13. juni 2021
Mathias Gidsel ser her i EM-kvalifikationskampen mod Nordmakedonien tidligere på foråret. Gidsel fik sit store gennembrud på landsholdet ved VM i januar 2021.
Mathias Gidsel ser her i EM-kvalifikationskampen mod Nordmakedonien tidligere på foråret. Gidsel fik sit store gennembrud på landsholdet ved VM i januar 2021.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtidens højreback kan både score og forsvare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fremtidens højreback kan både score og forsvare

Der er ikke mangel på højrebacks på herrernes håndboldlandshold i fremtiden, mener kommentator og landstræner. De nye venstrehænder kan samtidig flere ting.

Sport - 17. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Det er slut med højrebacks på det danske herrelandshold i håndbold, der kun kan score mål og ikke dække op.

Oven i er bredden på positionen bedre end i mange år.

Sådan lyder vurderingen fra Bent Nyegaard, håndboldkommentator hos TV2 Sport, i en periode, hvor den venstrehåndede position er ved at gennemgå et generationsskifte på landsholdet.

Da Danmark i januar vandt VM-guld, overraskede 22-årige Mathias Gidsel (GOG) alle og blev en del af turneringens all star-hold.

Og ved de seneste landskampe i april fik 20-årige Mads Hoxer (Mors-Thy) og 25-årige Jacob Lassen (BSH) også vist sig frem på positionen.

De kan alle noget særligt, mener Bent Nyegard.

- De tre nye kan alle dække op, de kan spille kontra, og de spiller med fart. De er moderne spillere, der er duelspillere. Det er et krav i dag.

- Og så har de en anden vigtig ting med. De ser spillet godt. De er ikke bare afsluttere, men også kombinationsspillere, siger Bent Nyegaard.

Samtidig løser de en "problematik gennem mange år".

- Der var Kasper Søndergaard, der i en lang periode kunne noget ekstraordinært på landsholdet. Da hans tid var forbi, så var spekulationen: Hvad gør vi, for så mange er der ikke at få øje på.

- Men det bliver ikke højrebacken og dens manglende kvaliteter, eller hvorfor vi ikke har en tovejsspiller på den plads, som vi kommer til at tale om de kommende år, siger TV2-kommentatoren.

Landstræner Nikolaj Jacobsen er enig i, at fremtiden ser lys ud på positionen.

- Der er rigtig mange lige nu på højre back. Om det er de bedste, der har været, ved jeg ikke, men jeg tror ikke, vi har haft så mange, som vi har nu.

- Breddemæssigt står vi rigtig godt på højre back. Vi er godt rustet til de næste år og også noget længere ud i fremtiden, siger Nikolaj Jacobsen.

Han siger videre, at det "grundlæggende altid er godt" med spillere, der både kan spille i angrebet og i forsvaret.

- Også fordi vi lige nu har mange højrehænder, der ikke dækker så meget op. Så er det rart, at der kommer nogle i den anden side, der kan hjælpe lidt til. På den måde gør det tingene noget nemmere, når folk kan spille begge veje.

Både Nikolaj Jacobsen og Bent Nyegaard peger på, at ud over de tre nye, så er der stadig Nikolaj Øris Nielsen og Niclas Kirkeløkke, der også er aktuelle på positionen.

Bent Nyegaard spår, at det til OL til sommer bliver Mathias Gidsel og Nikolaj Øris Nielsen, der skal være duoen på højrebacken - ligesom det var til VM.

Men det første kig ind i fremtiden med Mads Hoxer og Jacob Lassen efterlod et godt indtryk hos landstræneren.

- Nu fik de en kamp mod Finland, og det gik rigtig fint. Men for os var det vigtigt at se dem i træning også. Jeg synes, at kampen viste, at de falder godt ind i spillet, og så må vi se næste gang, når de skal med mod bedre modstand, siger Nikolaj Jacobsen.

Lige nu spiller Gidsel, Hoxer og Lassen alle i den danske liga, men for Bent Nyegaard "giver det sig selv", at hvert fald Gidsel og Hoxer ender i udlandet, hvis de vil.

- Potentialet er slet ikke udfoldet endnu, og det er kæmpestort.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM