7. juni 2020
Stabslæge Steen-Erik Christensen tog imod helikopteren, som fløj ind med den hårdt sårede Jacob Panton-Kristiansen. Han vakte kort fortalt den døde soldat til live igen, hvilket de her får sig en snak om på en bænk i Højeruplund. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Stabslæge Steen-Erik Christensen tog imod helikopteren, som fløj ind med den hårdt sårede Jacob Panton-Kristiansen. Han vakte kort fortalt den døde soldat til live igen, hvilket de her får sig en snak om på en bænk i Højeruplund. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alt blev ændret i Jacobs liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt blev ændret i Jacobs liv
Stevns - 30. marts 2019 kl. 10:34
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jacob Panton-Kristansens er krigsveteran. Men hans kamp er ikke slut. Den 36-årige oversergent har blot skiftet krigszoner i Kosovo, Irak og Afghanistan ud med en kamplads for at sikre hjemvendte soldater et mere værdigt liv og eftermæle efter hjemsendelsen.

arrow Læs også: Film om soldat fra Stevns vinder endnu en stor pris i USA

På den baggrund har han stiftet foreningen: Veteranskytterne, som han både er formand og engageret fortaler for. Foreningen hjælper andre veteraner til at fastholde deres identitet som soldater og mennesker. Og hvis nogen ved, hvad det vil sige at være hjemvendt som såret soldat, så er det netop kampvogns-kommandøren med bopæl lige uden for Valløby, hvor han bor med sin kone og tre børn.

Det kan en stor del af Danmarks befolkning nu tale med om efter at have set dokumentaren: Den døde soldat, der blev sendt på TV2 i den bedste sendetid torsdag aften.

Selv om han i dag lever en mere normal tilværelse sammen med familien, så glemmer han aldrig de oplevelser, som han tog med sig hjem i bagagen fra sine mange udsendelser for det danske forsvar frem til og med 2012. Og han glemmer heller ikke tiden derefter. Og netop derfor er hans forening: Veteranskytterne så vigtig for ham og rigtig mange andre danske veteraner med ar på sjæl og legeme - efter udsendelser til krigszoner.

Stabslæge Steen-Erik Christensen tog imod helikopteren, som fløj ind med den hårdt sårede danske soldat tilbage i februar 2012. Men ud over det dramastiske forløb, som udspillede sig, da Jacob Panton-Kristiansen blev ramt fem gange af fjendtlige projektiler, så viser dokumentar-filmen også flere sider af det fællesskab, som de traumatiske oplevelser efterfølgende kan skabe, og som kan være med til at bringe både soldaterne og deres familier et skridt videre i en helings-proces af de ar på sjælen, som hele tiden følger med - ud over de fysiske mén.

Det lykkedes at få nedkæmpet fjenden den dag tilbage i 2012, og en helikopter fløj Jacob Panton-Kristiansen til hospitalet, hvor den danske stabslæge Steen-Erik Christensen tog imod, inden den hårdt sårede danske soldat mistede bevidstheden. Da Jacob vågner op, er det til en helt ny tilværelse med et års genoptræning, og en bevidsthed om, at han aldrig bliver soldat igen.

Teknisk set døde Jacob Panton-Kristiansen på operationsbordet hos Steen-Erik Christiansen. Men på mirakuløs vis blev han genoplivet og overlevede dermed det voldsomme angreb.

Det næste, som han sanser, er, da han ligger i en dansk hospitalsseng. Senere venter en lang rekreation med stor støtte fra hans kone: Charlotte.

Hele forløbet har været et hårdt slag mod Jacobs identitetsfølelse, og frustrationen over, hvor dårligt systemet efter hans mening tager hånd om sårede soldater i tjeneste, drev ham ind i hans nye livsprojekt.

Han har viet sit liv til at hjælpe andre sårede veteraner tilbage til en tålelig tilværelse gennem foreningen: Veteranskytterne, som han selv har stiftet og fortsat er formand for. Dokumentaren viser, hvordan han hjælper mange af disse mennesker, og Jacob Panton-Kristiansens udgangsreplik i dokumentaren, da han kører hjem fra et besøg hos den sårede soldaterkammerat, Benjamin, står stadig stærkt i bevidstheden efter at have set dokumentaren:

- Jeg er meget ydmyg over, at jeg fik lov til at vende tilbage til denne verden. Og når jeg sidder og skal retfærdiggøre, hvorfor jeg fik lov til at vende tilbage til den her verden, så skal der være et formål. Og for mig, er det formål, at jeg skal gøre en forskel fra andre sårede soldater. De siger tit tak til mig, fordi jeg hjælper dem, men det er i virkeligheden dem, der hjælper mig!

»Den døde soldat« kan stadig ses af abonnenter på TV2 Play. Og lige som TV2 anbefaler den 43 minutter lange dokumentar-film, så skal det samme lyde her fra. Filmen har været undervejs i to år, hvor instruktør Jesper Ærø har samarbejdet med Jacob Panton Kristiansen. Den er produceret af SVT Film.

arrow Hovedperson fra prisvindende dokumentar klar til debat om filmen
07. marts 2020 kl. 16:05 Opdateret: kl. 18:10
arrow Dokumentar om stevnsbo vandt pris i Hollywood
11. november 2019 kl. 18:02 Opdateret: kl. 18:04
arrow Se ny dokumentar på tv om såret veteran fra Stevns
23. marts 2019 kl. 08:59 Opdateret: kl. 08:58
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk