17. april 2021
Stevns Klint er fredet med cirka 20 kilometer trampesti og en 25 meter bræmme fra klintekanen. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Stevns Klint er fredet med cirka 20 kilometer trampesti og en 25 meter bræmme fra klintekanen. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 25 meter bræmme kom med i den endegyldige fredning af verdensarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25 meter bræmme kom med i den endegyldige fredning af verdensarv
Stevns - 01. februar 2021 kl. 16:29
Af Erik Nielsen og Henrik Fisker

Et 25 meter udyrket landstykke fra klintekanten bliver en realitet i den endegyldige afgørelse, som Miljø- og Fødevareklagenævnet nu har afsagt. Det var ikke med i Fredningsnævnet ankede afgørelse, men er noget klagenævnet har tilført i den endegyldige afgørelse.

arrow Læs også: Livlig debat om fredningen af Stevns Klint og naturbræmmen

Miljø- og Fødevareklagenævnet har efter års kamp truffet den endegyldige afgørelse om at gennemføre fredning af Stevns Klint.

Fredningen af Stevns Klint gennemføres således med den omdiskuterede 25 meters dyrkningsfri bræmme, som indtil det sidste har været et kardinalpunkt, som både lodsejer- og landbrugsforeninger har kæmpet for at få ud af den endelige afgørelse.

Men en bræmme bliver nu en del af fredningen, hvilket også var med i Danmarks Naturfredningsforenings og Stevns Kommunes oprindelige indstilling, men som blev pillet ud af fredningen i Fredningsnævets afgørelse, der af naturfredningsforeningen blev anket til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Stevns Kommune ankede dengang ikke nævnets afgørelse.

Det fredede område afgrænses i øst-vestlig retning mod vandet af linjen for højeste daglige vandstand til 25 meter fra klinteoverkanten ind i landet.

Trampestiens forløb

Trampestien forløber nu cirka over 18 kilometer i nord-sydlig retning langs Stevns Klint fra Holtug i nord til Rødvig i syd. Visse offentligt ejede arealer er omfattet af fredningen i større omfang. Enkelte steder er alene klinteprofilen og klinteoverkanten omfattet af fredningen.

Trampestien kommer således fortsat til at gå rundt om em privat flyveplads ved Præsteskovvej samt videre af landevejen til Bøgeskoven i stedet for en trappe ned på forstranden.

Begrundelsen er, at verdensarven slutter før Bøgeskoven, og der er ingen klint på det sidste stykke.

Trappe ved kridtbrud

Der kommer en trappe ned fra Mandehoved til Stevns Kridtbrud som ønsket af DN, men det er ikke oplyst, hvem der skal betale for den.

I det omfang det nye stiforløb i den ubrudte Stevns Klint Trampesti ligger uden for fredningsområdet, er denne sti også omfattet af fredningen.

Det samme gælder eksisterende og nye tilslutningsstier, der er vist på fredningskortet i forbindelse med fredningsafgørelsen. Og private haver er ikke omfattet af fredningen.

Det fredede område skal bevares i sin nuværende tilstand, medmindre en tilstandsændring er tilladt eller påbudt i de følgende bestemmelser eller tillades ved dispensation.

Erstatning og pleje

Erstatningssummen udgør i alt 5,5 millioner kroner, hvilket er lavere end det, som Vurderingsstyrelsen havde beregnet i fredningsforslaget. De var nået frem til cirka 7,8 millioner kroner.

Trods Miljøstyrelsens indvendinger skal erstatningerne stadig fordeles med 90 procent til staten og 10 procent til kommunen. Stevns Kommunes andel bliver således på cirka 550.000 kroner. Og det er vigtigt at bemærke, at Stevns Kommune inden for et år fremlægge en færdig plejeplan for hele det fredede område, hvoraf den endelige fastlæggelse af Trampestiens forløb skal fremgå.

To ud af syv imod

Det var ikke en enstemmig afgørelse i klagenævnet, som består af Thomas Steensen (formand), landsdommerne Norman Cleaver og Henrik Twilhøj samt medlemmerne Pelle Andersen-Harild, Jørgen Elikofer, Knud N. Mathiesen og Jens Vibjerg.

De to sidstnævnte har stemt imod, da de finder, at fredning er indgribende i den private ejendomsret og unødvendig, når formålet med fredningen kan opnås ved frivillige aftaler, ligesom klinten i forvejen er fuldt beskyttet i forbindelse med udpegningen til Unesco Verdensarv.

arrow DN: Den grønne dagsorden sejrede i fredningssagen
01. februar 2021 kl. 18:08 Opdateret: kl. 13:18
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk