammer her fra området, oplyser han og sætter med et slag gang i maskinsaven, så selv en Thor ville have være imponeret.

Kunst ude og hjemme
Skulptørens kone, kunstneren Karen Engholm Jensen, arbejder med papirklip, og selv om Allan Bo Jensen håndterer de store maskiner, så gør han det ligeså behændigt, som havde han haft en lille saks i hænderne.

Træstammen forvandles skær efter skær til øjne, kinder, mund og furer, og efter en stund træder Thor frem af træet.

- Jeg tegner op med spray, men har forinden lavet nogle skitser, forklarer Allan Bo Jensen, som ikke overraskende fortæller, at han interesserer sig meget for historie og nordisk mytologi, og selv bor i en gård på Fyn, som har været ejet af Danmarks kendte sprogforsker: Rasmus Rask, som døde i 1832, og som bl.a. udgav den første islandske grammatik. Så det norræne går igen.

- Jeg vil ikke anbefale, at træet bliver malet ligesom de gamle figurer. Det vil være synd for det smukke træ, siger han, og anbefaler brug af linoliefernis med fungicid, som er et svampemiddel.

Fest i Valhalla
Den vurdering er formand Olli enig i, og på spørgsmålet, om de gamle gudefigurer nu går ragnarok i møde, svarer han:

- Det har vi ikke besluttet endnu. De kan enten stå og rådne op og blive til insekthotel, eller de kan blive brændt af. Men vi skal i hvert fald fejre ankomsten af de nye guder ved en fest i Valhalla. Det ville da være passende, ikke sandt, spørger Carl Olli Pedersen, mens hundeluftere og andre forbipasserende samles om stedet for at se trækunstneren arbejde.

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk