22. juni 2021
Kassetrækket i Stevns Kommune i 2020 blev mindre end frygtet.
Kassetrækket i Stevns Kommune i 2020 blev mindre end frygtet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 2020 sluttede med et lavere kassetræk end budgetteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

2020 sluttede med et lavere kassetræk end budgetteret
Stevns - 07. maj 2021 kl. 06:27
Af Henrik Fisker

Kommunalbestyrelsen sendte på sit møde i sidste uge årsregnskabet for 2020 til revision efter en forholdsvis kort debat, der bar præg af forsonlighed - helt modsat den lange og markante debat, da budgettet for samme år blev vedtaget i november 2019.

Årsagen til den fredelige tone mellem politikerne kan være, at regnskabet endte noget bedre end frygtet, da budgettet blev lagt. Borgmester Anette Mortensen (V) lagde i sin forelæggelse ikke skjul på, at der i et år præget af coronanedlukning har været usikkerhed om, hvordan resultatet ville blive.

- Vi lander trods corona ganske fornuftigt, sagde hun med henvisning til regnskabets hovedtal.

De viser, at det samlede kassetræk for 2020 blev på 13,2 millioner kroner. Ved budgetvedtagelsen for halvandet år siden var det store omdrejningspunkt i debatten, at flertalsgruppen budgetterede med at trække 24,8 millioner kroner op af kassen for at finansiere driften. Der lød dengang adskillige advarende ord om, at kommunen var godt på vej til at tømme kassen og på længere sigt risikerede at blive sat under administration.

Anlægsopgaver udskudt
En af kritikerne dengang var Mogens Haugaard (Nyt Stevns). Han medgav i den aktuelle debat, at regnskabet trods et minus på 13,2 millioner kroner var endt »bedre end forventet«.

- Men der er et opmærksomhedspunkt: Vi ruller 64 millioner kroner foran os på anlægssiden. Jeg må på det kraftigste anbefale, at vi får kigget på anlægsporteføljen igen for at undgå, at tingene løber løbsk, sagde han.

Hermed henviste han til det faktum, at kommunen i coronaåret 2020 har skubbet en række planlagte anlægsudgifter foran sig. Hvis disse opgaver ralle var blevet afholdt, ville kassebeholdningen have været markant mindre. Men borgmesteren understregede, at der er overblik over anlægsudgifterne.

- Vi har netop haft anlægsopgaverne til udtalelese i alle udvalg. Og ingen har fundet nogetsomhelst, som vi kunne skære fra, sagde Anette Mortensen.

Line Krogh Lay (R) bakkede op:
- I mange år har vi rullet de her beløb fra det ene år til det næste. Vi har ryddet op for nylig, hvor ingen - heller ikke Nyt Stevns - fandt noget, som vi kunne spare, sagde hun.

Henning Urban Dam (S) påpegede, at kassebeholdningen aktuelt er stor:

- Der er ingen tvivl om, at vi skal tænke os rigtigt godt om. Men det synes jeg også, at vi gør. Vi har lagt de rette spor til at nå i mål. I løbet af 2020 er kassebeholdningen vokset fra 130 til 154 millioner kroner, sagde han.

18 mio. kr. over budgettet
Ifølge et notat fra Økonomisk Forvaltningen skyldes ændringerne i regnskabet sammenlignet med budgettet især tre forhold: merindtægter fra skatter og tilskud på 36,3 millioner kroner, merforbrug på driften på 18,0 millioner kroner og en mindreindtægt fra lånoptagelse på 5,3 millioner kroner.

Ser man på driftsudgifterne isoleret, blev de i regnskabet for 2020 18,0 millioner kroner større end oprindeligt budgetteret. Det betyder, at kommunens serviceramme - i forhold til den økonomiske aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen - er overskredet med 3,2 millioner kroner, når man regner de særlige udgifter til corona med. Ifølge KL ventes der ingen sanktioner for kommunerne under ét i den anledning.

Den største overskridelse af budgettet på driftsområdet ligger hos Social og Sundhedsudvalget, der sluttede 2020 med et merforbrug på 24,1 millioner kroner. Næsten hele beløbet er dækket ind med løbende tillægsbevillinger, så overskridelsen i forhold til det korrigerede budget kun rammer 0,5 millioner kroner.

De øvrige udvalg har følgende budgetafvigelser med det korrigede budget i parentes:

Økonomiudvalget: mindreforbrug på 10,6 millioner kroner (minus 7,7)

Børn, Unge og Læringsudvalget: merforbrug på 1,8 millioner kroner (minus 7,8)

Arbejdsmarked, Erhverv og Turismeudvalget: merforbrug på 13,8 millioner kroner (minus 3,5)

Plan, Miljø og Teknikudvalget: mindreforbrug på 11,1 millioner kroner (minus 10,2).

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk