30. maj 2020
Claus Hechmann vil aldrig mere gå 50 kilometers kapgang. Det var for hårdt. Han satser på kortere distancer fremover. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Claus Hechmann vil aldrig mere gå 50 kilometers kapgang. Det var for hårdt. Han satser på kortere distancer fremover. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kapgangens nye mester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kapgangens nye mester
Sport Sjællandske - 17. oktober 2019 kl. 11:50
Af John Ringstrøm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Speedskating og løb har altid været Claus Hechmanns foretrukne idrætsdiscipliner, men de sidste par år har han kastet sig over kapgang, og nu er han blevet dansk mester.

Den 55-årige løbetræner fra Flakkebjerg deltog for nylig i de danske kapgangs-mesterskaber på 50 kilometer i hollandske Tilburg, hvor han sammen med Peer Jensen fra Vallensbæk-klubben Phønix/VI-39 var de to eneste danskere på startlisten.

Men da halvdelen af løbet var overstået, udgik Jensen og så var vejen til guldet banet for Hechmann.

- Men jeg gør det aldrig mere på den lange distance, siger han med et skævt smil.

- Jeg går med indtil 30 kilometer, men så går jeg ned på min overkrop. Det er ikke slemt for benene, men mine skulderblade kunne jeg ikke bevæge. Man skal nå indenfor tidsgrænsen på 40 kilometer, og selv om jeg blev træt, skal man holde teknikken, siger Claus Hechmann, der sammen med resten af feltet gik i ni graders varme, regn og kold vind.

De øvrige deltagere var primært hollændere og belgiere, men Hechmann blev nummer 10 samlet ud af de 30 i elitefeltet.

- Men jeg blev femtesidst af de 15, der gennemførte. Og jeg blev slagtet af de stjerner, der var med, for det var også et kvalifikationsløb til OL, fortæller vestsjællænderen, som dog ikke selv har planer om de olympiske lege.

- Nej, jeg er ikke i nærheden. Jeg er bare i gang med at gøre et oprør mod, at der ikke er flere, der går kapgang i Danmark. Det var stort i 80'erne, og der er nogle rekorder på 20 og 30 kilometer, jeg gerne vil så. Men ellers bliver der halvgrinet lidt af sporten, og det er synd, siger Hechmann.

Han kan dog godt smile lidt med på præmissen om, at det er atletiksportens svar på en »salsa-disciplin«, men det handler ikke kun om æstetik.

- Kapgang er sundere for benene end løb. Jeg gik endda fra mange af dem, der løb halvmaraton i Odense for nylig. Men det er en seriøs idrætsgren og jeg forstår ikke, at der ikke er flere, der går kapgang. Det er en olympisk disciplin og derfor bør dansk atletik få flere unge til at gå, mener Claus Hechmann.

Han har selv flere danske guldmedaljer i blandt andet 100 kilometerløb på inlinere, men på sine »ældre« dage har han altså skruet tempoet lidt ned.

- Jeg begyndte at gå for to år siden og lærte det af den danske mester fra Aarhus. Jeg gik fem kilometer på 25 minutter og satte dansk masterrekord. Der så jeg muligheden for at blive dansk seniormester på 50 kilometer, og selv om det ikke var et topresultat, fik jeg den officielle titel og en guldmedalje fra DIF (Danmarks Idrætsforbund, red.), konstaterer Hechmann, der ikke har haft problemer med den specielle, vuggende teknik.

- Den er svær at lære. Dét, de fleste bliver diskvalificeret på, er når benet ikke er strakt. Der må ikke være det mindste buk på. Det er ikke så svært at have fødderne på jorden hele tiden, forklarer Claus Hechmann.

Hans danske vindertid var på 5,36.16 timer, mens de hurtigste i Holland gik under 3,45 timer. Den officielle, danske seniorrekord på 50 kilometer lyder på 4,10 timer.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?